Meny

Telemedicin – höga krav på snabb kommunikation av ljud och bild

Tjänster och begrepp som e-hälsa, medicinsk vård på distans, läkare online och liknande dyker upp på löpande band. Men begreppet telemedicin innefattar även vårdmöten/konferenser över telefon, realtidskonsultation under operationer, elektroniska medicinska journaler, forskning och andra delar av området hälso-IT.

Telemedicin är ett av flera områden som ställer mycket höga krav på överföringar av strömmande video, bilder och ljud, både när det gäller kablage och kringutrustning. Direktronik möter dessa behov via ett brett fiberkabelsortiment samt ett omfattande utbud av trådlösa, fiber- och kopparbaserade förlängnings och distributionsprodukter. Vi skalar upp, ner, växlar, omvandlar och förlänger de flesta på marknaden förekommande format, som SDI, DisplayPort, HDMI, DVI, HDBaseT, USB, VGA, Audio samt multigränssnitt. Oavsett version och hastighet, som tex HDMI 2.1 och 12G-SDI eller andra specifikationer. Låt oss titta närmare på Telemedicin och hur Direktroniks unika sortiment och personliga service kan göra skillnad.

Vård på distans

Syftet med medicinsk vård på distans är att kunna erbjuda tillgång till vård närmare patienten samt att kunna ge specialistkunskap där den behövs. Det kan röra sig om att träffa sin läkare, sjukgymnast eller specialist för konsultation och diagnostik, eller att flera läkare samverkar oberoende av var de befinner sig geografiskt. Begreppet ”second opinion” eller ett andra utlåtande är ganska välkänt inom sjukvården, men med ny teknik kan man få flera läkarutlåtanden på en och samma gång och är läkarna specialister inom olika områden kan det vara direkt avgörande för kvaliteten på beslutet. I andra situationer krävs det att rätt information, som provsvar, mätdata, bilder, röntgenplåtar, video eller ljud, finns tillgänglig för att kunna göra rätt bedömning eller fatta rätt beslut.

Videoassisterad undersökning

Då undersökningar blir alltmer komplexa har en viss centralisering skett. Mindre sjukhus har därför svårt att upprätthålla kompetens och utbilda nya specialister. Nu har de möjlighet att ge bättre råd om en expert i realtid kan delta i undersökningen via videolänk, om experten kan ta del av samma bilder, av lika hög kvalitet, som i operationssalen. Vi ser även att sjukhus lånar ut mindre videokonferenssystem under en tid, där utrustningen körs ut och installeras hos patienten. Ett sätt att få ut specialistkunskap direkt till patientens hem och samtidigt minska restiden för både läkare och patienter. Man kan även, i vissa fall, använda patientens egen dator eller en utlånad läsplatta.

Sammankoppling och samarbete

För att koppla in eller samman utrustning på sjukhus och i operationssalar, oavsett om signalerna går över fiber (fast inbyggd eller via valbar SFP modul), koppar eller IP-nätet, behövs det allra senaste men med full kompatibilitet bakåt. Ofta är det avancerad medicinsk utrustning från flera olika leverantörer, med skilda uttag och kontakter som ska kopplas samman, vilket gör det ännu viktigare med hög kvalité på kablar, kontakter och adaptrar.

Hög kvalité och tillförlitlighet

Elektrisk utrustning (aktiva produkter) för medicinskt bruk ska vara godkända enligt standarden IEC 60601, vilken behandlar grundläggande säkerhet och väsentlig prestanda för elektriska utrustningar och system för medicinskt bruk. Denna Standard behandlar inte passiv utrustning som tex kablar, men Direktroniks breda fiberkabelsortiment tillsammans med vår erfarenhet ger en trygg och kostnadseffektiv installation. Samtliga fiberkablar är 3D/interferometertestade, en garanti för stabil hög kvalité!

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för Telemedicin, fiberburet AV, strömmande video, eller något annat område med höga krav på hastighet och tillförlitlighet, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller chat.

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

Produktområden

 
Olika typer av ändutrustning är numera, mer än någonsin tidigare, tillgängligt med SFP/SFP+ formatet som anslutningsmöjlighet. Tillämpningarna blir då fler och fler samtidigt som både fibertyper, dataströmmar och protokoll kan skilja sig åt en del. Resultatet av det blir att nät och länkar samt dess protokoll integreras i varandra allt mer, vilket gör att behovet av multifunktionella omvandlare ökar. För detta har vi produkter från Fiberplex till hjälp. Enheten hjälper dig helt sonika att transportera vad du vill, när du vill och hur du vill.
10 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
HDMI 2.0 löstagbar fiber hybridkabeln som klarar 4K (4096x2160) vid 60Hz (RGB & YCbCr : 4:4:4) och skickar videoinformationen på fiber, men DDC/HDCP-informationen via koppar (koaxkabel) och blir därför det mest prisvärda sättet att förlänga HDMI störningsfritt över fiber upp till 100m. Kan anläggas i rör med innerdiameter från 14mm.
4 010 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
HDMI-kabel 2.0 med speciell låskoppling. Säkerställer att kontakten inte lossnar och ger en starkare anslutning jämfört med andra HDMI-kablar. Med sina” lås-pinnar" i mitten av kontakten låser den med hög friktion mot chassi-kontakten.
93,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0212
Raven 3124, USB 3.1 Gen1 (5Gbps) Multimode förlängare 200m
17 030 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0210
Raven 3104, USB 3.1 Gen1 (5Gbps) Cat.6A/7förlängare 100m
13 700 SEK exkl. moms
 
Den låsbara kontakten är universell och passar alla hane-kontakter oavsett i vilken produkt de sitter. Det gör det enkelt uppgradera befintliga installationer med en ny säkrare strömförsörjning utan annat besvär än att byta ut strömkabeln.
82,20 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ergotrons hopfällbara monitor- och tangentbordshiss är en komplett färdig lösning för väggmonterade arbetsplatser. Den generöst tilltagna hissmöjligheten (229 mm) gör att bildskärm, tangentbord och mus får en ergonomiskt riktig placering oavsett längd på användare.
14 140 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Portlåset för USB täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter.
351 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Lås fast RJ45-kabeln så slipper du onödiga avbrott på viktiga förbindelser. Kabellåset är en sorts plasthylsa som träs ovanpå RJ45-kontakten och låses med en specialnyckel. Ett smart sätt att förhindra avbrott på kritiska anslutningar som IP-telefonen, övervakningskameror eller uttag och paneler i publika miljöer.
552 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter