Meny

Kabel till molnet och tillbaka

Tänk dig en kabel med oändlig räckvidd. Den digitala molnkabeln som oavsett avstånd alltid har kontakt med sina båda ändar och släpper ut i ena vad du matar in i andra. Hur gör man? Är det komplicerat? För vilka data funkar det?

Direktronik har många lösningar för att ge dig tillgång till dina portar också när de sitter utplacerade på nätverket eller Internet. Vi kallar dem för portservrar eller device servers och de ger dig tillgång till USB- och serieportar exempelvis. Men de kräver att man använder någon sorts drivrutin eller web-portal från en arbetsstation. Sällan något problem i de flesta fall och därför täcker den lösningen merparten av de behov som finns där ute. Dock inte alla.

Så hur gör man då om man har apparater/maskiner som inte är vanliga PC och som inte tillåter drivrutiner eller andra installationer? De kan tidigare ha stått bredvid varandra med bara en kort seriell kabel mellan sig och nu skall den ena flyttas ner till källaren. Eller till en datahall på en annan adress. Man kan såklart ta med den andra till samma ställe, men går inte det, då behöver man den där "molnkabeln" som låter förbindelsen vara precis som den var, utan att det krävs en massa inställningar eller ändringar i apparaterna, trots att avståndet nu kanske är många tiotals mil. För så är det med de gamla apparaterna, de låter sig inte manipuleras eller ändras med. I alla fall inte de vi tänker på i denna artikel och det finns ganska många sådana trotjänare där ute i den svenska industrin. De är ofta så viktiga för sin verksamhet, eller så dyra, att de inte kan bytas ut bara för att de inte längre skall stå bredvid varandra eller har de anslutningar som önskas.

Serial tunneling, back to back eller varför inte rygg mot rygg som vi på Direktronik brukar kalla den funktion som vissa av de smartare terminalservrarna har. Vi har tidigare tittat på en snarlik funktion i artikeln "Spegla serieportar", men där avses att från en datakälla skicka samma data till flera mottagare. Exempelvis ett larmmeddelande från ett system som skall dupliceras och distribueras till ett flertal andra system på olika orter. Samtidigt. Med "rygg mot rygg" menar vi att två fysiska enheter med en eller flera serieportar vardera konfigureras som varandras ändar i en länk.

Genom inställningar i respektive enhet fäster vi portar i den ena till portar i den andra, precis som ändarna på en vanlig kabel. Effekten blir också densamma. Efter rygg mot rygg-konfigurationen kommer portarna som är kopplade mot varandra att uppträde som en enda lång seriell kabel, oavsett hur långt det är till den andra änden.

Även digitala I/O kan förlängas över IP

Och hur gör man om man har en händelse, en slutning av en krets, som en larmport på ett ventilationsaggregat, värmepump eller annan viktig mackapär som man vill flytta till en ny larmpanel?

Bägge behoven har sina klara likheter men kräver olika lösningar. Gemensamt för dem är dock att vad som händer i ena änden tittar fram i den andra. I det senare fallet använder vi, precis som i det första, två separata enheter som kopplas rygg mot rygg. Men denna gång är det den digitala ingångens (larmporterns) status som speglas till den andra änden. Det är enkelt att förstå lösningen om man tänker sig att du ansluter en larmknapp i den ena änden och en lampa i den andra. När du trycker på larmknappen börjar lampan att lysa i den andra änden, trots att lampan sitter i en larmpanel någon helt annanstans. En transparent förlängning av själva händelsen.

Detta är mycket effektivt när man vill minska sin responstid till larm och flytta larmpaneler till utrymmen som faktiskt är bemannade istället för att behöva rondera flera olika platser. Likaså om man vill lägga ut övervakningen på entreprenad, så underlättas det om man enkelt kan flytta larmen från befintlig utrustning digitalt till en sådan tjänsteleverantör. På så sätt slipper man stora nyinvesteringar och utbyten av annars fungerande utrustning, bara för att transporten av larminformationen inte är av senaste snitt.

Genom att koppla till smarta små lösningar på äldre system kan vi ofta ge dem de moderna knutpunkter de saknat för att enkelt kunna integreras i en modern IT-infrastruktur.

Har du funderingar kring olika gränssnitt och hur man kan förlänga och konvertera också långt bortom dess medfödda begränsningar, kontakta oss. Vi har över trettio års erfarenhet av datakommunikation och är alltid sugna på en ny utmaning. Dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Kontakta oss nu genast.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Best.nr 119-0585
I/OController2, 8 digitala ingångar/8 digitala ut, RS232/485
7 210 SEK exkl. moms
 
Seriell över IP. Tibbo har med DS1100-serien tagit kontrollen över nätverksanslutna serieportar till en ny spännande nivå och erbjuder såväl PoE, Wi-Fi samt även display om du så önskar.
1 700 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
3 750 SEK exkl. moms
Best.nr 124-0311
2 seriella, 2 Ethernet (modbus/TCP)
7 130 SEK exkl. moms
Best.nr 124-0153
2xUSB3.0, 1xGbps, DIN-monterad
6 640 SEK exkl. moms
 
Tibbo Project System (TPS) låter dig tillverka din egen unika automationsprodukt, klar att användas i nästa projekt eller för butikshyllan. Komplett med förpackning och allt. Skräddarsy din lösning med exakt de funktioner du verkligen har användning för och betala inte för funktioner du inte kommer använda.
1 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
WebRelay är en lättanvänd och mycket mångsidig fjärrströmbrytare som ger dig tillgång till larm-/styrportar via Internet. En extra intressant egenskap är möjligheten att koppla två enheter "rygg mot rygg" M2M, och på så sätt få en transparent förlängning av en I/O-port eller ett larm via IP.
2 850 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter