Meny

Kunskapsbanken

Goda råd och nya rön som kan hjälpa dig med ditt problem. Miljö-beskrivningar som ger en informativ bild av alternativa lösningar, best practice och spännande scenarior. Lär dig av andras framgångsberättelser och se möjligheter med bra lösningar.

 • Lathund till vilken HDMI-förlängare man ska välja?

  HDMI är en utbredd standard för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler. Men då kabelns maxlängd ligger på runt 15 meter för 1080p (full HD) och betydligt kortare för 4K krävs ofta en signalförlängning
 • Hur fungerar en OTDR och varför behöver du den?

  Hade man inte kunnat döpa den till "ljusradar för fiber" istället för Optisk TidsDomänReflektometer? Då hade säkert fler kunnat ana vad den faktiskt gör. Nu när en bra OTDR kan köpas för under tiotusen kronor kommer fler bombsäkert att vilja använda den och därför finner vi anledning att förklara vad den är bra till och hur du kan tolka resultaten samt vad du bör vara uppmärksam på innan du köper en.
 • 12G-SDI sänder 4K/Ultra HD upp till två mil över fiber!

  SDI-gränssnittet är ett seriellt gränssnitt för videoöverföring via koaxialkabel (BNC/RG-6) och hittas bland annat på kameror och inspelningsutrustning i Tv-studios och liknande miljöer. Standarden har blivit brett accepterad av broadcast-industrin och används för överföring av okomprimerad, okrypterad digital videosignal. Även för direktsändningar är SDI en betrodd teknik tack vare sin robusta kontakt och avståndet som signalen kan distribueras.
 • Effektivisera med positionering och smarta GPS:er

  Den ökande e-handeln och vårt alltjämt svårmättade behov för ständiga leveransuppdateringar gör positionering till ett hett ämne, trots att basen för tekniken, GPS, funnits ända sedan man började skicka upp satelliter. Men det finns många fler skäl till varför man vill ha detaljerad data om en transportkedja eller bara veta var en apparat befinner sig och hur den mår. Låt den här artikeln motionera din fantasi kring positioneringens olika möjligheter och vad som är viktigt att ha koll på.
 • Välj rätt IR-belysning till din övervakningskamera

  Tyvärr är det inte lika enkelt att välja nattlampa till övervakningskameran som det är att köpa en ficklampa till sommarstugan. Låt oss belysa några intressanta fakta runt det osynliga infraröda ljuset och förhoppningsvis bidra till ett lyckat val av IR-belysning.
 • Onödigt mycket spänning...

  Ett strömavbrott eller annat problem med elnätet kommer för det mesta överraskande. Man vet inte hur länge strömmen kommer vara borta eller om någon elektronisk utrustning gått sönder och måste bytas ut. Med en UPS installerad är man förberedd på det värsta, men vilken UPS ska du välja?
 • DisplayPort spänner musklerna med version 2.0

  Med DisplayPort 2.0 visar organisationen vem som vill ta på sig ledartröjan i video-racet. Nu dröjer det till en bra bit in på nästa år innan du ser de första produkterna men redan nu kan du läsa om vad du ska förvänta så att du är redo när produkterna strömmar in
 • Spräng gränserna för HDMI och DisplayPort

  Nu kan du använda fiberkabel utan att vara expert på fiberoptik! Oavsett om din installation består av standard Ethernetkablar (tex. Cat5 eller Cat6) och kringutrustning med klassiska uttag (tex HDMI eller DisplayPort) kan du enkelt samla utrustning i teknikskåp utan riktigt behöva bry dig om avståndet och utan att det påverkar upplevelsen av innehållet.
 • Rollbaserad WiFi i huvudroll

  Genom att definiera smarta roller inom ett trådlöst nätverk kan de begränsade bandbreddsresurserna finfördelas efter behov, tider och önskad servicegrad. Läs om hur en hybrid mellan WiFi-kontroller och gateway kan hantera stora WiFi-nät med massor av olika roller samtidigt som du får utökade möjligheter till privata anslutningar av både personer och hela nätverk.
 • Därför ska du välja halogenfri kabel

  Vore det dyrt kan man förstå en viss tveksamhet inför kostnader för något så osannolikt som rökskador till följd av en brand. Brandvarnare har alla såklart, men inte lika många tänker på att minska skaderisken under tiden som utrymning pågår. Vi nöjer oss med att bli varnade och då ska vi blixtsnabbt ta oss ut i säkerhet. Men om det inte går blixtsnabbt, för att vi inte hittar ut ur en rökfylld korridor, då gör ditt kabelval skillnad. Läs om varför du ska välja halogenfritt.
 • HDMI 2.1 - kort steg men stor skillnad

  På 70-talet kom de första klockorna och räkneapparaterna med LCD-display och idag går vi på Elgiganten och handlar enorma TV-apparater med upplösning på 8K. Förvisso utveckling under knappt femtio år, men intressant ändå att tekniken vi idag använder är sprungen ur uppfinningar gjorda på den tiden. Låt oss kika på nya HDMI 2.1, ett av de gränssnitt som ska transportera dataströmmen och hur du drar nytta av de senaste finesserna.
 • Guide: välj rätt nätverkstester

  Det kan vara svårt att veta vad man skall satsa på. En enkel kontaktprovare för några hundralappar, ett fullfjädrat certifieringsverktyg för Cat.8 eller något mittemellan, det är frågan. Låt oss först bena ut några olika klasser av instrument och hur du bäst får nytta av dem för att hjälpa dig en bit på traven.
 • Temperaturövervakning - LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

  Vi nordbor sägs ju vara så intresserade av vädret att man gör narr av oss utomlands. Kanske är det därför vi är så duktiga på lösningar för att mäta temperaturen? På kontinenten handlar det mer om värme, men här hemma har vi att bevaka såväl höga som låga temperaturer om vi har känsliga varor och utrustning. Låt oss titta närmare på några smarta lösningar för hålla koll på temperaturen.
 • Blir tidsservrar tidlösa

  I pressen har förekommit artiklar om att sk rollover får en tidsserver att sluta ge rätt tid.
 • Pluggade portar pratar inte - om köksdörrar på glänt i ditt nät

  Att täppa igen truten på glappande portar låter kanske värre än vad det är. Men håll med om att det är ganska konstigt att vi inte bryr oss mer om oanvända portar i switchar och routers eller andra lediga portar i vägguttag och paneler. Speciellt när så mycket i vår samtid handlar om det förändrade säkerhetsläget, intrång och hur centrala samhällsfunktioner är utsatta för spionage. Vi vill nu öppna ögonen för hur enkelt det är att skapa ett första hinder mot otillåten anslutning.
 • Skärmat eller oskärmat - vad ska jag välja?

  Den eviga frågan och lika svår att svara på som den om man ska köra dubbat eller ej. Som med vinterdäcken beror det på ändamålet och hur förutsättningarna ser ut. Inget alternativ är alltid bättre och inget är heller alltid sämre, det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Läs om de olika typerna och vad som skiljer dem åt för ett tryggare val vid nästa installation.
 • Välj datalänk också utifrån strömförbrukning

  Spara tusentals kilowatt per år i datahallen enbart genom att välja rätt 10G-moduler till dina switchar. Du minskar dessutom kylbehovet och belastningen på switchens interna fläktsystem när du bestyckar SFP+ platserna med en väl avvägd kombination av DAC-kablar, AOC-kablar och "vanliga" SFP+ moduler. Kika på vår enkla sammanställning och räkna på din egen datamiljö.
 • Tiden och hur du kan få mer över

  Tid är det som livet är gjort av, så slösa inte bort den med dåliga redskap. Det är dessutom en av de mest rättvist fördelade resurserna vi har, men samtidigt en av de svåraste att handskas med. Nu vill vi ge dig lite mer av denna eftertraktade dyrgrip. Läs om de fem tipsen som kan ge dig några extra dagar per år!
 • Kabel till molnet och tillbaka

  Tänk dig en kabel med oändlig räckvidd. Den digitala molnkabeln som oavsett avstånd alltid har kontakt med sina båda ändar och släpper ut i ena vad du matar in i andra. Hur gör man? Är det komplicerat? För vilka data funkar det?
 • Våglängd fiber - vad är det?

  En av de mer förvirrande termerna när vi pratar om fiberoptik är "våglängd". Det låter väldigt vetenskapligt, men samtidigt hör vi det nämnas i alla möjliga sammanhang utanför vår hemmaplan - fiberoptik. Eftersom det är ett sådant där begrepp som knappt ens uttalas branschfolk emellan, utan bara förutsätts när man nämner värden som 1310, 1550 eller 1480 vill vi härmed höja statusen för begreppet. Det är ju dessutom ett av de mest potenta verktygen vi har för att öka framkomligheten i datanäten.
 • De fem vanligaste felen i fastighetsnätet och hur du undviker dem

  När ett problem uppstår i nätverket har många av oss har en tendens att söka lösningen i någon komplicerad inställning istället för att först pricka av sådant som är både lättkontrollerat och väldigt enkelt att åtgärda. När bortåt nittio procent av felen i nätverket beror på kabelnätet listar vi här de vanligaste felen och bjuder på några tips om hur du undviker dem.