Meny

USB skulle ju vara så enkelt?

Universal Serial Bus var ju en genialisk idé när den dök upp 1996. Ett och samma gränssnitt för en mängd olika tillbehör blev en befrielse för alla som dittills svettats med serie- och parallellporten för tillbehör och DIN eller mini-DIN för tangentbord och mus. Dessutom kunde tillbehören göras förhållandevis billiga eftersom USB bygger på att värdsidan (host) har processkapaciteten och tillbehöret därför inte kräver dyrbart minne eller processor. USB var en given succé.

Det är fortfarande en succé. Det är fortfarande universellt. Men det har blivit lite mer komplicerat att hålla ordning på alla olika versioner. Särskilt på senare år när också laddning av mobiltelefoner blivit en viktig uppgift för en USB-port.

Siffror för hastighet och bokstäver för kontaktdon

USB3.1 Gen2 typ C, USB3.1 Gen1 typ A, USB3, USB2.0 etc. Du har säkert sett förkortningarna många gånger, men kanske inte lyckats skapa en tydlig och logisk bild av alla varianter. usb hastighetstabellLåt oss dela upp det i två kategorier; hastighet och kontakter. För hastighet används siffror (USB 1/2/3) och för kontaktdon eller anslutningar används bokstäver (typ A/B/C). Det finns ingen fast relation mellan kontakttypen (A/B/C) och hastigheten. Tvärt emot vad många tror är till exempel en USB typ C-kabel inte synonym med USB3.1, varken Gen1 eller Gen2, utan kan lika gärna vara för USB2.0. Ett litet extra krokben som USB-organisationen lagt ut för oss att snubbla på, är den retroaktiva namnändringen av USB3.0 till USB3.1 Gen1. Detta är alltså samma sak, men eftersom namnändringen skett relativt nyligen finns gott om produkter, datablad, utbildningsmaterial etc som talar om USB3.0 som varandes en entydig unik variant.

Världsmästerskapen i superlativ

Man ska passa sig för excesser också i språket. Det har säkert USB-organisationen som utöver hastighetsversionerna i sifferform också namngivit dem, fått erfara. Vi har USB1.0, originalet, som i efterhand fick heta "Low Speed". Efterföljaren USB1.1 med namnet "Full Speed" övertrumfades av USB2.0 med namnet "Hi-Speed". Med USB3.0 (senare 3.1 Gen1) tog man i med "Superspeed" och nu senast med USB3.1 Gen2 krystar man fram ett extra plus och får "Superspeed+". Vad kommande 20Gbps USB3.2 kommer att döpas till är ännu oklart, men vi gissar på "Superduperspeed Ultra Max".

USB logotyper

Typ C - den nya kontakten

USB typ CSom sagt, många missförstår den nya typ C-kontakten som synonym med USB3.1 och även om det ofta stämmer är det ingen garanti. Det finns också utrymme för tillverkaren att anamma olika grad av funktionalitet i typ C-kontakten, inte minst när det gäller laddning och stöd för 10Gbps. Kontakten i sig har den fördelen att den saknar polarisering. Du behöver därmed inte vända den åt rätt håll och kan enkelt ansluta den även med förbundna ögon. Vidare har man redan nu gjort utrymme för att man vid framtida hastighetsökningar inte skall behöva byta kontakt. Den är också gjord för att tåla upp till 100 watts effekt (USB PD - Power Delivery) och blir då möjlig att använda som enda anslutning mellan exempelvis en PC och en skärm, vilket kommer att bli en välkommen städhjälp i kabelhärvan på skrivborden. Mer om C-kontakten och dessa utmaningar i separat artikel.

Bakåtkompatibel eller kanske dubbelkompatibel?

Med introduktionen USB3.1 (eller 3.0 som numer heter 3.1 Gen1) lämnar man den gamla USB1.0, USB1.1 och USB2.0-tekniken bakom sig. Även om det inte längre är ett krav, så har de flesta tillverkare ändå sett till att göra USB3.1-porten bakåtkompatibel med de allra äldsta USB-versionerna genom att låta den äldre tekniken få plats på en separat del i kontakten. När du ansluter en USB2.0 eller äldre enhet aktiveras alltså ett helt parallellt gränssnitt i USB-porten och med det också en separat drivrutin. Som användare behöver du gudskelov inte bry dig om detta, det sker automatiskt. Dubbelkolla för säkerhets skull att stödet för USB2.0 finns om du vill kunna ansluta äldre tillbehör. Då vet du också att USB1.0 och USB1.1 fungerar, även om det inte alltid står utskrivet i specifikationen.

Om du har fler frågor om USB, vill förlänga, växla, konvertera eller saknar en lösning på ditt bekymmer, kontakta oss gärna. Vi är snabba att svara och hjälper gärna till, det ingår i priset.

 

Relaterade komponenter

Best.nr 21-0164
21-0164 - USB3.1 Gen2, 4 portar (2xtyp C/2xtyp A)
938 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-0168
SimulCharge-adaptrarna är framtagna för att möjliggöra laddning av en Samsung Galaxy surfplatta samtidigt som det finns tillbehör anslutna. Med SimulCharge begränsas du alltså inte längre av batteriets kvarvarande kapacitet utan kan använda USB och Ethernet-anslutningar kontinuerligt. Det ger surfplattan ett långt bredare användningsområde i professionell miljö som betalterminal, boknings-display i konferensrum, fordonssystem med streckkodsläsare och GPS.
1 600 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 24-0155
Den nya allround-lösningen för USB på nätverket passar såväl Linux, MacOS som Windows och erbjuder USB2.0, WIFI och Gigabit samt säkerhet och installation i plug´n play-anda. Universell och lättinstallerad, även i virtualiserade miljöer, ger den maximal nytta av din USB-utrustning med hög nivå av säkerhet och övervakning för krävande användare i professionell miljö.
2 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-0165
21-0165 - SimulCharge USB OTG-adapter för Samsung Galaxy Tab A/4/PRO/S
642 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-0160
Med integrerade fästöron kan du enkelt montera fast hubben på en skrivbordshurts eller annan yta. Den är marginellt större än en vanlig hub. Enheten drivs antingen av PC:n eller den separata 5V-adaptern.
680 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-0195
Utöka antalet bildskärmsportar eller använd som omvandlare mellan USB3.1 och DisplayPort alternativt HDMI. Omvandlaren/hubben ger dig två extra bildskärmsportar för en extern skärm eller projektor exempelvis. Den är liten till formatet och strömförsörjs från USB-porten vilket gör den praktiskt att ha med sig i datorväskan.
951 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-8010
21-8010 - 8-port universell laddstation 2.1A/port
4 750 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-8020
PowerPad från Cambrionix täcker alla laddnings- och synkroniseringsbehov för den professionella användaren. Du har maximal laddström på alla portar samtidigt och kan ladda allt från senaste iPad/iPhone till gårdagens iPod och alla andra fabrikat på marknaden.
7 790 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 21-8050
Ladda, synka och säkra dina bärbara enheter så att de blir till effektiva verktyg som alltid är redo att användas. Vårt flexibla laddnings- och synkroniseringssystem gör det lätt att hitta en lösning som passar ditt behov. Den fristående enheten passar bra för inbyggnad i eget kabinett, den med integrerat ställ gör sig bra på kontoret, det låsbara kabinettet till mer utsatta miljöer och den rullbara vagnen gör kabinettet till en mobil laddningslösning för skolor och konferensmiljöer exempelvis.
3 690 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter