Meny

Flytta fibern - inget att vara skraj för

Många vittnar om huvudlös placering av inkommande fiber vid installation av fiberbaserat bredband. Vi håller med. Det verkar alltför sällan vara kundnytta som styr var i hemmet en fiberterminering hamnar. Till installatörens försvar får man ta att de ofta agerar underentreprenörer med fastställd ersättning per uttag och tydliga instruktioner från nätägaren. Men du, det är helt onödigt att gå och vara irriterad över en sådan världslig sak som en knäpp placering av bredbandsuttaget när det är så lätt att fixa till. Och inte är det speciellt dyrt heller. Här får du några tips som kanske kan putta dig över kanten.

Fibern är inte farlig. Eller jo, lite farlig är den faktiskt. Men inte så farlig att du inte skall tordas handskas med den. Det finns tre "Big no! no!" som du behöver vara medveten om:

1. Undvik att titta rakt in i en fiberkabel eller fiberuttag

laser varning

De flesta av fiberprodukterna i bredbandsnätet är av laserklass 1 och relativt ofarliga vid en kort oavsiktlig exponering. Men som för så mycket annat vi konsumerar, gäller måttfullhet även här och att undvika lasern i fiberutrustning med blotta ögat är en god vana att skaffa sig. Dessutom är lasern lite lurig eftersom ljuset är osynligt och därför kan du inte utan instrument avgöra om den är aktiv eller ej. 

2. Vidrör aldrig nosen på fiberkabelns kontakt

inte peta på fibern

Sätt några feta fingrar på glasögonen om du undrar över effekten av smuts på fiberanslutningarna. Det är samma med fiberkontakten. Nuddar du den yttersta spetsen med fingret blir ytan omedelbart nedsmutsad och får markant sämre effekt vilket kan göra att data inte längre når fram till dig. En smutsig fiber kan enkelt rengöras med rätt tillbehör.

3. Böj inte fiberkabeln kraftigt

Ljuset gillar inte att krökas, utan vill helst fortsätta rakt fram. En för kraftig böj gör att ljuset bryts och flyr ut genom glaskärnan med resultatet att andelen ljus som når fram till mottagaren minskar och kanske kan inte din mottagare då längre tolka innehållet. Använd en snusdosa som tumregel. Böj inte fibern i en kraftigare böj än att en snusdosa får plats i den.

Darrar du inte av skräck efter detta är du redo för nästa steg

Grattis! Nu fortsätter vi. Just din installation kan givetvis se ut på många olika sätt, men schematiskt fungerar denna bild hyggligt. 

Fiberinstallation

Grovt sett är det ljus som omvandlas till elektricitet. Detta sker i en mediakonverter. Innan fibern ansluts till mediakonverteraren termineras den ofta i en fiberbox. Den inkommande fibern (från gatan) är mycket tunn och utan kontaktdon till en början. På denna kabel svetsas en kort stump med kontaktdonet, en sk fibersvans. I det momentet krävs någon meter extra av fiberkabeln för att få svängrum att arbeta med svetsen. Det är detta överskott som man samlar i fiberboxen. Fiberboxen medger också en övergång till en fiberkabel med lite grövre isolering, som blir lättare att hantera och som ansluter fiberboxen till mediakonvertern.

I ett exempel från verkligheten kan det se ut på detta sätt. 

installation fiber bredband

Här har mediakonvertern en liten påhängsdosa till vänster som inte har någon annan funktion än att snygga till installationen, skydda kabeln och förvara överskottet. 

flytta fibern

Den lilla fiberboxen brukar inte ställa till något problem där den sitter och kan normalt få sitta kvar. Det som de flesta nu vill göra är att placera mediakonvertern där man har övrig aktiv nätverksutrustning som wifi-routern och kanske någon ytterligare switch. 

villapatch

Lösningen heter villapatch och är en fiberkabel med grövre isolering (4mm) som är lite tåligare och gör att du inte behöver lägga den i ett extra kabelrör. Är du lite försiktig går det bra att spika upp kabeln med vanlig kabelclips. Villapatchen finns att få med antingen SC-kontakter eller LC-kontakter där den med kombinationen SC i ena änden och LC i den andra är den vanligaste. LC in i mediakonverteraren och SC i fiberboxen, men det finns undantag såklart.

Om du ska flytta uttaget en längre sträcka, är det svårt att bedöma den exakta längden på kabeln. Därför kan det vara praktiskt med en ytterligare fiberbox där du får plats med eventuellt överskott.

väggbox fiber

Skulle du inte finna en villapatch i den längd du önskar, går det bra att beställa en kabel i exakt den längd du vill ha. Det blir lite dyrare än att köpa en standardlängd och tar några extra dagar att få, men å andra sidan kanske du klarar dig utan den extra fiberboxen och får en helt igenom ändamålsenlig installation.

Hör gärna av dig till oss om du har andra funderingar kring fibernät eller inte hittar något du söker. Vi har en ständig ström av nya produkter och kanske är det du söker precis på väg hem. 

PS. De kan vara klokt att fråga nätägaren om de har några invändingar innan du sätter igång DS.

Produktområden

 
Anslutningskablage vit för villa. Anslutningskabeln utgörs av en fiber ( Simplex). G657 för mindre böjradie. LSZH Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice.
111 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Anslutningskablage vit för villa. Anslutningskabeln utgörs av en fiber ( Simplex). G657 för mindre böjradie. LSZH Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
83,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Att damm och smuts på fiberns välpolerade glasyta hindrar ljuset från att passera torde vara lätt att förstå. Ändå saknar många dessa små enkla och billiga putsverktyg, eller glömmer bort att använda dem.
724 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En tåligare variant av vanlig fiber patch kabel. Kablagets armering består av en flexibel tub av korrugerad rostfritt stål . Till skillnad från vanlig fiber patch kabel så tål armerad fiber patch kabel att utsättas för mer yttre påverkan, men bibehåller ändå sin smidighet och ytter diameter på 3.0mm.
375 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 117-0360
Fiber/koppar väggbox
330 SEK exkl. moms
 
WireXpert 500-fiber är instrumentet för dig som främst behöver testa, certifiera och dokumentera fiber. Till skillnad mot WireXpert 500 så ingår licensen för att testa fiber men man måste köpa till rätt modul. Observera att kopparmoduler och licenes för koppar inte ingår i WireXpert 500-fiber. Instrumentet bygger på den mest mångsidiga testplattformen som finns idag som gör att du kan bygga på med funktionalitet och prestanda i den takt du behöver upp till Cat.8/Klass II och förbi.
155 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ett avbrott på en fiberkabel, en dålig svets eller bara en alltför skarp böj kan vara nästan omöjligt att hitta utan avancerade instrument. Felfinnaren är ett lättanvänt och fältmässigt instrument.
1 080 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1044
Optisk fibertestare standard, m. LC/MU/FC/SC/ST Adapter
16 340 SEK exkl. moms
 
Nu kan du konvertera till den våglängd, fibertyp eller datatyp du vill så länge SFP:erna har samma hastighet. Den saknar alltså 3R-funktionaliteten som gör det möjligt att blanda olika hastigheter, men är i gengäld betydligt billigare än andra alternativ.
1 320 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 100-1030
230V Nätadapter till 5VDC 1.3mm
74,10 SEK exkl. moms
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer, sådana med hylsa av fosforbrons (PhBr) samt Zirconia (Zrc).
50,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer. Vi har dock valt att enbart erbjuda den exklusivare och betydligt styvare Zirconia i samtliga adaptrar för både multimode och singlemode.
25,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du enkelt konvertera, vi kan nu erbjuda ett stort sortiment av Hybrid adaptrar som enkelt gör om till det du önskar, din SC kontakt blir snabbt en LC, ST, MU eller FC kontakt. Fungerar för både MM och SM. Obs, alla är hona till hona.
13,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103512
Skyddskåpa, LC duplex/SC simplex
17,10 SEK exkl. moms
 
När det gäller skarv-/adapter till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer.
83,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104019
4 uttag för SC simplex eller LC duplex adapter
83,50 SEK exkl. moms
 
Smidig väggmonterad ODF box med plats för 6 eller 8 adaptrar för LC, ST och SC. Med plats för upp till hela 24 fiber ( LC Quad) får du en lösning som tar minimalt med plats och som kan installeras nästan överallt där en vägg finns.
492 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Inga inställningar, bara att packa upp och anslut din nätverksutrustning! Switchen består av 5 eller 8st portar upp till Gigabit (10/100/1000Base). Switcharna är framtagna med fokus på dig som äger eller sköter nätverket för det lilla kontoret på företaget eller hemmavid (SOHO -small office/home office). Men tro inte för ett ögonblick att switchen tummar på kvaliteten.
280 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter