Meny

Vem behöver 2400 olika buntband?

Ingen såklart. Men varför finns det då två tusen fyra hundra olika artikelnummer att välja på, bara från vår leverantör? Ja, det måste vi helt enkelt ta reda på.

De kommer i alla olika längder och bredder. Några är elastiska för att inte krama musten ur en bunt fiberkablar. Andra står emot åratal av solljus, extrema temperaturer, högtrycksspolning av kemikalier eller har olika inblandningar av spårbara material så att du och jag ska slippa få en bit buntband i maten.

Man brukar säga att ju mer man vet, desto mindre förstår man och det stämmer bra också på buntband. Dunning–Kruger-effekten kallas den här kognitiva villan på psykologispråk och brukar förklaras med att ju lägre kunskap man har inom ett ämne desto mer överskattar man sin kompetens. Kanske, förmodligen, är det därför några av er säkert delar vår förvåning över den nyvunna kunskapen kring buntband och slutar tro att det bara finns vita eller svarta och att färgen väljs för att matcha omgivningen.

Visst fattar man att solljus och stora temperatursvängningar påverkar plasters egenskaper och därmed deras livslängd och hållfasthet, men inte till den grad att det ska behövas denna myriad av produkter. Men nu börjar det gå upp för oss att den omsorg valet av buntband förtjänar står i direkt proportion till kostnaden och risken det innebär om den brister. Det är helt enkelt väldigt dyrt och kortsiktigt att spara in på en så billig detalj som ett buntband.

Buntband_i_maten_800.jpg

Inga buntband i maten, tack!

En livsmedelsindustri är tekniskt sett inte så olik andra industrier där man producerar varor. En massa maskiner, pumpar, fläktar och kontrollstationer som ser till att maten vi får på bordet produceras hygieniskt. Men det faktum att produkten ska ner i magsäcken gör livsmedelsindustrin unik såtillvida att varje förpackning måste vara garanterat fri från oönskade ingredienser, som ett brustet eller tappat buntband. Därför skall buntband innehålla spårbara komponenter så att röntgen och andra kontrollmetoder lätt fångar upp ett avvikande innehåll.

För att täcka de flesta användningsområden behöver du inte bara ha koll på några nyckelord eller kategorier av buntband och deras användningsområde, utan också ha kännedom om passande verktyg för rätt moment och därmed livslängd på montaget. De vanligaste kategorierna är:

Nylon 6.6
Väderskyddad nylon 6.6
Nylon 12 och 612
Tefzel
PEEK
Flamskyddade
Värmestabiliserade
Polypropylen
Rostfritt stål
Återförslutbara
Detekterbara

Nylon 6.6 och väderskyddad nylon 6.6

Detta är "standard-materialet" för de flesta tillämpningar inomhus. För att få utomhusegenskaper (UV-skydd) adderas kol i tillverkningen varför dessa är svarta till färgen. Svart färg är dock, rent allmänt, ingen garanti för att buntbandet är UV-skyddat så detta behöver bekräftas av specifikationen. Ett icke kolförstärkt buntband (vanliga vita/genomskinliga) som används utomhus tappar sin hållfasthet redan efter 1-2 år medan de UV-skyddade behåller sin styrka bortåt 8-9 år så rätt val är helt centralt för hållbarheten på din installation. Lär dig mer om buntband i nylon 6.6 här.

Nylon 12 eller 612

Detta material är speciellt lämpligt i korrosiva miljöer och sådana med hög fuktighet både inom- och utomhus. Det fungerar också väl inom olja/gas-industrin. I den vädertåliga versionen av Nylon 12 och 612 är livslängden uppe i hela 20 år, utsatta för UV-strålning. Lär dig mer om buntband i Nylon 612 här.

Tefzel

Är en teflonbaserad plast som känns igen av sin aqua-blå färg och är högresistent mot kemiska föroreningar, gamma och ultraviolett strålning. Dessutom presterar det i temperaturer upp till 170 grader Celsius vilket gör det till en lämplig lösning inom kemiindustrin såväl som kärnkraftindustrin. Lär dig mer om buntband i Tefzel här.

PEEK

En termoplast som levererar den starkaste prestandan i klassen och har mycket goda mekaniska egenskaper som tål höga temperaturer, upp till 260 grader. Väljs bland annat för tillämpningar där MIL-P-46183 standarden skall uppfyllas och har även goda flamegenskaper genom sin V-0 klassning. Det innebär att den är självslocknande inom 10 sekunder och saknar flammande droppbildning. Förstahandsvalet inom Aerospace och populärt inom Oljeindustrin såväl som Automotive. Lär dig mer om buntband i PEEK här.

Flamskyddade

Flamskyddade buntband fås delvis genom att vissa av de övriga specialmaterialen har goda flamegenskaper men de är ibland onödigt dyra om man inte också har glädje av övriga egenskaper. Därför finns flamskydd som en ensam egenskap eller som tillägg till i övrigt standardbetonade egenskaper. De här buntbanden är vanligtvis testade enligt UL94 V-0. Lär dig mer om flamskyddade buntband här.

Värmestabiliserade

Precis som med flamskyddade kommer värmetåligheten också i några av specialmaterialen, men priset blir högt om man inte också kräver övriga egenskaper. Därför finns värmestabiliserade som ensam egenskap där standard-buntbanden får måttlig temperaturtålighet upp till omkring 115 grader. Detta är den vanligaste typen inom fordonsindustrin. Lär dig mer om värmetåliga buntband här.

Polypropylen

Eller Polypropen (PP) är tåligt för kemiska salter, syror och baser, inte minst saltsyra, vilket lämpar sig inom industri såväl som fordonsindustrin. Polyproden är en uthållig plast om än svagare än vanlig Nylon 6.6 vilket kräver lite vaksamhet av installatören som behöver justera verktyget. De UV-skyddade PP banden är svarta och har en livlängd utomhus på 7-9 år medan du använder de gröna skyddade från ljus. Lär dig mer om polypropylenbaserade buntband här.

Metalldetekterbara

För att hindra brustna buntband att hamna i Risifruttin impregnerar man materialet med metallfragment. Därför blir möjligt att upptäcka främmande innehåll med röntgen eller metalldetektorer. De här buntbanden används därför uteslutande inom livsmedelsindustrin och har även den karaktäristiska blå färgen som används inom Food & Beverage-sektorn. Finns både i Polypropylene och Nylon. Lär dig mer om detekterbara buntband här.

Rostfritt stål

Rostritt har olika sammansättningar i sin legering och många olika användningsområden. Stålet legeras med vanligen krom, nickel och molybden för att få ett större motstånd mot korrosion, och får därmed mjukare egenskaper än vanligt stål. Vanligt rostfritt stål benämns ofta 304 eller A2 medan det vi kallar syrafast, oftast benämns 316 eller A4. Dessa buntbanden används brett inom många industrier, men framför allt där kostnaden att byta ut dem är hög som i kommunikationsmaster eller havsbaserad vindkraft. Lär dig mer om buntbanden i rostfritt här.

 

Lägst kostnad under installationens livslängd

När det inte syns på utsidan är det lätt att låta plånboken välja i tron att egenskaperna är likvärdiga bara för att mått och färg överensstämmer. Så är det inte. Sträva istället efter lägsta kostnad under installationens livslängd så hamnar fokus på materialvalet med minskade risker och servicekostnader som resultat. Även om prisskillnaden kan vara mycket stor mellan våra buntband och sådana du köper i hobbybutiker, så utgör de normalt sett bara ett litet fragment av installationskostnaden. Så låt dig inte luras av en kortsiktig besparing, den blir dyr i längden.

Just nu installeras exempelvis mängder av solpaneler. Till varje installation går hundratals buntband för att fixera kablar runt rör och fästen. Dessa sitter (såklart) på solsidan av fastigheterna och är konstant utsatta för UV-strålning. Om installatören då använder buntband med otillräckligt UV-skydd kommer buntbanden brista och kablarna snart att lossna. Med vindens hjälp slits de snart lös också från solpanelen och orsakar driftstörningar på hela installationen. Kräv därför att installatören använder buntband med certifierat UV-skydd och garanterad livslängd, så slipper du fördyrande åtgärder och driftstörningar.

KB_buntband_verktyg.JPG

Rätt installationsverktyg för maximal livslängd och hållfasthet

För att inte äventyra buntbandets prestanda, översträcka det, finns en speciell tång med reglerbart moment. Det ger dig dels den ergonomi du behöver för att arbeta effektivt över tid men garanterar också korrekt och jämnt moment genom hela installationen. Dessa klipper dessutom av överskottet kant i kant med låshuvudet för att miniska risken att göra sig illa eller nöta på närliggande material.

Fortsätt gärna att botanisera bland buntbanden. Mer fakta och fler detaljer finner du här.

Om du vill veta mer om så kallade fästelement som buntband, kant-clips, hållare och gärna i kombination med märkning så hör av dig till oss genast. Vi är numer duktiga också på fästelemet och delar gärna med oss av vad vi vet.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-02-01, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
Panduits vädertåliga Nylon 6.6 låsande buntband är designad för de flesta allmänna applikationer utomhus, samtidigt som de levererar konsekvent prestanda och tillförlitlighet. Rätt buntband för utomhusbruk ger längre livslängd och bättre ekonomi över tid.
314 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduits vädertålig Nylon 12 när 6.6 inte räcker till. Här får du rätt lösning när kraven är högre på längre livslängd och även bättre resistens mot kemiska ämnen.
1 680 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Buntband som snyggar till din installation och ger bästa resultatet för inomhusbruk. Här får du en standard buntband i Nylon 6.6 för de flesta allmänna applikationer.
57 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduit värmetåligt Nylon 6.6 buntband anpassad för de flesta högtemperaturapplikationer upp till hela 115°, utomhus (kan även användas inomhus).
513 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Alltiett buntband, här får du ett version som är både värme och vädertåligt men har även ett högt UV-skydd som ger större motståndskraft mot ultraviolett ljus.
764 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduit brandsäkra och låsande buntband är anpassad när miljön kräver något extra. Klassad och testad enligt UL 94V-0 för inomhusbruk.
1 980 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Buntband finns för de flesta miljöer men det är otroligt viktigt att välja rätt. Motståndskraft mot kemikalier kräver rätt buntband som uppfyller högt uppsatta krav. Polypropen med sin distinkta gröna färg har en hög motståndskraft mot kemikalier.
631 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Två buntband från Panduit Pan-ty serien anpassad och designade för att kunna möta högt uppsatta krav från livsmedel-, dryckes-och läkemedelsindustrin.
302 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduit Tefzel buntband när applikationer kräver en maximal motståndskraft mot påfrestningar såsom kemikalier, gammastrålning, UV-strålning och extremt höga och låga temperaturer.
2 100 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduits vädertålig Nylon 612 när inte vädertålig Nylon 12 räcker till. Här får du ett buntband som har ett betydligt längre skydd mot skadlig UV-strålning, ända upp till 20år. Nylon 612 ger även bättre resistens mot zinkklorider och utspädda syror.
1 140 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Buntband när du vill att den ska vara så mjuk och skyddande som möjligt. Justerbar, öppningsbara och återanvändningsbara om och om igen.
227 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med ett elastiska buntband får du en tillförlitlig och bättre buntning av både fiber och kopparkablar för de flesta krävande miljöer.
15,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Kardborreband i flera olika färger och som du enkelt själv kan klippa i önskad längd. Kan används för de flesta jobb där du behöver kunna bunta ihop dina kablage.
75,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Två färdiga buntbandskita för inomhus och utomhusbruk i Nylons 6.6. En smidig box som du alltid kan ha med på dina installationer.
989 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Solcellsinstallationer, bilindustri, tåg, tung utrustning men även lastbilar behöver rätt tillbehör som gör skillnad. Vi kan erbjuda smarta och specialdesignade fästen/klämma för buntband anpassade för extrema miljöer.
8 790 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med hjälp av smidiga väggfästen och tillsammans med Panduits PAN-Ty buntband anpassade för värme, brand och UV så får du snabbt och snyggt dina kabelbuntar på plats på vägg eller liknande.
3 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Väggfäste för våra återförslutningsbara kardborreband. Finns med både klister och för skruv direkt på vägg eller liknade.
5 460 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med hjälp av detta smidiga väggfäste som är speciellt anpassad för livsmedels-, dryckes- och läkemedelsindustrin och uppfyller säkerhetsstandarder för produkttillverkning får du en säker uppfästning.
1 620 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20111299
Kabelhantering, 5pack
338 SEK exkl. moms
 
När förnybar energi ökar i form av solenergi så är det viktigt att det finns tillbehör som uppfyller högt ställda krav. Här får du ett metallclips i rostfritt stål för tuffa solenergiapplikationer.
1 150 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Värmetåligt Nylon Acetal kabelclips för solcellspaneler. Snabbt och smidigt får du dina kablage på plats, en lösning för både inomhus och utomhusbruk.
2 550 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Panduit Pan-Steel buntband i rostfritt stål för hög säkerhet. Kan användas både inomhus och utomhus i starkt korrosiva miljöer och utsättas för kemiska föroreningar under längre tid utan att tappa sin funktion.
724 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter