Meny

Komprimering för snabbare överföring av mediafiler

Komprimering används rutinmässigt vid hantering av musik/ljud, bilder och videofiler, eftersom de annars kan bli ohanterligt stora. Dels för att mediafilerna ska ta mindre plats vid lagring, dels när man snabbare vill överföra information via en länk med begränsad bandbredd eller en mindre snabb internetuppkoppling. Det finns många komprimeringsalgoritmer som fungerar olika bra på olika sorters media

Datakomprimering eller datakompression

Datakomprimering är när data i klartext omkodas på ett sätt som gör att färre informationsbärande enheter (oftast bitar) behöver användas. När ursprungssignalen komprimeras brukar man kalla det att mediafilen kodas (encode). Att avkoda (decode) är att översätta kodtexten och återställa den ursprungliga mediafilen. En codec är en algoritm. Med en matematisk ”formel” behandlas video eller audio-informationen.

Vid datakomprimering skiljer man på förlustfri komprimering (icke förstörande) och destruktiv komprimering (förstörande). Vid förlustfri komprimering kodas klartexten så att informationen tryckts ihop och går det alltid att återskapa ursprungliga data till hundra procent. Någon informationsförlust sker dock inte. Några exempel på förlustfri komprimering är Apple Lossless, FLAC, Dolby True-HD och DTS-HD Master Audio.

Vid destruktiv komprimering raderas överflödig information för att kunna komprimera bättre. Denna metod kan inte användas för att återskapa originalinformation, bara något som liknar den. Att använda det för filer där varenda byte behöver vara intakt är olämpligt. Man bara kan återställa ett närmevärde, och inte det exakta ursprungsvärdet. En viss informationsförlust påverkar kvalitén för ljud, film eller bild, utan att det märks av majoriteten av användarna efter avkodning. Några exempel på förstörande komprimering är MP3, Ogg Vorbis (Spotify), JPEG och Dolby Digital.

Ny effektivare videokomprimering

H.265 eller HEVC (High Efficiency Video Coding) är en ny videokomprimeringsstandard framtagen för att ersätta den utbredda H.264-kodaren/avkodaren. H.265, gör det lättare att se på film och video i högre kvalitet med mindre krav på bandbredd. Egentligen använder H.265 samma komprimeringsteknik som H.264, men H.265 ger möjlighet att komprimera video ännu hårdare (nästan dubbelt så hårt). H.264 används för DVD och H.265 för Blu-ray.

H.264vsH.265.jpg

Det finns andra komprimeringstekniker för video än H.264 och H.265. Bland annat VP8 och VP9 som har öppen källkod är de mest använda formaten på internet. Stöd finns i de flesta webbläsarna och VP9 används av tex. Youtube.

Okomprimerad överföring

I krävande professionella AV-miljöer krävs däremot okomprimerad överföring av högsta kvalité, för leverans och återgivning pixel för pixel av okomprimerad 720p och 1080p HD, Ultra HD och 4K60 4:4:4-upplöst innehåll.

Ett exempel är broadcast-branschen med broadcast- och digitalbioklass när det gäller upplösning, bildhastighet (bilder per sekund) och färgdjup. Där behöver man hantera de ökade bandbreddskraven som okomprimerade videosignaler inom professionell produktion och bearbetning medför. Ett annat exempel är organisationen SDVoE Alliance som aktivt arbetar för Ethernetbaserad AV-distribution utan komprimering och fördröjning.

SVDoE_Komprimering.png

Direktroniks strävan att erbjuda dataprodukter utöver det vanliga gäller även distributionsprodukter för AV över IP. Lyft överföringen av Multimedia & AV till nya nivåer med beprövade lösningar som förenklar oavsett upplösning och nätverkstyp. Från 720p komprimerat till 4K okomprimerat finns produkter för alla behov och önskemål.

Har du några frågor eller önskemål så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

© Copyright 2022-02-23, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
När bildkvalité och ingen fördröjning är av högsta vikt så finns det inga alternativ till kodarna och avkodarna i ZyPer4K-serien. De levererar okomprimerad 4K med i stort sett ingen fördröjning alls. Allt smidigt administrerat och kontrollerat via ZyPer Management Platform
36 640 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20110042
Sändare H.265/264, 1080P HDMI
3 350 SEK exkl. moms
 
Nästa generation av NVR från Vivotek ND9323P/ND9425P innehåller funktioner som kommer att göra din säkerhetslösning mer kompletta. Här får du nu allt och lite till. H.265, 4K, VivoCloud, IoT Security plus stöd för många andra smarta funktioner.
4 280 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
16 630 SEK exkl. moms
Best.nr 20101676
WIFI extender, 100m HDMI, Full HD
3 440 SEK exkl. moms
Best.nr 20101124
4K UHD 3840x2160@30Hz, Duplex LC fiber
4 660 SEK exkl. moms
 
Dessa fiberoptiska HDMI-kablar har löstagbara självlåsande kontaktdon i båda ändarna och är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln finns i tre olika material, beroende på krav och installationsplats. HDMI-kontakten kan tas bort på båda sidorna för smidigare kabeldragning och installation. En separat 5V Micro-USB strömförsörjningskabel medföljer
2 250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter