Meny

Kom igång med USB4

Intel bestämde sig 2017 för att Thunderbolt 3 skulle bli licensfri för att öka användningen av deras standard. 2019 släppte USB-IF standarden för USB4 som sakta men säkert tog fart efter det.

Till skillnad från USB 3.2 Gen 1, Gen 2 & Gen 2x2 är USB4 endast skapad till USB-C kontakten. Anledningen till detta är för att USB-C har tillgång till högre överföringshastighet upp till 40Gbps med 80 och möjligtvis 120Gbps kommande i framtiden. Utöver bandbredden har USB-C förmågan att leverera upp till 240W, tillräckligt med ström för att med dockningsstation ladda din dator, ha multipla skärmar igång, mus, tangentbord och externt grafikkort/lagring samtidigt över en enkel USB-C kontakt.

Är min samma som din?

Ett förenklat sätt att tänka är att USB4 är en öppen version av Thunderbolt 3 som inte kräver samma ”kontroll” och certifiering. Detta kan vara på både på gott och ont. Priset kan komma att sjunka vilket alltid är positivt, men detta innebär också att en tillverkare har fria händer att implementera olika krav och fortfarande märka produkten med USB4. En USB4 artikel har alltså en del garantier och lite varierande faktorer. Detta gör det väldigt aktuellt för någon som vill maximera sin utrustning att kolla noggrant vilka specifikationer kablarna innehåller, samt vad utrustningen runtomkring klarar av.

Här är lite olika krav och frivilliga funktioner en USB4 enhet kan ha.

imagewpgvs.png

 

Garantier är:
20Gbps och bakåtkompatibel med tidigare versioner ner till USB 2.0.
DisplayPort tunnel: Vilket betyder att kabeln kan konvertera DisplayPort signalerna till USB och sedan tillbaka igen.
DisplayPort alt mode: Gör det möjligt att använda USB-C som DisplayPort utgång. Har blivit nya standarden för bärbara datorer som inte längre har en HDMI utgång.

PCI Express tunnel är en frivillig implementation från kabeltillverkarna vilket kan ses som en miss när man ändå uppgraderar USB-versionen. Trots att USB4 är en öppen variant av Thunderbolt 3, där Tb3 supporterar PCI express så är det inget måste för USB4.

imagexi85j.png

 

USB-C har blivit allt vanligare, dels på grund av ovannämnde fördelar, men också tack vare att USB-C blev godkänt av EU-parlamentet som den gemensamma laddningsstandarden för produkter i slutet av 2024. Med den ökade användningen av gränssnittet så har även fler enheter börjat tillämpa USB-C i sina produkter, Dockningsstationer, KVM:er, konverterare med mera.

USB4 = Thunderbolt 3..njaa

Trots att USB4 är en öppen variant av Thunderbolt 3 så behöver den inte vara kompatibel med den standarden. Thunderbolt 3 & 4 måste vara kompatibel med USB4, men USB4 behöver inte vara kompatibel med Thunderbolt 3 & 4. Detta innebär att du kan koppla in en USB4 kabel i ett Thunderbolt 3 & 4 uttag på din dator och allt fungerar galant, men kopplar du in en Thunderbolt 4 kabel i en USB4 port på datorn så är det ingen garanti att det kommer fungera.

image4dmt3.png

På en del kablar så kan du se vilken version av Thunderbolt den supporterar genom att bara kolla på kontakten, exempelvis denna (20109091). Skulle det vara så att blixt-symbolen eller siffran inte står med så krävs det lite forskning i vad just din variant klarar av.

Vilka är då fördelarna med USB4?

  • Med högre överföringshastighet möjliggör du snabbare och effektivare processer, vare sig det är hemma eller på jobbet.
  • Extern lagring kan användas för att placera filer som du enkelt och smidigt kan ta med dig i väskan. Med den snabbare överföringshastigheten kan du korta ner tiden det tar att föra över större filer som ska flyttas fram och tillbaka mellan enhet och lagring.
  • Externa grafikkort, det primära sättet att maximera datorns förmåga att hantera 3D rendering i spel eller modelleringsapplikationer. Ger din dator det där lilla extra som krävs för att få en bättre upplevelse visuellt.
  • Bakåtkompatibel med tidigare USB versioner: USB 3.2 Gen 1&2, USB 3.0 och USB 2.0. Vill man framtidsäkra sig själv men fortsätta att använda sig av utrustning som kräver äldre USB versioner går det bra att uppgradera en sak i taget.

Om du har fler frågor om USB, vill förlänga, växla, konvertera eller saknar en lösning på ditt bekymmer, kontakta oss gärna. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-10-30, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
Kraftfull USB4 kabel som klarar upp till 40Gbps och 240W, kompatibel med Thunderbolt 4 enheter och PCI express tunneling för utökad extern utrustning.
297 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109091
0,8m, hane till hane, nylonkabel
479,40 SEK 564 SEK Listpris exkl. moms
 
Icron USB 3-2-1 Starling™ 3251 är en USB 3.2 Gen 1 Type-C-förlängare som använder en CM- eller Plenum-brandklassad kabel med ExtremeUSB-C™-teknologi, som förlänger USB 3.2 Gen1 (5Gbps), 2.0 och 1.1-enheter samtidigt upp till 10 meter.
8 490 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En USB 3 videokabel med hög prestanda för att koppla samman en sändarenhet (dator) med en mottagarenhet (bildskärm/TV), där båda enheterna är utrustade med ett USB-C-uttag. Kabeln har stöd för överföring av ljud och video, men inte data. Kabeln är kompatibel med standarden USB 3.2 Gen 2 (ej bakåtkompatibel med USB 2.0 och tidigare)
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20116248
USB tester m/bluetooth
741 SEK exkl. moms
 
Med USB-servern får du möjlighet att koppla vilka USB-tillbehör som helst till nätverket och därmed göra dem tillgängliga på distans. UTN Server Pro bjuder på dubbla Superspeed USB-portar och ett omfattande säkerhetsstöd för pålitlig drift i samklang med företagets gällande säkerhetskrav. Ett perfekt val för dig som vill tillgängliggöra viktig USB-utrustning för att underlätta resursdelning och distansarbete.
3 060 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20114354
USB 3.2 Gen2, SFP+, sändare & mottagare
7 520 SEK exkl. moms