Meny

Det visste du inte om USB

I de flesta fall fungerar USB-enheter problemfritt och sömlöst över generationsgränser oavsett funktionsvariationer. Det var och är ju fortfarande ambitionen med Universal Serial Bus, att den ska vara universell och maximalt enkel att använda. Ibland får man dock problem och inte sällan har det då med anslutning av kameror att göra. Läs om de olika datatyperna som reglerar USB-hubbens tillgängliga kapacitet och vad du bör vara uppmärksam på när du väljer tillbehör.

Låt oss starta med en kort förklaring till alla namn som används för de olika USB-generationerna. De senaste åren har USB-organisationen kämpat med sina benämningar och vi får anta att det har något gott syfte, även om det inte ännu framgår vidare tydligt. De ständiga namnbytena har istället gjort att det förekommer mängder av produkter på marknaden som egentligen är identiska till sin funktion men ändå har olika benämningar avseende USB-generation. Till exempel ser vi den numer utdöda USB3.0 skrivas i datablad och på förpackningar ovetandes om att det är samma sak som USB3.1Gen1. Tyvärr har också USB3.1Gen1 förärats ett nytt namn och heter nu USB3.2Gen1 vilket resulterar i tre olika benämningar på USB i hastigheten 5Gbps. I tabellen ser du de aktuella namnen och hur de skiftat de senaste åren. Mer om USB och de övriga benämningarna har vi skrivit om tidigare här.

Senaste namn Föregående namn Original-namn Benämning Max hastighet
USB 3.2 Gen 2x2 Inget USB 3.2 SuperSpeed USB 20Gbps 20Gbps
USB 3.2 Gen 2 USB 3.1 Gen 2 USB 3.1 SuperSpeed USB 10Gbps 10Gbps
USB 3.2 Gen 1 USB 3.1 Gen 1 USB 3.0 SuperSpeed USB

5Gbps

 

KB_USB_utveckling.jpg

Helt klart är det ganska rörigt och svårt att veta om det USB-tillbehör man köper verkligen fungerar i hubben när det på den ena står USB3.2Gen1 och på den andra USB3.0. Men nu vet du att svaret är: "ja" eftersom det bara har en kronologisk orsak.

Datatyperna bestämmer bandbredden

Ett USB-tillbehör har sitt förutbestämda sätt att presentera sig för sin värd (host), vanligtvis din notebook, och har du flera tillbehör anslutna via en extern hubb så bygger värden en tabell och rangordning av de anslutna enheterna. Det är vid de här handskakningsprocedurerna som enheternas hierarki byggs upp och som sedan får betydelse för respektive tillbehörs andel av tillgänglig bandbredd. Fyra datatyper förekommer; Interrupt, Bulk, Control och ISO

Interrupt

Interrupt (IRQ) i USB-sammanhang är en trafiktyp som passar enheter som inte sänder data regelbundet, men när den sänder får det inte förekomma väntetider. En vanlig mus använder normalt IRQ

Bulk

Bulk används av enheter som sänder stora datamängder och bjuder precis som IRQ på felkorrigering med checksummor och omsändning vid fel. Däremot får Bulk aldrig garanterad bandbredd, utan får nöja sig med överskottet IRQ och ISO lämnar. Hårddiskar och flash-drives använder Bulk för maximal hastighet, men även kameror använder sig av Bulk ibland.

ISO

Isochronous (ISO) är datatypen för kontinuerlig eller periodvis dataöverföring. Den bjuder på garanterat stabil bandbredd, men i gengäld får du ingen felkorrigering för paket som inte kommer fram korrekt. ISO ställer också krav på svarstider och erbjuder dubbelriktad kommunikation. System som använder ISO prioriterar stabil bandbredd med hög prioritet. Därför används den vanligtvis för video och ljud.

Control

Control är datatypen för handskakning och konfigurationsdata

Viktigt att välja rätt tillbehör

Beroende på vilken datatyp ett tillbehör tillhör, kommer servicen från USB-värden se olika ut. En kamera som använder ISO kommer exempelvis inte påverkas av en stor filöverföring från en hårddisk som använder Bulk. Hårddiskens prestanda kommer däremot att helt styras av hur många ISO-enheter som är anslutna och vilken prestanda de kräver. Mellan 80-90% av den tillgängliga bandbredden tilldelas ISO-enheter, övriga datatyper får dela på resten.

Lite extra knepigt blir det med just kameror eftersom de kan förekomma som antingen Bulk eller ISO. Vilken du väljer kommer att ha stor betydelse för upplevd kvalitet.

Svårt att finna uppgifter i specifikationen

Trots att det har stor betydelse för hur tillbehören kan samsas med varandra, så är det sällan uppgifter om datatyp står angivet i specifikationen.  Av två USB-kameror, båda specificerade för 4K men den ena i Bulk-utförande och den andra i ISO, kommer Bulk-kameran normalt upplevas som sämre. Trots sina teoretiska likheter (4K) kommer Bulk-kameran inte få samma förutsättningar som ISO-kameran på grund av den prioritering som USB-värden gör. 

KB_USB_server_ill.jpg

Så här kan du tar reda på vilken datatyp ditt tillbehör har

Om du inte kan få fram uppgiften från dokumentationen och vill slippa trial-and-error-metoden när du väljer USB-förlängare eller USB device server, kan du använda Microsoft Usbview-programvara och köra programmet Usbtreeview.exe. I avsnittet "Registry USB Flags" och "Connection Information" kan man utläsa status för "Pipe" som där anges som antingen Bulk, Interrupt eller Isochronous. 

KB_USB_illustration_800.jpg

Förlängare och USB-servers kräver noggrant urval

Under året som gått har många fått bekanta sig med distansarbete och Teams-möten. Förutom ovanan att arbeta hemifrån, så tillkommer en rad nya utmaningar. Ett av dem är att få tillgång till de tillbehör som finns stationerade på kontoret; en skanner, hårddisk, skrivare eller något annat USB-tillbehör som är för omständligt att släpa hem eller så går det helt enkelt inte för att också andra medarbetare behöver använda dem. 

På grund av ISO-typens stränga krav på svarstider och dubbelriktad kommunikation är det många USB-förlängarprodukter och USB-servers som inte klarar av det. Detta trots att kameror ofta är avbildade på illustrationer över produktens funktion, men då menar man oftast kameror av Bulk-typ.

Goda råd kostar inget extra

USB-kommunikation är mer komplicerat än det först kan verka. Fråga oss om du är osäker. Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2021-02-02, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Best.nr 20103759
10/100/1000BaseT, 1xUSB3.2
2 990 SEK exkl. moms
Best.nr 20103522
2xUSB 3.2Gen1, 10/100/1000BaseT
2 980 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0164
USB3.1 Gen2, 4 portar (2xtyp C/2xtyp A)
1 150 SEK exkl. moms
Best.nr 20104240
USB2.0 isolator, A hane-hona
1 750 SEK exkl. moms
Best.nr 124-0153
2xUSB3.0, 1xGbps, DIN-monterad
6 470 SEK exkl. moms
 
Icron USB 3-2-1 Starling™ 3251 är en USB 3.2 Gen 1 Type-C-förlängare som använder en CM- eller Plenum-brandklassad kabel med ExtremeUSB-C™-teknologi, som förlänger USB 3.2 Gen1 (5Gbps), 2.0 och 1.1-enheter samtidigt upp till 10 meter.
7 870 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0130
För SFP 100Mbit
2 710 SEK exkl. moms
Best.nr 20101445
4xUSB 2.0/4xUSB 3.0, 10/100/1000BaseT
17 220 SEK exkl. moms
 
USB 3.2-förlängaren för strömslukande USB-tillbehör som konferenskameror eller hubbar. Ger hela 1,5A till efterliggande utrustning och 100m maximalt överföringsavstånd på fiber. Tack vara fiberkabeln får du driftsäker och störningsfri USB-förlängning på upp till 5Gbps hastighet som är kompatibel med äldre generationer av USB
3 840 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ett root hub-kort behöver du när porten skall stödja en fullständig USB-expansion. Våra USB 3.2-kort kommer med fyra individuella host-kontrollers och fyra eller åtta USB3.0-portar för PCI Express-bussen. Du får alltså fyra USB-portar med vardera upp till 5Gbps hastighet men bakåt-kompatibel med tidigare standards. Ett idealiskt alternativ till industriella lösningar inom machine vision eller där hög samtidig prestanda behövs på alla portar samtidigt.
2 690 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
USB 3.2-förlängaren klarar 5Gbps (Gen 1) utan krav på matning i fjärränden men kan tillföras ström vid PC:n så att du får upp till 600mA till efterliggande utrustning. Den ger dig enkel installation och hög hastighet med USB-A hane i ena änden och USB-A hona i den andra.
3 840 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Förlängningskabel som ökar avståndet för USB-signalen med upp till 100m utan behov av en separat förlängare, som tillhandahåller ett smidigt sätt att koppla samman USB-enheter som befinner sig långt bort från värden. Perfekt för tex. mötesrum och lektionssalar som behöver en anslutning mellan webbkamera och bildskärm
3 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nästan obegränsat avstånd mellan USB-tillbehören med nya förlängaren från Icron. Med Ethernet som bärare, istället för en punkt-till-punkt-lösning med dedikerad kabel, spelar avståndet inte någon roll, så länge man håller sig till switchar inom det egna LAN:et. Även USB3.0-utrustning kan anslutas, men hastigheten blir då enligt USB2.0.
5 420 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0212
Raven 3124, USB 3.1 Gen1 (5Gbps) Multimode förlängare 200m
17 360 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0265
USB 3.0-förlängare 10m
1 010 SEK exkl. moms
 
Aktiv förlängningskabel för USB 2.0 (även 1.1) ger möjlighet att placera USB-tillbehör upp till 60 meter från datorn. Kabeln finns i tre olika längder och maximalt kan 5 enheter skarvas ihop för att uppnå maxlängden. Ingen extern nätadapter krävs så länge man inte ansluter de mest strömkrävande tillbehören som exempelvis hårddiskar och andra motordrivna tillbehör.
250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
USB 2.0 /1.1 Hub med 4-portar och inbyggd aktiv förlängningskabel på 6 eller 12 meter. Ett mycket prisvärt, snabbt och enkelt sätt att förlänga ett flertal USB-tillbehör i samma enhet. Hubbarna eller den separat USB-kablen kan även seriekopplas upp till 60m totalt, vid behov kan även nätadapter användas om du har tillbehör som förbrukar mycket ström.
284 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter