Meny

Spegla serieportar

En funktion som efterfrågas ibland men som det inte funnits någon dedikerad lösning för är möjligheten att distribuera en seriell signal över nätverket till flera mottagare samtidigt. Som en klassisk "Y-kabel" för de som minns från den tiden, men nu gränslöst via Ethernet-anslutna device servers. Läs hur du kan göra.

Serieporten verkar ha hur många liv som helst. Trots otaliga försöka att utrota den med USB och device servers och "virtual com ports" lever den kvar som något sorts obotligt virus. Det finns ju så många olika smaker av den också; RS232, RS422, RS485, Modbus, Profibus och säkert fler ändå som får kategoriseras som seriella dataportar. 

Nu är det just tack vare en speciell mjukvara i en av våra device servers, Modbus/TCP i Device Master, som vi har möjlighet att erbjuda den här distributionsfunktionen där en sändande utrustning kan skicka samma data till många mottagande utrustningar samtidigt. En sorts seriell splitter eller portspeglare eller vad vi nu skall kalla funktionen.

Ovanstående illustration visar hur data från seriell enhet kan speglas till sex enskilda värd-datorer. Kommunikation sker då via en TCP-baserad seriell mjukvara eller via virtuella COM-portar med "Secure Port Redirector-programvaran", som finns tillgänglig gratis för nedladdning.

Om en helt hårdvarubaserad lösning är nödvändig har vi två konfigurationer som inte kräver några värd-datorer eller virtuella COM-portar.

Genom att använda en Device Master 4-portsenhet speglas data från port 4 i detta exempel till portarna1-3. Data skickas alltså från port 4 till portar 1-3 internt i DeviceMasters interna TCP-anslutningar. Här krävs ingen nätverksanslutning alls..

Slutligen har vi ett exempel på en distribuerad seriell splitter som gör att en seriell port kan speglas till vilken plats som helst i nätverket.

Genom att ansluta upp till sex 1-ports DeviceMaster-enheter vid varje slutpunkt till samma nätverk som den sändande enheten kan vi konvertera tillbaka till seriell data igen. Man bör dock ha i åtanke att skulle de mottagande serieportarna också addresseras av andra sändare, som att någon/något av misstag ansluter sig mot den enskilda serieporten så kommer enheten inte kunna skilja på dataflödena med risk för att data kan blandas. Detta går att bygga bort genom andra åtgärder, men är ett pris man får betala för transparensen i lösningen. 

Hör av dig till oss om du undrar något över seriella lösningar, sådana har vi erfarenheter av sedan dagen de föddes och mängder av spännande produkter både i och utanför det ordinarie utbudet. 

Relaterade komponenter

Best.nr 124-0310
Device Master UP är en flexibel Modbus-gateway som knyter samman dina olika Modbus-enheter och gör dem globalt tillgängliga via Ethernet. Den hanterar seriella både slav och master-enheter där särskild vikt lagts vid kompatibilitet mot raw/ASCII så att alla modbus-system, oavsett natur skall kunna anslutas i en gemensam plattform.
7 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-0602
Till DeviceMaster ansluts seriella enheter(RS232/422/485) som sedan blir åtkomliga via Ethernet. Till skillnad från traditionella terminalservers kommer serieportarna att uppträda precis på samma sätt som om du hade ett seriekort i PCI-bussen på datorn.
8 080 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 122-1625
Opengear CM7100 är en funktionsrik konsolserver som förenklar fjärrstyrning (out-of-band management) av terminalportar på utrustning i datacenters och fjärrnoder. Den ger dig en samlad vy över upp till 96 portar per enhet med diagnostik och självrättelse som möjliggör effektiv återhämtning efter ett driftavbrott och daglig realtidsstatus på IT-infrastrukturen.
26 840 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-1000
Tibbo DS1100-serien ger orden "device server" en helt ny och angenäm betydelse.En cool och praktisk design. Tibbo har med DS1100-serien tagit kontrollen över nätverksanslutna serieportar till en ny spännande nivå och erbjuder även kontroll via molntjänsten AggreGate.
1 870 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-8002
Från RS232 till USB tangentbordskommando
1 980 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0586
2 DI/2 DO (110/230V 16A), 1xRS232 (full 9 wires), 100BaseTX
3 820 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter