Meny

Nu kommer USB4

Nu dubblas hastigheten igen, men inte bara det. Man gifter också ihop USB-C kontakten med USB4-standarden samt inför stöd för parallella dataströmmar och datakanaler för managering. Kvar blir tack och lov bakåtkompatibiliteten med tidigare USB-standards ner till USB2.0.

Redan i september 2019 publicerade USB-IF (USB Implemeters Forum) den nya standarden USB4, men det tar lång tid för industrin att utveckla nya komponenter och för producenter att ta fram nya färdiga produkter. Nu börjar det dock bli dags att kika på fördelarna som snart kommer med de nya USB4-produkterna.

Kompatibilitet över generationsgränserna och enkelhet att ansluta olika USB-enheter är och förblir centrala paragrafer i den "grundlag" som USB-IP verkar arbeta efter och USB4 är ytterligare ett steg i den riktningen. Därför kan du fortsatt vara trygg med att dina nuvarande USB-tillbehör kommer att fortsätta fungera problemfritt även om din nästa notebook skulle ha USB4-portar. En väsentlig skillnad är dock att USB4 endast får förekomma i form av en USB-C kontakt. Tidigare har kontakten inte varit hårt knuten till USB-standarden och en USB-A kontakt har kunnat erbjuda allt från USB1.0 till 3.2. Likaså har många användare missförstått USB-C som USB3, men det har lika gärna kunnat vara USB2. Osäkerheten om vad man kan förvänta sig från en USB-C kontakt kommer USB4 tyvärr inte råda bot på, men i och med att USB4 nu i standarden är specificerad till USB-C kan du med säkerhet veta att all USB4-utrustning har USB-C. Är det inte USB-C så är det inte en USB4, kort och gott.

I våra tidigare artiklar om USB behandlar vi resan från 1.0 till 3.2 och bland annat det namngivnings-debacle som fortfarande råder. Nu säger man att USB4 inte ska förekomma med olika versionsnummer i still med 3.0, 3.1 eller 3.2 utan presenteras som just enbart USB4 men med tilläggen Gen 2x2 för 20Gbps och Gen 3x2 för 40Gbps. Kanske blir det enklare för användarna och närmare det sätt vi är vana att tolka liknande milstolpar visavi mobilnätens 2G, 3G och 4G.

Värt att notera är också de korta kabellängderna för USB4 som i sitt 40Gbps-uförande (Gen 3x2) inte rekommenderas överstiga 0,8 meter.

kabel_ill.jpg

Vad skiljer USB3.2 och USB4?

Teknisk sett är skillnaden mellan USB4 och USB 3.2 att USB4 är en tunnlande arkitektur designad för att kombinera flera protokoll på ett enda fysiskt gränssnitt, så att den totala hastigheten och prestandan för USB4 kan delas dynamiskt. USB4 tillåter dataöverföringar att fungera parallellt med andra protokoll som är specifika för visning, ladda/lagra och värd-till-värd-gränssnitt. Till detta kommer också en grad av styrning av dataflöden och prestanda vilket totalt sett ger denna arkitektur liknande egenskaper som våra switchar för Ethernet har. Dels för att man tillåter parallella datakanaler som fungerar samtidigt och oberoende av varandra och dels för att man adderat managering av kanalernas tillgång till bandbredd genom en separat datakanal för managering. Detta görs möjligt genom att datapaketen tillförts ett sk HopID som berättar för routern vilken avsikten och destinationen är.

Konceptet med protokolltunnling gör det möjligt att skilja på Enhanced SuperSpeed ​​USB (USB3), skärmtunnling baserad på DisplayPort (DP)-protokoll och ladda/lagra-tunnling baserad på PCI Express (PCIe). Dessa protokolltunnlar fungerar oberoende av USB4 transportlager och fysiska lager. Dessutom allokerar USB4 paket för busskonfiguration och specifikt för värd-till-värd-dataanslutningar (läs PC till PC).

Till detta kommer givetvis prestandaförbättringen som nu toppar på 40Gbps. Det i sig skapar förutsättningar för både de parallella och oberoende dataströmmarna men också kapaciteten för flera dataslukande periferienheter som Displayport-skärmar i en och samma hubb.

Ett USB4-tillbehör ska innehålla en "Device Router" men kan också innehålla en eller flera av följande funktioner:

• USB2.0
• PCIe
• Displayport
• Enhanced Superspeed USB

En USB4 hubb ska innehålla:

• Device router
• Enhanced Superspeed USB hubb
• PCIe switch
• USB2.0 hubb

En USB4 host (datorporten) ska innehålla:

• Host router
• USB2.0 host
• Enhanced Superspeed USB host
• Displayport ALT mode source

En USB4 host kan också innehålla en PCIe-kontrollenhet men detta är upp till tillverkaren.

Tillsammans bildar funktionerna de knutpunkter som behövs för dockning mot alla möjliga tillbehör som HDMI, serieportar eller lagringslösningar.

Vem behöver USB4?

Epitetet den mest mångsidiga anslutningsplattformen får man nog ändå tillskriva USB4, men vad ska du med det till? Tja, du har väl inte mycket till val egentligen. De flesta nya datorer och bärbara enheter med USB-ambitioner kommer att erbjuda USB4 inom kort men den verkliga nyttan får du som har behov för dubbla högupplösta skärmar eller gör stora dataöverföringar. Något ytterligare att dra fördel av kan vara kompatibiliteten mellan Thunderbolt 4 och USB4 som båda har likartad uppbyggnad och specifikation.

Det kan vara bra att ha koll på den nya märkning av portar och tillbehör så att du ser skillnaden på en USB4 för 20Gbps och en för 40Gbps. Leta efter den här märkningen så blir det enkelt att skilja dem åt.

usb4-logo_2.jpg

Du kommer att se många nya USB-tillbehör från oss i takt med att de kommer ut på marknaden men kontakta oss redan idag om du har funderingar kring USB och hur man kan förlänga och komma åt periferienheter bortom standardens normala räckvidd.

Våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2022-04-22, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 20109091
0,8m, hane till hane, nylonkabel
488,75 SEK 575 SEK Listpris exkl. moms
 
Med USB-servern får du möjlighet att koppla vilka USB-tillbehör som helst till nätverket och därmed göra dem tillgängliga på distans. UTN Server Pro bjuder på dubbla Superspeed USB-portar och ett omfattande säkerhetsstöd för pålitlig drift i samklang med företagets gällande säkerhetskrav. Ett perfekt val för dig som vill tillgängliggöra viktig USB-utrustning för att underlätta resursdelning och distansarbete.
3 010 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-0153
2xUSB3.0, 1xGbps, DIN-monterad
6 540 SEK exkl. moms
Best.nr 20101445
4xUSB 2.0/4xUSB 3.0, 10/100/1000BaseT
17 400 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0212
Raven 3124, USB 3.1 Gen1 (5Gbps) Multimode förlängare 200m
16 340 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0164
USB3.1 Gen2, 4 portar (2xtyp C/2xtyp A)
1 190 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0135
USB3.0 till Gigabit LAN
514 SEK exkl. moms
Best.nr 20104240
USB2.0 isolator, A hane-hona
1 900 SEK exkl. moms