Meny

Kunskapsbanken

Goda råd och nya rön som kan hjälpa dig med ditt problem. Miljö-beskrivningar som ger en informativ bild av alternativa lösningar, best practice och spännande scenarior. Lär dig av andras framgångsberättelser och se möjligheter med bra lösningar.

 • Därför ska du välja halogenfri kabel

  Vore det dyrt kan man förstå en viss tveksamhet inför kostnader för något så osannolikt som rökskador till följd av en brand. Brandvarnare har alla såklart, men inte lika många tänker på att minska skaderisken under tiden som utrymning pågår. Vi nöjer oss med att bli varnade och då ska vi blixtsnabbt ta oss ut i säkerhet. Men om det inte går blixtsnabbt, för att vi inte hittar ut ur en rökfylld korridor, då gör ditt kabelval skillnad. Läs om varför du ska välja halogenfritt.
 • HDMI 2.1 - kort steg men stor skillnad

  På 70-talet kom de första klockorna och räkneapparaterna med LCD-display och idag går vi på Elgiganten och handlar enorma TV-apparater med upplösning på 8K. Förvisso utveckling under knappt femtio år, men intressant ändå att tekniken vi idag använder är sprungen ur uppfinningar gjorda på den tiden. Låt oss kika på nya HDMI 2.1, ett av de gränssnitt som ska transportera dataströmmen och hur du drar nytta av de senaste finesserna.
 • Guide: välj rätt nätverkstester

  Det kan vara svårt att veta vad man skall satsa på. En enkel kontaktprovare för några hundralappar, ett fullfjädrat certifieringsverktyg för Cat.8 eller något mittemellan, det är frågan. Låt oss först bena ut några olika klasser av instrument och hur du bäst får nytta av dem för att hjälpa dig en bit på traven.
 • Temperaturövervakning - LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

  Vi nordbor sägs ju vara så intresserade av vädret att man gör narr av oss utomlands. Kanske är det därför vi är så duktiga på lösningar för att mäta temperaturen? På kontinenten handlar det mer om värme, men här hemma har vi att bevaka såväl höga som låga temperaturer om vi har känsliga varor och utrustning. Låt oss titta närmare på några smarta lösningar för hålla koll på temperaturen.
 • Blir tidsservrar tidlösa

  I pressen har förekommit artiklar om att sk rollover får en tidsserver att sluta ge rätt tid.
 • Pluggade portar pratar inte - om köksdörrar på glänt i ditt nät

  Att täppa igen truten på glappande portar låter kanske värre än vad det är. Men håll med om att det är ganska konstigt att vi inte bryr oss mer om oanvända portar i switchar och routers eller andra lediga portar i vägguttag och paneler. Speciellt när så mycket i vår samtid handlar om det förändrade säkerhetsläget, intrång och hur centrala samhällsfunktioner är utsatta för spionage. Vi vill nu öppna ögonen för hur enkelt det är att skapa ett första hinder mot otillåten anslutning.
 • Skärmat eller oskärmat - vad ska jag välja?

  Den eviga frågan och lika svår att svara på som den om man ska köra dubbat eller ej. Som med vinterdäcken beror det på ändamålet och hur förutsättningarna ser ut. Inget alternativ är alltid bättre och inget är heller alltid sämre, det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Läs om de olika typerna och vad som skiljer dem åt för ett tryggare val vid nästa installation.
 • Välj datalänk också utifrån strömförbrukning

  Spara tusentals kilowatt per år i datahallen enbart genom att välja rätt 10G-moduler till dina switchar. Du minskar dessutom kylbehovet och belastningen på switchens interna fläktsystem när du bestyckar SFP+ platserna med en väl avvägd kombination av DAC-kablar, AOC-kablar och "vanliga" SFP+ moduler. Kika på vår enkla sammanställning och räkna på din egen datamiljö.
 • Tiden och hur du kan få mer över

  Tid är det som livet är gjort av, så slösa inte bort den med dåliga redskap. Det är dessutom en av de mest rättvist fördelade resurserna vi har, men samtidigt en av de svåraste att handskas med. Nu vill vi ge dig lite mer av denna eftertraktade dyrgrip. Läs om de fem tipsen som kan ge dig några extra dagar per år!
 • Kabel till molnet och tillbaka

  Tänk dig en kabel med oändlig räckvidd. Den digitala molnkabeln som oavsett avstånd alltid har kontakt med sina båda ändar och släpper ut i ena vad du matar in i andra. Hur gör man? Är det komplicerat? För vilka data funkar det?
 • Våglängd fiber - vad är det?

  En av de mer förvirrande termerna när vi pratar om fiberoptik är "våglängd". Det låter väldigt vetenskapligt, men samtidigt hör vi det nämnas i alla möjliga sammanhang utanför vår hemmaplan - fiberoptik. Eftersom det är ett sådant där begrepp som knappt ens uttalas branschfolk emellan, utan bara förutsätts när man nämner värden som 1310, 1550 eller 1480 vill vi härmed höja statusen för begreppet. Det är ju dessutom ett av de mest potenta verktygen vi har för att öka framkomligheten i datanäten.
 • De fem vanligaste felen i fastighetsnätet och hur du undviker dem

  När ett problem uppstår i nätverket har många av oss har en tendens att söka lösningen i någon komplicerad inställning istället för att först pricka av sådant som är både lättkontrollerat och väldigt enkelt att åtgärda. När bortåt nittio procent av felen i nätverket beror på kabelnätet listar vi här de vanligaste felen och bjuder på några tips om hur du undviker dem.
 • Vad innebär Generational Wi-Fi

  Wi-Fi-organisationen vill göra det enklare för konsumenter att förstå sig på och jämföra olika teknikgenerationer. Därför introducerar man "Generational Wi-Fi". För oss stackare som redan memorerat de krångligare IEEE-standardbeteckningarna 802.11a/b/g/n/ac/ax blir det till att plugga in några nya. Här får du lite hjälp med det.
 • Brinner du för elbilar?

  Ett brinnande intresse för miljön ska inte behöva sätta fyr på huset. Självklart ska vi ta miljöhotet på största allvar och bidra aktivt till att minska vårt planetslitage. Men vi ska undvika att ta onödiga personliga risker om det går. Därför bör du som har eller överväger att skaffa en elbil fundera över ditt elnäts förmåga och hur mycket du törs utmana det.
 • 100 Watt PoE - 802.3bt katalysator för IoT

  Det har tagit längre tid än väntat men nu är det klart. Standarden IEEE 802.3bt för 100W Power Over Ethernet har ratificerats och godkänts som en ny standard per 27 september, 2018. Med detta tillägg breddar vi PoE-teknikens användning långt utanför WIFI-accesspunkter, IP-telefoner och kameror. Nu kan vi driva det mesta i en fastighet med strömmen från en nätverkskabel. En fantastisk pådrivare av den fortsatta spridningen IoT, så låt oss kika på några viktiga egenskaper hos 802.3bt.
 • Cat och Klass - så hänger det ihop

  Vilken röra. Och såååå onödigt. Tänk om amerikaner, européer och övriga världen hade kunnat enas om en standard istället för att envisas med sina egna. Var inte det meningen med en standard, att alla har samma? Då hade vi sluppit undra och blanda ihop Cat5, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A med Class D, Class E, Class EA, Class F och Class FA. Men, nu är det som det är med den saken och är man inte hyperuppdaterad själv är det lätt att bli snurrig. Kanske skulle vi har gjort som amerikanerna, de var ju ändå först.
 • PoE utan PoE

  Power Over Ethernet (PoE) är att betrakta som de facto-standard när det gäller strömförsörjning av IP-kameror och publika accesspunkter för WIFI. Nu skall vi kika på hur du kan dra nytta av PoE också till annan utrustning som inte har PoE-stöd inbyggt.
 • Cat7 - finns det?

  Många kunder undrar varför Direktronik inte erbjuder patchkablar för Cat.7 eller Cat.7A. Det korta svaret är att det inte finns några RJ45-kontakter för Cat.7 och om du köpt det från någon annan leverantör så har du i bästa fall fått en Cat.7-kabel med Cat.6A-kontakter.
 • Varför just 1310nm och 1550nm våglängd

  Eller varför är himlen så oskyldigt blå? Och vad har det med fiber att göra? Ett kul sammanträffande faktiskt, att den blå himlen eller den röda solnedgången beror på ett fenomen som också påverkar ditt fiberbaserade bredband. Läs om spridningseffekter och varför vi använder 1550nm våglängd på de långa fiberlängderna
 • 5 tips för bättre kameraövervakning

  När marknaden svämmar över av kameraerbjudanden är det lätt att stirra sig blind på priset och göra förhastade inköp. Därför manar vi till eftertanke med dessa tips och välkomnar samtidigt ytterligare frågor som du kan ha kring kameraövervakning.
 • Automatisk omstart av IP-kamera eller annan nätverksansluten utrustning

  Så här gör du för att automatiskt starta om en övervakningskamera utan att krångla med programmering, skript, dyra programvaror och molntjänster.