Meny

DisplayPort i jämförelse med HDMI

HDMI och DisplayPort är de två vanligaste videogränssnitten inom AV-marknaden. Samtidigt som HDMI har den största marknadsandelen och är mer kompatibel, så har DisplayPort sina fördelar

De finns flertalet AV-signaler och gränssnitt inom den professionella marknaden, såsom HDMI, DisplayPort, VGA och DVI. I denna artikel tar vi en närmare titt på det exceptionella ljudet och visuella prestandan i DisplayPort i jämförelse med det betydligt mer utbredda HDMI.

jämförelse2.png

Funktioner och specifikationer

DisplayPort, eller DP, är ett videogränssnitt som såg dagens ljus när det presenterades av organisationen VESA® under 2005. DisplayPort transporterar ljud och visuella signaler precis som HDMI och har med tiden kommit att särskilja sig mer och mer från HDMI-överföring.

Visning med snabb uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvens är den hastighet med vilken innehållet i en skärm byggs om, och räknas i hertz (Hz). Ju snabbare uppdateringsfrekvens desto fler bilder kommer visas under en sekund. Med en snabbare bilduppdatering kan det mänskliga ögat fånga bilder med mer detaljer. Det är tack vare detta som de mediciniska-, industriella- och e-sport-industrierna föredrar skärmar som klarar av höga hertztal. Ett grafikkort kan producera uppdateringar hur snabbt som helst, men det är inte till någon hjälp om skärmen inte klarar av att ta emot uppdateringarna lika snabbt.

Trots att HDMI 2.1 och DisplayPort 2 är relativt likvärdiga när det gäller upplösning, så tillåter den högre bandbredden i DisplayPort att överföra mer data. DisplayPort har även en snabbare uppdateringsfrekvens. Respektive organisation anger att uppdateringsfrekvens är 4K@240 och 8K@85Hz för DisplayPort 2.0, respektive 4K@120 och 8K@60Hz för HDMI 2.1a.

Multipla strömmar över en kedja av skärmar

Vanligtvis distribueras HDMI-signaler till varje skärm via en separat kabel, vilken är ansluten till källan. DisplayPort däremot har stöd för så kallad Daisy Chain-distribution (koppling av enheter i en kedja) och överföra flertalet signaler (Multi-Stream Transport, MST) från första bildskärmen direkt till den andra utan tex en splitter. Så länge som DisplayPort-skärmen har stöd för Daisy Chain-nätverk kan den anslutas i kedjan för att utöka och distribuera källan till nästa skärm via en DisplayPort-kabel.

Gaming2.jpg

En gemensam kabel för överföring av både USB och AV - DP Alt Mode

Överföringen av AV-signaler mellan olika gränssnitt kräver ofta omvandling av signalen. Men, USB Type C-enheter med stöd för DP Alt Mode använder DisplayPort för att överföra AV-signaler. Som ett resultat sker det ingen signalomvandling i överföringen av DP över USB Type-C.

Enheter med stöd för USB DP Alt Mode kan överföra DisplayPort-signaler via USB-C-kablar utan en adapter. Dessutom kan DP Alt Mode överföra data, kontrollsignaler, och även ström från USB Type-C till DisplayPort, samt stödja funktioner hos USB 3.0 och senare versioner. Med det ständigt växande antalet bärbara datorer och mobila enheter med USB-C-uttag, har även skärmar utrustats med USB-C uttag för att kunna överföra data direkt.

USB-C-kabel.jpg

DisplayPort och HDMI inom AV-marknaden

Olika produktfokus, olika marknader

HDMI kan överföras via en enda HDMI-kabel och har använts i mängder tack vare sin bekvämlighet och tillgänglighet sedan den lanserades. De flesta A/V-produkter på marknaden har en HDMI-port, vilket gör att HDMI passar i hemmet och på arbetsplatser. Som kontrast, med en snabb uppdateringsfrekvens, är DisplayPort ofta valet inom spel-, medicin- och industrisektorerna.

Den enorma tillväxten när det gäller användning av mobila enheter ger en potentiell marknad för DisplayPort. Jämfört med HDMI är USB-C-kontakten mindre till storlek och har stöd för DisplayPort-överföring. Kort sagt, HDMI kanske inte förblir det mest populära AV-gränssnittet.

Frågor om DisplayPort

Är DisplayPort bakåtkompatibelt?

DisplayPort har all den bakåtkompatibilitet som behövs, vilket gör att ny DisplayPort-utrustning fungerar med gammal. Kommunikationen sker då via den högsta gemensamma hastigheten eller bandbredden.

Varför fungerar inte HDMI till DisplayPort? Kan DisplayPort till HDMI-adaptrar bibehålla DisplayPort-funktioner?

DisplayPort- och HDMI-adaptrar används för att omvandla/konvertera signaler. Men, utgående HDMI har endast stöd för sin ursprungliga upplösning och uppdateringsfrekvens; till exempel klarar inte en omvandling mellan HDMI 2.0 och DisplayPort 1.4 en upplösning på 4K 120Hz. DisplayPort Daisy Chain är begränsad till DisplayPort-kablar.

Trots att HDMI till DisplayPort-adaptrar också är lätta att köpa, och att man även kan överföra signaler från HDMI till mini DisplayPort, kom ihåg att kontrollera upplösning och DisplayPort-version före köp. Till exempel, mini DisplayPort utvecklades av Apple Inc. under 2008, men har inte uppdaterats på länge. Den har endast stöd för Display1.2 UHD-versionen med en UHD 3840 x 2160@60Hz upplösning som en äldre version. Så, var uppmärksam på specifikationer och DisplayPort-version stöds av adapter.

Har alla datorer stöd för DP Alt Mode?

HDMI är fortfarande vanligt inom PC-skärmmarknaden, men antalet bildskärmar och bildskärmskort med stöd för DisplayPort-signaler ökar. Apple Inc. och andra tillverkare av mobiltelefoner väljer USB-C till deras produkter, och därmed erhåller dessa stöd för överföring av DisplayPort-signaler. Glöm inte att kontrollera DisplayPort-versionen innan köp av en DisplayPort-skärm, och säkerställ att USB-C-enheten har stöd för DP Alt Mode.

Dra nytta av vår kunskap kring lösningar för AV & Multimedia, och produkter som kablar, Splitter, Switchar, Scaler, Matrixer och förlängare, samt hur aktiva optiska kablar kan utöka avståndet och hastigheten. Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2022-09-02, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
En aktiv optisk HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon. Med denna multikabel kan man smidigt byta från HDMI D till antingen DisplayPort-, USB-C-, HDMI A- eller DVI-kontakt på sändarsidan. På andra sidan av kabeln sitter en fast HDMI A-kontakt för anslutning till en bildskärm
1 210 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
8K 60Hz fiberoptiska DisplayPort-kablar med smidigare kontakter, framtagna speciellt för exklusiva grafikkort med flera och mer tätt placerade DisplayPort-utgångar. Kablarna har stöd för DisplayPort 1.4 upp till 32.4 Gbps bandbredd och en upplösning på upp till 8K@60Hz, 4K@120Hz 4:4:4 Video. De finns i fasta längder mellan 10–100 meter.
769 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En videokabel för att koppla en enhet med DisplayPort-utgång till en annan DisplayPort-enhet. Kabeln uppfyller kraven för DisplayPort 1.4-standarden
88,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En adapterkabel för att koppla en enhet med DisplayPort-uttag till en enhet med HDMI-uttag
126 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Displayport-förlängaren för okomprimerad 4K över multimode-fiber är sensationellt liten till formatet och så strömsnål att den kan försörjas från en USB-port. Det blir därför möjligt att placera den direkt i porten men också enklare att få plats med den inuit en befintlig konstruktion. Tack vare den låga strömförbrukningen blir tillskottsvärmen också minimal
20 900 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104154
Sändare & Mottagare, LC MM Simlex fiber ink. kopparförlängn.
20 960 SEK exkl. moms
Best.nr 20101124
4K UHD 3840x2160@30Hz, Duplex LC fiber
4 700 SEK exkl. moms
 
Med HDMI 2.1 tredubblar du kapaciteten till 48Gbps och kan njuta av video i 8K-upplösning. Eftersom kablarna är bakåtkompatibla med HDMI 2.0 och äldre versioner kan du redan nu installera rätt kablar även om den aktiva utrustningen för 8K ännu inte är på plats. OBS, dessa kablar är testade och kompatibla med grafikkorten NVIDIA RTX 3080 och senare, samt Sony PlayStation 5 (PS5)
993 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skicka 4K över HDMI2.0 i upp till 100 meter via denna fiberoptiska hybridkabel. Kabeln finns i flera längder och har stöd för 18G, 4K@60Hz 4:4:4 och HDCP1.4/HDCP2.2. Stöd för ARC-funktion upp till 100 meter!
405 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104153
Sändare & Mottagare, LC MM Simlex fiber ink. kopparförlängn.
15 390 SEK exkl. moms
 
Dessa fiberoptiska HDMI-kablar har löstagbara självlåsande kontaktdon i båda ändarna och är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln finns i tre olika material, beroende på krav och installationsplats. HDMI-kontakten kan tas bort på båda sidorna för smidigare kabeldragning och installation. En separat 5V Micro-USB strömförsörjningskabel medföljer
2 240 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Aktiv optisk HDMI 2.0-kabel framtagen för kritiska bildskärmsinstallationer med krav på en felfri HDMI-signal. Kabeln finns i tre olika material, beroende på krav och installationsplats
2 040 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Dessa 8K-kablar har ett svart flätat hölje av nylon. Denna strumpa gör att kabeln inte deformeras lika lätt, samtidigt som den externa spännstyrkan och elasticiteten ökar. Det mjukare höljet runt kabeln gör att kabeln inte veckar sig lika lätt eller skapar kabelhärvor. De har samma specifikationer som övriga HDMI 2.1 AOC 4K-kablar, men visst är de snyggare
1 360 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Avancerade 8K HDMI-kablar som är kompatibla med standarden HDMI 2.1, samt bakåtkompatibla med tidigare standarder. Kablarna genomgår en rad kvalitetstester innan de får lämna fabriken för att garantera en jämn och hög kvalité
56,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter