Meny

Videoväggar för kontrollrum och digitala informationsytor

Oavsett om en gigantisk skärm/videovägg placeras utomhus på en fasad, vid en bilväg eller inomhus i ett köpcentrum, på en flygplats eller tågstation så väcker den uppmärksamhet och är en effektiv och professionell reklam- och informationsplats. Videoväggar är även vanliga i kontrollrum inom säkerhet och övervakning, vid direktsända sportevenemang och konserter, samt som företagsskyltning och produktexponering

Det finns olika sätt att driva multipla skärmar som en videovägg/visuell yta, oavsett om man vill presentera budskapet som en enda stor bild över samtliga skärmar eller som flera separata bilder? Visningskombinationerna varierar självklart utifrån hur många skärmar som kopplats samman. Allt från det att ett par skärmar visar en bild/budskap och resterande skärmar visar en annan större bild på övriga skärmar.

De mest moderna produkterna har stöd för de senaste videoupplösningsstandarderna, däribland flertalet inkommande 4K-signaler med samtidig presentation av en eller flera bilder på en videovägg. De flesta 4K Videoväggar har 4K in men ut har de stöd för HD 1080p. Detta är ofta lämpligt eftersom en pixel på 4K-insignalen blir en pixel på en standard 1080p HD-skärm. Äldre Videoväggar har ofta 1080p in och då blir varje pixel in fyra pixlar i storlek på 1080p ut.

De mest avancerade videoväggarna kan samtidigt fylla en skärmbuffer från flera källor video och bilder blandat och bufferten kan vara 8kx8k, sen kan utgångar fritt från buffern välja vilken del som skall visas och om kaskadkoppling finns så kan ett stort antal skärmar dela på denna skärmbuffert. En professionell videovägg bör vara flexibel med ingångar som HDMI, DVI, DisplayPort, VGA och YPbPr-signaler, samt ha video-switcher-funktionalitet för att hantera flera olika video- och ljudkällor. Vissa installationer kan ha HDMI för både inkommande och utgående trafik, medan andra har behov för HDMI in men DVI ut beroende på vald skärmmodell.

Moderna system för videoväggar kan ställas in så att den så kallade sorgkanten vi skärmens ytterkanter blir smalare, vilket ofta benämns som att de är kantlösa eller har minimal kant/gap. Bildgapsminskning kan även skötas via en avancerad bildförbättringsalgoritm som minskar bildgapet på delade skärmar när man spelar upp videor. Objekt på kanten vid ramen justeras för att uppnå en sömlös tittarupplevelse.

Produkter som saknar denna funktion kan kompletteras med en så kallad Video Rotation Box, en smart lösning för att rotera skärmbilden 180 grader på skärmar i en videovägg för optimering av sorgkanterna.

Ska videoväggen placeras utomhus är det viktigt att skärmarna är rejält ljusstarka och anpassade för ändamålet. Vilken lösning man ska välja beror på skärmarnas placering, betraktningsavstånd samt ljusförhållanden på platsen.

Dagens flexibla LED-skärmar går att använda till så mycket annat än bara storbildskärmar, det är nog bara användarens fantasi som sätter gränserna. Oavsett om det gäller mässor, utställningar eller kontorsytor så kan man fylla väggar, tak, golv, receptionsdiskar och andra möbler med skärmar för uppspelning av reklam eller annan information.

Direktronik har ett brett utbud inom området videoväggar och digital skyltning. Om du inte hittar det du söker i vårt sortiment, så kan vi säkert få fram det via vårt stora kontaktnät.

Smidig standardlösning via separat videoväggsenhet (controller)

En separat enhet, en så kallad videovägg-controller, är ett populärt val för visning av direktsända evenemang, digitala reklamskyltar, samt företagsskyltning i form av visuella informationssystem i entréer eller mötesrum där ett eller flera budskap syns samtidigt. Denna kostnadseffektiva lösning är både enkelt att använda och installera både när det gäller digitala skyltar och videoväggar.

En relativt normal installation är en fristående lösning med 2x2, 3x3 eller flera skärmar sammankopplade till en gemensam videovägg. Flera högupplösta skärmar av valfri storlek och typ monteras på vägg, golvstativ eller hängs i vajer för att presentera budskapet som en enda gemensam bild över samtliga skärmar eller som flera separata bilder i olika visningskombinationer.

Avancerade kontrollsystem för större installationer

För mer avancerade och större videoväggar rekommenderas ett separat kontrollsystem. Dessa system klarar av flertalet video- och datakällor oavsett vilken skärmkonfiguration de ska presenteras på. De används bland annat inom områden som till exempel kontrollrum för trafikövervakning, driftcentraler för telekom, allmännyttan, bevakning- och säkerhetsbranschen samt inom nöjesindustrin.

Dessa system är öppna, flexibla videoväggs- och flerskärmslösningar som ofta har stöd för den allra senaste generationen av utbytbara video- och grafikkort. De olika tillverkarna har även egna programvaror eller mjukvaruverktyg för att planera, designa, driftsätta och hantera avancerade videoväggsinstallationer.

Användningsområden

Säkerhet och övervakning - Kontrollrum

Multipla skärmar eller videoväggar är en effektiv lösning för kameraövervakning dygnet runt. Det kan röra sig om utomhussäkerhet eller intern övervakning av kontor eller lokaler. Via ett kontrollrum överblickar man flertalet övervakningskameror och kan vid behov förstora upp en vald kamerabild på hela eller delar av videoväggen på ett snabbt och smidigt sätt.

Streaming & Broadcasting - Direktsända evenemang

Som stöd vid större direktsända evenemang inom sport, esport, teater och konserter för insomning och att möjliggöra för stora åskådarskaror att kunna med vad som händer även om man befinner sig en bit ifrån själva händelsen. Storbildsskärmar och videoväggar används även som information och design på museer och konstgallerier.

Digitala reklamskyltar

Ett effektivt och professionellt sätt att göra reklam och visa information och produkter gentemot allmänheten på fasader, i receptioner och konferensrum.

Har du några frågor eller önskemål runt videoväggar, digitala skyltar, storbildsskärmar, strömmande video, eller något annat område med höga krav på hastighet och tillförlitlighet, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

Produktområden

Best.nr 20100719
Matrix & Videovägg 4x4 Sömlös Switch 4K HDMI
16 800 SEK exkl. moms
 
VideoVägg 4K HDMI med upp till 8x8 den är en IP baserad integrerad och och mjukvarukontrollerat system för att kunna bygga avancerade Videoväggar också med flera videokällor. Är också en virtuell HDMI Matrix med upp till 200 sändare/mottagare.
6 740 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101782
HDMI 2X2 4K, USB TYPE-C, DVI, 2 HDMI in, 4 HDMI ut
17 490 SEK exkl. moms
Best.nr 20101783
HDMI 3X3 4K, USB TYPE-C, VGA, DP, 2 HDMI in, 9 HDMI ut
21 440 SEK exkl. moms