Meny

PoE för LED – lösningar för smarta byggnader

Power over Ethernet (PoE) är flera olika standarder för strömförsörjning via en vanlig nätverkskabel, vilket medför att det ej behövs eluttag och strömadapter där produkten ska placeras. Tekniken har funnits en tid för IP-kameror och accesspunkter för Wi-Fi, och kommer nu mer och mer för matning av LED-belysning. Samtliga produkter i gruppen Smarta Byggnader strömförsörjs över IP-nätverket via Power over Ethernet (PoE+)

Matning av LED-belysning via PoE

LED-belysningen har slagit igenom på bred front över hela världen, där den ersätter glödlampor, halogenlampor och kompaktlysrör i kommersiella och industriella miljöer, men även i bostäder. Det är inte bara storleken som är fördelen, LED har även längre livslängd och högre energieffektivitet än föregångarna.

En fördel med PoE-tekniken är att det går att styra och hantera ljuset över det lokala nätverket. LED-armaturer som drivs med PoE kan kopplas in med en vanlig RJ45-kontakt med egen IP-adress. Lägger man till sensorer går det att få smarta LED-nav för att samla in information om omgivande ljus, temperatur, luftfuktighet och om någon är i rummet, som sedan skickas till styrenheten.

POE-LED_diagram.Swe.png

Med hjälp av nätuppkopplade enheter såsom telefoner, datorer och surfplattor finns mängder med spännande användningsområden. Man kan tex se till att ljuset tänds när någon går in i ett rum och är avstängt när rummet är tomt, för att tex se vilka konferensrum som är lediga. En sensor som känner av omgivande ljus kan se till att belysningen hålls konstant med hjälp av solljuset, dvs ge mer ljus när solen inte räcker till.

Fastighetsägare och driftansvariga får en helhetssyn på en fastighet och på så sätt optimera energianvändningen genom att i realtid mäta, övervaka och styra alla noder i nätet (inklusive värme och ventilation). Utifrån den informationen, och insamlat data om hur lokalerna används, kan förvaltaren sedan anpassa temperatur, belysning och städschema.

Smarta Byggnader är optimering av energiförbrukning, ända upp till 80% när det gäller belysning! De vanligaste användningsområdena är intelligent kontroll av ljus och ljusstyrka i kontor, hotell, sjukhus, korridorer och andra platser.

Smarta byggnader_stadsbild_POE-LED2.jpg

LED-kontroll, driv och styr LED-belysning via PoE-ström

Smart Lighting Controller, Best.nr: 20103957

En kontrollenhet för LED-lampor, vilken strömförsörjs över nätverket via PoE. Enheten fungerar som en länk mellan LED-lampan och IP-nätverket. En så kallad LED-kontroll omvandlar PoE-strömmen i nätverkskabeln till strömförsörjning åt LED-belysning. Smart Lighting Controller överför omgivningsdata som samlas upp av en sensor (som tex Smart Sensor) och bearbetar den på plats. Flera kontrollenheter kan administreras via en app från en telefon eller läsplatta.

Sensor/kännare, rörelse, illuminans, temp, luftfuktighet, mm

Smart Sensor, Best.nr: 20103958

Den smarta sensorn/kännaren i nätverket som samlar in och levererar omgivande data. Insamlingsenheten är framtagen för att mäta illuminans/belysningsstyrka, rumstemperatur och luftfuktighet, samt upptäcka närvaro av en person. Den är framtagen för att samla in och leverera data via en Smart Lighting Controller. Sensorn monteras i taket i närheten av LED-lampan. Data från respektive ansluten LED-lampa överförs indirekt till Smart DirectorApp via Smart Lighting Controller.

Digital I/O-enhet

Smart I/O Controller Digital, Best.nr: 20103959

I/O-kontroller som är utvecklad för att både samla in sensorsignaler som att driva och kontrollera automationsställdon. Typiska användningsområden är intelligent kontroll och automation av elektriska enheter och ställdon inom byggnadsautomation. Flera I/O-enheter kan administreras via en app via en telefon eller läsplatta. Insamlade data från en sensor överförs via nätverket från I/O-enheten till Smart Director App, som återigen skickar kontrolldata till de utgående portarna på I/O-enheten. Denna I/O-kontroller har portar för inkommande och utgående digitala signaler.

Digital och analog I/O-enhet

Smart I/O Controller Digital & Analog, Best.nr: 20103960

I/O-kontroller som är utvecklad för att både samla in sensorsignaler som att driva och kontrollera automationsställdon. Typiska användningsområden är intelligent kontroll och automation av elektriska enheter och ställdon inom byggnadsautomation. Flera I/O-enheter kan administreras via en app via en telefon eller läsplatta. Insamlade data från en sensor överförs via nätverket från I/O-enheten till Smart Director App, som återigen skickar kontrolldata till de utgående portarna på I/O-enheten. Denna I/O-kontroller har portar för inkommande och utgående för både digitala och analoga signaler.

Managerbar 6-portars Gigabit Microswitch PoE

6-portars Gigabit PoE-microswitch, Best.nr 20104008

En grupp av 6-portars Gigabit Micro-switchar med PoE. De har en RJ-45 PoE+ (PD) 10/100/1000TX-port och fem RJ-45 PoE+ (PSE) 10/100/1000TX-portar. Switcharna har stöd för IEEE 802.3at PoE+ (max. 30W/port) och finns för horisontell respektive vertikal montering. De är managerbara via en RS-232 konsolport (mini USB) och App, samt har en microSD-kortplats.

Webinar från 18:e maj 2021

Presentation från webbinarium: Direktronik-Microsens-may21.pdf

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för LED, PoE eller något annat område inom smarta byggnader, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

© Copyright 2021-03-10, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Produktområden

Best.nr 20103958
Smart Sensor, rörelse, illuminans, temp, luftfuktighet, mm
3 780 SEK exkl. moms
Best.nr 20103960
Smart I/O Controller, 4 analoga in & 2 ut, 4 digit in & 2 ut
12 910 SEK exkl. moms
Best.nr 20103959
Smart I/O Controller, 10 digitala in 8 digitala ut, 24VDC ut
11 410 SEK exkl. moms
Best.nr 133-0669
4x10/100/1000, 1x10/100/1000 PoE (PD-90W)
774 SEK exkl. moms