Meny

 • Lathund till vilken HDMI-förlängare man ska välja?

  HDMI är en utbredd standard för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler. Men då kabelns maxlängd ligger på runt 15 meter för 1080p (full HD) och betydligt kortare för 4K krävs ofta en signalförlängning
 • 12G-SDI sänder 4K/Ultra HD upp till två mil över fiber!

  SDI-gränssnittet är ett seriellt gränssnitt för videoöverföring via koaxialkabel (BNC/RG-6) och hittas bland annat på kameror och inspelningsutrustning i Tv-studios och liknande miljöer. Standarden har blivit brett accepterad av broadcast-industrin och används för överföring av okomprimerad, okrypterad digital videosignal. Även för direktsändningar är SDI en betrodd teknik tack vare sin robusta kontakt och avståndet som signalen kan distribueras.
 • DisplayPort spänner musklerna med version 2.0

  Med DisplayPort 2.0 visar organisationen vem som vill ta på sig ledartröjan i video-racet. Nu dröjer det till en bra bit in på nästa år innan du ser de första produkterna men redan nu kan du läsa om vad du ska förvänta så att du är redo när produkterna strömmar in
 • Spräng gränserna för HDMI och DisplayPort

  Nu kan du använda fiberkabel utan att vara expert på fiberoptik! Oavsett om din installation består av standard Ethernetkablar (tex. Cat5 eller Cat6) och kringutrustning med klassiska uttag (tex HDMI eller DisplayPort) kan du enkelt samla utrustning i teknikskåp utan riktigt behöva bry dig om avståndet och utan att det påverkar upplevelsen av innehållet.
 • HDMI 2.1 - kort steg men stor skillnad

  På 70-talet kom de första klockorna och räkneapparaterna med LCD-display och idag går vi på Elgiganten och handlar enorma TV-apparater med upplösning på 8K. Förvisso utveckling under knappt femtio år, men intressant ändå att tekniken vi idag använder är sprungen ur uppfinningar gjorda på den tiden. Låt oss kika på nya HDMI 2.1, ett av de gränssnitt som ska transportera dataströmmen och hur du drar nytta av de senaste finesserna.
 • Pluggade portar pratar inte - om köksdörrar på glänt i ditt nät

  Att täppa igen truten på glappande portar låter kanske värre än vad det är. Men håll med om att det är ganska konstigt att vi inte bryr oss mer om oanvända portar i switchar och routers eller andra lediga portar i vägguttag och paneler. Speciellt när så mycket i vår samtid handlar om det förändrade säkerhetsläget, intrång och hur centrala samhällsfunktioner är utsatta för spionage. Vi vill nu öppna ögonen för hur enkelt det är att skapa ett första hinder mot otillåten anslutning.
 • Kabel till molnet och tillbaka

  Tänk dig en kabel med oändlig räckvidd. Den digitala molnkabeln som oavsett avstånd alltid har kontakt med sina båda ändar och släpper ut i ena vad du matar in i andra. Hur gör man? Är det komplicerat? För vilka data funkar det?
 • Vad innebär Generational Wi-Fi

  Wi-Fi-organisationen vill göra det enklare för konsumenter att förstå sig på och jämföra olika teknikgenerationer. Därför introducerar man "Generational Wi-Fi". För oss stackare som redan memorerat de krångligare IEEE-standardbeteckningarna 802.11a/b/g/n/ac/ax blir det till att plugga in några nya. Här får du lite hjälp med det.
 • Spegla serieportar

  En funktion som efterfrågas ibland men som det inte funnits någon dedikerad lösning för är möjligheten att distribuera en seriell signal över nätverket till flera mottagare samtidigt. Som en klassisk "Y-kabel" för de som minns från den tiden, men nu gränslöst via Ethernet-anslutna device servers. Läs hur du kan göra.
 • USB typ C - den förbannade kontakten

  Man kan också älska den. För nu blir det på allvar möjligt att ha ett enda gränssnitt mellan en huvudenhet och dess tillbehör. Det låter som en utopi, men redan har Apple med MacBook och Google Pixel denna kontakt som sin enda periferianslutning och tusentals lär följa efter.
 • USB skulle ju vara så enkelt?

  Universal Serial Bus var ju en genialisk idé när den dök upp 1996. Ett och samma gränssnitt för en mängd olika tillbehör blev en befrielse för alla som dittills svettats med serie- och parallellporten för tillbehör och DIN eller mini-DIN för tangentbord och mus. Dessutom kunde tillbehören göras förhållandevis billiga eftersom USB bygger på att värdsidan (host) har processkapaciteten och tillbehöret därför inte kräver dyrbart minne eller processor. USB var en given succé.