Meny

Varför Keystone och vad är det?

Sannolikt är Keystone väldens mest använda rektangel. Och det är inte så konstigt. För den är ju så mångsidig och kan rymma så många olika anslutningar i ändlösa kombinationer till stor glädje för alla dagens datainstallatörer. Men det började med telefoni på slutet av sjuttiotalet. Det här är historien om Keystone.

I augusti 1979 lämnade uppfinnaren Lynn W. Abernethy in sin patentansökan för en ny typ av universellt uttag som skulle göra det enklare för installatörer av telefoni att kontaktera uttag i fält. Idén byggde på en rektangulär hållare för modularkontakten som hölls på plats i en panel av två fjädrande stöd, ett i ovankant och ett i nederkant. Vidare skulle ledarna vara möjliga att installeras utan att behöva skala bort isoleringen och utan att speciella verktyg behövdes. Detta blev också vad Abernethy efter två års handläggning på patentverket i USA fick godkänt 1981.

Keystone_jack_original_600.jpg

Den uppmärksamme noterar dock att man i dagens Keystone-uttag har ersatt det undre fjädrande stödet med en krage. Den vidareutvecklingen förenklar monteringen i panelen genom att man nu slipper pressa samman de fjädrande stöden utan istället hakar fast kragen och fäller upp uttaget som snäpper fast i panelen. Den här vidareutveckling tillskrivs Mike H. Lin med en patentansökan daterad 1995.

 

Keystone_jack_2nd_gen_600.jpg

 

Vi får komma ihåg att detta utspelar sig bara fyra år efter att barndomsvännerna Paul Allen och Bill Gates hade startat Microsoft och Windows hade ännu flera år kvar till sin första utgåva. I det perspektivet blir det lite extra märkvärdigt att detta anspråkslösa rektangulära uttag överlevt varje nytt teknikskifte. Det har ju även modularkontakten (RJ11/RJ12 på den tiden och nu RJ45) som var det mötande kontaktdonet för vilken i Abernethys idé först var tänkt.

Viktigare och mer användbar än någonsin

Nu kan snart sagt varje data-, nätverks-, fiber- och multimediakontakt fås i formen av ett Keystone-uttag. Och de används flitigt i såväl väggdosor som patchpaneler och i industriella installationer. Se dig omkring. Om konferensbordet har anslutning för HDMI, Keystone. Ditt nätverksuttag, Keystone. Datauttagen i serverracket, Keystone. Det är otroligt praktiskt helt enkelt att ha tillgång till ett universellt utrymme på 16x14,5mm som ger en hittills oöverträffad flexibilitet.

keystone uttag.jpg

Två typer av Keystone - genomgångsdon och uttag

Generellt finns det två typer av Keystone, inom IT-och AV-branschen är väl bäst att tillägga, som skiljer sig åt genom sättet som "baksidan" ansluts på. Ett sk genomgångsdon har kontaktdon på både fram- och baksidan och är vanligen använt som ett sorts skarvstycke när man vill koppla ihop två kompletta kablar. Uttaget, den andra varianten, är istället avsedd för terminering av kabel. Vanligtvis och i nätverkssammanhang är det då en kopplingsplint i form av en slits som erbjuder terminering av kabeln utan att isoleringen behöver skalas av. Ledarna pressas ned i slitsen och ansluts på så sätt till kopparledarna. Ibland behöver du ett mejselliknande verktyg (110- eller Krone-plint) men nuförtiden krävs oftast inga verktyg. Istället har plintarna ett gemensamt lock, ofta bekvämt färgkodat för nätverk, där ledarna monteras innan locket pressas fast och kontakterar ledarna i ett och samma moment.

keystone slits utan vtyg.jpg

Keystone genomgångsdon och uttag - tillgängliga kombinationer

Utan att göra anspråk på att tillhandahålla en komplett förteckning över alla marknadens genomgångsdon för Keystone, så vill vi åskådliggöra mångsidigheten genom att lista de varianter som Direktronik erbjuder och lagerför. Listan växer dessutom kontinuerligt vartefter nya önskemål kommer in till oss.

Genomgångsdon (eller skarvadaptrar)

Keystone_genomgångsdon.jpg

 • RJ45 Cat.6A skärmad
 • RJ45 Cat.6 skärmad
 • RJ45 Cat.6 oskärmat
 • RJ45, Cat6, vinklat
 • SC, simplex, singlemode
 • SC, simplex, multimode
 • LC, duplex, singlemode
 • LC, duplex, multimode
 • USB2.0 A-A, helkapslad
 • USB2.0 A-A
 • USB2.0 A-B
 • USB2.0 B-A
 • USB2.0 B-B
 • USB3.0 A-A, helkapslad
 • USB3.0 A-A
 • HDMI 1.4
 • BNC
 • RCA
 • Stereo 3.5mm
 • S-Video hona-hona
 • S-VHS hane-hona
 • S-VHS hona-hona
 • Banan-kontakt

Uttag (för terminering av råkabel)

Av uttagen finns inte lika många typer eftersom flertalet av ovan listade gränssnitt inte lämpar sig för den här typen av kontaktering. Däremot finns de flesta av uttagen att få i en handfull olika färger (för att passa in i panelen de monteras) samt med olika utgångsvinklar på kabel och i utförande med 110-plint, Krone-plint eller den vanligare "verktygslösa" modellen.

Keystone med låsfunktion.jpg

 • RJ45, Cat6A, skärmad
 • RJ45, Cat6, oskärmad
 • RJ45, Cat6, skärmad

Smarta tillbehör gör Keystone än mer mångsidig

Tidigare har vi nämnt patchpanelerna och vägguttagen/bordsuttagen som de vanligaste monteringsalternativen, men det finns fler. En finurlig plåtvinkel ger Keystone-uttaget en plats också på DIN-skenan. Men en radda sådana vinklar bygger man bredden på panelen som man önskar och kan enkelt använda Keystone i mer industriella sammanhang.

keystone Din.jpg

För fibernät används ofta sk skarvstycken i därför avsedda paneler. Dessa skarvstycken har unika mått för varje kontaktdon och är inte på långt när lika flexibla som Keystone, men med en fiffig adapter för Keystone kan dessa fiberskarvstycken monteras i Keystone-uttagen istället.

20101325.jpg

Sammanfattningsvis vill vi framhålla Keystone-formatets svårslagna mångsidighet och rekommenderar gärna användare, såväl professionella installatörer som hemma-fixare, att bygga nätverket med Keystone. En av mycket få nackdelar är möjligtvis att den tar lite extra utrymme i anspråk och därför inte passar lika bra i tätt packade paneler i datacenter där varje millimeter rack-utrymme måste tas tillvara.

Om du vill veta mer om Keystone eller söker ett uttag du inte hittar på webben, kontakta oss genast. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-07-30, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

 
Med de vanligaste fiberkontakterna nu också i Keystone-utförande blir det lätt att blanda fiber med andra kopparanslutningar för RJ45, HDMI, BNC, USB etc i samma paneler och uttag.
34 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Genomgångsdon eller skarvdon om man så vill, gör att du kan ansluta en färdigkontakterad kabel på bägge sidor och slipper såldes kontaktera på plats. Donen passar det rektangulära hålet i 19" paneler men även till väggdosor.
47,69 SEK 56,10 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 104-3960
Obestyckad, öppna sidor
130 SEK exkl. moms
 
Nu kan du enkelt montera Keystone på DIN-skena. Finns för en, två eller tre kontakter.
53,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 104-4035
24 portars vinklad Keystone panel
373 SEK exkl. moms
 
Många gånger har du fyllt på ditt skåp/rack med ny utrustning/paneler och till slut så är det fullt och du har helt enkelt fått platsbrist. Nu finns det en enkel lösning att få mer plats. Nu kan du på endast 1HE få plats med hela 48 Keystone.
379 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Universell panel för Keystone-uttag med tillräckligt långt mellan hålen för att passa alla typer av uttag. Det gör det enkelt att bygga kundspecifika patchpaneler utan att behöva oroa sig för platsbrist mellan uttagen.
120 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 104-3960
Obestyckad, öppna sidor
130 SEK exkl. moms
 
Verktyg för smidig och enkel anslutning av RJ45 kontakter. Här behöver du endast ett verktyg för alla moment, avskalning, pressning och klippning.
811 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103557
Startpaket, RJ45 med klippfunktion
1 420 SEK exkl. moms
Best.nr 20103783
kabeltvinnare
72,60 SEK exkl. moms
Best.nr 20103784
Tång/avbitare
147 SEK exkl. moms