Meny

Kunskapsbanken

Goda råd och nya rön som kan hjälpa dig med ditt problem. Miljö-beskrivningar som ger en informativ bild av alternativa lösningar, best practice och spännande scenarior. Lär dig av andras framgångsberättelser och se möjligheter med bra lösningar.

 • Hitta fibern i en härva

  Att finna ljuset i tunneln, bokstavligt talat, är lättare än du kanske trott. Står du med en fiberhärva i handen utan att veta mer om den andra änden, än att den är ansluten till en switch, då kan du ändå snabbt identifiera vilket fiber som är aktivt. Läs om frågan vi fick från Bosse och hur enkelt det visade sig vara att lösa problemet.
 • IoT - Idioti Och Trams?

  Och Internet är bara en fluga, som dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann faktiskt inte sa, men som lades i hennes mun av SvD 1996. Allvarligt talat. Som ohotad etta på floskeltoppen för IT-branchen de senaste åren tronar förkortningen IoT eller Internet of Things som den betyder. Sakernas Internet i svensk media. Som floskel har den väl inte nått upp till klassiker som bollen är rund och livet går vidare, men nog är det för de flesta idag ett ganska både slitet och diffust uttryck. Här följer ett kort resonemang kring ämnet med ambitionen att avgränsa och rama in eller i vart fall öka förståelsen för vad som definierar IoT.
 • Vilken MPO behövs för QSFP+ till QSFP+?

  Använd korsad hona-hona typ B
 • Så här drar du nätverk utomhus

  Det här med utomhusinstallationer är det många som undrar över. Oftast kommer frågan från hemmafixare som vill förlänga fastighetens internet-förbindelse till garaget eller till en gäststuga på tomten. Förfarandet skiljer sig inte så mycket från hur man drar nätverk inomhus, men det finns några överväganden som kan vara värda att göra innan man sätter igång.
 • Hur långt är ett snöre?

  Hur mäter du längden på din kabel när det inte är uppenbart? Här är några tips på tillvägagångssätt som är bra när du t ex ska välja ethernetförlängare.
 • Spräng 100m-vallen för Ethernet på kopparkabel

  Nu kan man köra Ethernet i 150Mbps på bara två koppartrådar och över långa avstånd. Många tror att DSL-tekniken är långsam och omodern, bara för att man sedan länge bytt ADSL-modemen mot fiber i hemmen, men inget kan vara mer felaktigt. Här visar vi på massor av fördelar och vad du kan åstadkomma med ditt enkla och prisvärda kopparnät
 • IP styrt relä ökar tryggheten hos personal i utsatta & hotfulla situationer

  NetAlert är ett personlarm utvecklat för att öka tryggheten hos personal i utsatta situationer. Larmet används inom många olika branscher, allt från kommuner, socialkontor, landsting, skolor, vårdcentraler till lastbilsåkerier.
 • Så här gör andra för att enkelt ha full kontroll på sina fartyg

  Användningsområdet för temperaturövervakning på fartyg varierar säkert stort säger Mikael, men på våra båtar, fartyg som ligger i vattnet året runt så är det viktigt att veta att strömmen och värmen fungerar som det ska. Motor, rör och ventiler får helt enkelt inte frysa sönder.
 • LTE 4G på 450MHz

  Kör LTE 4G på 450MHz över Net1.
 • 40G QSFP+ över passiv mux

  40G QSFP+ över passiv multiplexer, mux/demux, är fullt möjligt.
 • Döda SPAM på rekordtid

  Du kommer till jobbet, tar med en kopp kaffe till skrivbordet, loggar in och välkomnas av dagens spam-skörd. Visst var det länge sedan du blev glad över att vara utvald för att testa nya iPhone, en Tesla eller hjälpa någon rik släkting till en avliden minister i utlandet att överföra 50 000 000 000. Trots välutvecklade spamfilter tycks avsändarna alltid ligga steget före. Denna gränslösa fantasi kostar dig säkert femton minuter varje dag. Plus en rejäl suck varje morgon.
 • Bidi på multimode

  WDM (Wave Division Multiplexer), BiDi (Bi-Directional) eller multiplexing har du kanske hört talas om, men oftast eller kanske enbart i samband med fiber av typen singlemode. Nu vill vi öppna ögonen för den möjligheten också på multimode. Med hjälp av en speciell SFP-modul kan du alltså dubbla antalet fiberförbindelsen utan att behöva röra befintlig kabel eller göra intrång på befintlig trafik
 • Så öppnar du garageporten med din telefon

  Tänk att bekvämt kunna sitta kvar i bilen och öppna eller stänga garageporten med din smartphone. Har du en motordriven garageport så har vi styrfunktionen du behöver. Inga fjärrkontroller som strular och lätt tappas bort. Det enda du behöver är din telefon och vår GSM-styrda garageöppnare. Enkelt säkert och kostnadseffektivt.
 • Optiska transceivers - Kompatibla optiska transceivers

  Direktronik erbjuder tiotusentals optiska transceivers.
 • BX-U och BX-D

  BX-U= Uplink WDM 1310TX/1550RX BX-D= Downlink WDM, 1550TX/1310RX
 • Automatiska vägbommar och grindar, hur fungerar det?

  När du kör fram med bilen till en vägbom i ett parkeringsgarage så förväntar du dig att att den antingen öppnas per automatik, eller då du tryckt in din pinkod alternativt satt ditt kreditkort i kortläsaren. Det som händer bakom kulisserna och som får detta att ske är IP-styrda I/O enheter. Såsom i exemplet nedan.
 • 100G på ett fiberpar duplex

  Går det att köra 100G på ett fiberpar eller behöver jag bundla?
 • Smaka på mjölken innan du häller ut den!

  I de flesta situationer i livet värderas rutin och beprövad erfarenhet högt, men när det gäller IT-produkter och infrastruktur så verkar man inte fundera en extra gång innan man kastar ut ett gammal stabilt system eller produkt och ersätter det med något nytt och oprövat. I de flesta andra branscher, en närmast ansvarslös handling, både ekonomiskt och ur driftsäkerhetshänseende.
 • Strömlist/uttagsguiden

  I detta avsnitt av strömlistguiden försöker vi hjälpa dig att förstå och förtydliga vad de olika benämningarna och förkortningarna på intag/uttag betyder, så du enkelt själv kan välja rätt modell.
 • Fiberkontakter och slipning

  När man ska välja typ av kontakt för fibern så pratas det om olika utföranden som exempelvis LC UPC eller LC APC. Vi reder ut begreppen runt fiberkablars slipning i nedanstående text.
 • Varför konfigureras SFP?

  Det finns över 40.000 olika skäl att veta vad konfiguration av en SFP egentligen är.