Meny

Flytta fibern - inget att vara skraj för

Många vittnar om huvudlös placering av inkommande fiber vid installation av fiberbaserat bredband. Vi håller med. Det verkar alltför sällan vara kundnytta som styr var i hemmet en fiberterminering hamnar. Till installatörens försvar får man ta att de ofta agerar underentreprenörer med fastställd ersättning per uttag och tydliga instruktioner från nätägaren. Men du, det är helt onödigt att gå och vara irriterad över en sådan världslig sak som en knäpp placering av bredbandsuttaget när det är så lätt att fixa till. Och inte är det speciellt dyrt heller. Här får du några tips som kanske kan putta dig över kanten.

Fibern är inte farlig. Eller jo, lite farlig är den faktiskt. Men inte så farlig att du inte skall tordas handskas med den. Det finns tre "Big no! no!" som du behöver vara medveten om:

1. Undvik att titta rakt in i en fiberkabel eller fiberuttag

laser varning

De flesta av fiberprodukterna i bredbandsnätet är av laserklass 1 och relativt ofarliga vid en kort oavsiktlig exponering. Men som för så mycket annat vi konsumerar, gäller måttfullhet även här och att undvika lasern i fiberutrustning med blotta ögat är en god vana att skaffa sig. Dessutom är lasern lite lurig eftersom ljuset är osynligt och därför kan du inte utan instrument avgöra om den är aktiv eller ej. 

2. Vidrör aldrig nosen på fiberkabelns kontakt

inte peta på fibern

Sätt några feta fingrar på glasögonen om du undrar över effekten av smuts på fiberanslutningarna. Det är samma med fiberkontakten. Nuddar du den yttersta spetsen med fingret blir ytan omedelbart nedsmutsad och får markant sämre effekt vilket kan göra att data inte längre når fram till dig.

3. Böj inte fiberkabeln kraftigt

Ljuset gillar inte att krökas, utan vill helst fortsätta rakt fram. En för kraftig böj gör att ljuset bryts och flyr ut genom glaskärnan med resultatet att andelen ljus som når fram till mottagaren minskar och kanske kan inte din mottagare då längre tolka innehållet. Använd en snusdosa som tumregel. Böj inte fibern i en kraftigare böj än att en snusdosa får plats i den.

Darrar du inte av skräck efter detta är du redo för nästa steg

Grattis! Nu fortsätter vi. Just din installation kan givetvis se ut på många olika sätt, men schematiskt fungerar denna bild hyggligt. 

Fiberinstallation

Grovt sett är det ljus som omvandlas till elektricitet. Detta sker i en mediakonverter. Innan fibern ansluts till mediakonverteraren termineras den ofta i en fiberbox. Den inkommande fibern (från gatan) är mycket tunn och utan kontaktdon till en början. På denna kabel svetsas en kort stump med kontaktdonet, en sk fibersvans. I det momentet krävs någon meter extra av fiberkabeln för att få svängrum att arbeta med svetsen. Det är detta överskott som man samlar i fiberboxen. Fiberboxen medger också en övergång till en fiberkabel med lite grövre isolering, som blir lättare att hantera och som ansluter fiberboxen till mediakonvertern.

I ett exempel från verkligheten kan det se ut på detta sätt. 

installation fiber bredband

Här har mediakonvertern en liten påhängsdosa till vänster som inte har någon annan funktion än att snygga till installationen, skydda kabeln och förvara överskottet. 

flytta fibern

Den lilla fiberboxen brukar inte ställa till något problem där den sitter och kan normalt få sitta kvar. Det som de flesta nu vill göra är att placera mediakonvertern där man har övrig aktiv nätverksutrustning som wifi-routern och kanske någon ytterligare switch. 

villapatch

Lösningen heter villapatch och är en fiberkabel med grövre isolering (4mm) som är lite tåligare och gör att du inte behöver lägga den i ett extra kabelrör. Är du lite försiktig går det bra att spika upp kabeln med vanlig kabelclips. Villapatchen finns att få med antingen SC-kontakter eller LC-kontakter där den med kombinationen SC i ena änden och LC i den andra är den vanligaste. LC in i mediakonverteraren och SC i fiberboxen, men det finns undantag såklart.

Om du ska flytta uttaget en längre sträcka, är det svårt att bedöma den exakta längden på kabeln. Därför kan det vara praktiskt med en ytterligare fiberbox där du får plats med eventuellt överskott.

väggbox fiber

Skulle du inte finna en villapatch i den längd du önskar, går det bra att beställa en kabel i exakt den längd du vill ha. Det blir lite dyrare än att köpa en standardlängd och tar några extra dagar att få, men å andra sidan kanske du klarar dig utan den extra fiberboxen och får en helt igenom ändamålsenlig installation.

Hör gärna av dig till oss om du har andra funderingar kring fibernät eller inte hittar något du söker. Vi har en ständig ström av nya produkter och kanske är det du söker precis på väg hem. 

PS. De kan vara klokt att fråga nätägaren om de har några invändingar innan du sätter igång DS.

Produktområden

Relaterade komponenter

Best.nr 17-1800
Anslutningskablage vit för villa. Anslutningskabeln utgörs av en fiber ( Simplex). G657 för mindre böjradie. LSZH
61,80 SEK
Finns i flera varianter
Best.nr 17-1850
Anslutningskablage vit för villa. Anslutningskabeln utgörs av en fiber ( Simplex). G657 för mindre böjradie. LSZH
63,60 SEK
Finns i flera varianter
Best.nr 17-2185
En tåligare variant till vanlig fiber patch kabel. Kablagets armering består av en flexibel tub i rostfritt stål som är omgärdat av ett rostfritt nät i stål. Till skillnad från vanlig fiber patch kabel så tål armerad fiber patch kabel att utsättas för mer yttre påverkan, men bibehåller ändå sin smidighet och ytter diameter på 3.0mm.
289 SEK
Finns i flera varianter
Best.nr 17-0360
En robust och snygg väggbox som passar både för koppar och fiber. Plastlådan köps tom och bestyckas sedan med kontaktplåt och passande don. Den har bra dragavlastning med donen lätt åtkomliga.
211 SEK
Finns i flera varianter
Best.nr 12-1391
CableMaster 400/450 är kabeltestaren för inte bara data (RJ45) utan också telefoni och video/koax. Den är begåvad med ID-adaptrar som gör det enkelt och snabbt att identifiera flera uttag utan att behöva springa mellan testpunkterna, vilket underlättar för dig som är ensam ute i fält.
1 350 SEK
Finns i flera varianter