Meny

Är CAT 8-framtidens fiber utfordrer?

CAT 8 är den senaste standarden av det välkända kabelsystemet TP (twisted pair) som ursprungligen introducerades av Alexander Graham Bell 1881. I början av 1990-talet kom CAT 3, som ofta kallas telefonstandarden. 2001 introducerades den välkända Cat5e-standarden, som hanterade bandbredder på upp till 100 MHz och med en hastighet på upp till 100 Mbps, och som därmed utkonkurrerade det då väletablerade Coax-nätverket, som hade en hastighetsbegränsning på 10 Mbps. Efter det fick vi CAT 6, CAT 6A och CAT 7, men nu har fiber fått en riktig utmanare i CAT.8. Med en bandbredd på 2000 MHz och hastigheter på upp till 40 Gbps öppnas återigen nya möjligheter och användningsområden för CAT-nätverk.

 

TP.jpg

(Skiss över signalöverföringen i en vanlig Ethernet-kabel med fyra par.)

 

Liten tillbakablick och historik innan vi går in på fördelarna med CAT 8-standarden. Varför använder vi egentligen tvinnade kablar för signalöverföring?  Svaret är för att undvika brus, i det här specifika fallet kallat elektromagnetisk interferens eller överhörning. Signalen i paren är balanserad, dvs. den är identisk i båda ledarna men motsatt varandra. Detta skulle i teorin säkerställa att bruset som uppstår mellan ledarna motverkas och tar ut varandra. Om vi ser på en positiv puls och en negativ puls i relation till jorden, kommer signalen att mottas (Receiver) så som signalen skickas (Transmitter). 

 overføring.jpg

 

Den 30 juni 2016 tillkännagav IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) att Ethernet-standarden 802.3bq för 25GBase-T och 40GBase-T via kopparkabel var officiellt antagen. Nu några år senare är Cat.8 Ethernet-kablar äntligen på väg att bli allmänt tillgängliga. Med den tillgängligheten kommer också lägre priser och ett lönsamt alternativ till fiber för 40G-nätverk. Cat8 använder samma tvåparskoncept som andra kopparkablar. Hemligheten bakom de extremt höga prestandahastigheterna är överföringsfrekvensen. Cat8 använder 2 GHz. Det möjliggör ett mycket större dataflöde genom kabeln varje sekund, men det kräver betydligt mer skärmning för att motverka störningar och överhörning. Cat8 uppfyller kraven för 10G-, 25G- och 40G-nätverk på avstånd upp till 30 meter och fungerar fortfarande med de välbekanta RJ-45-kontakterna. 30 meter kanske inte låter så mycket, men om vi tänker oss användningsområden som serverrack och serverrum är det mer än tillräckligt.

 

 

image4c5x.png

Även om kablar och kontakter på ytan ser ut ungefär som för över 20 år sedan, har det hänt mycket med själva tekniken. Högre frekvens och bättre kodning flyttar ständigt fram gränserna för vad CAT- nätverket kan hantera. Från CAT 3 med en bandbredd 16 MHz till CAT 8 med sina 2000 MHz. Med en ny och avancerad kodningsmetod kan vi jämföra den ursprungliga NRZ-kodningen till den mycket mer genomtänkta PAM-16, och enkelt se att tekniken idag tillåter tätare och mer data per överföring.

image0sp0s.png

Ny standard, men reglerna är fortfarande desamma. Du kan använda Cat.8 som en kanallänk via t.ex. ett vägguttag eller patchkabel. Eller anslut direkt (end-to-end) med kontakter direkt i båda ändar. Se bilden över installation som är godkänd enligt standard.

imagerno0n.png

Viktiga parametrar att ta hänsyn till vid användning av CAT 8-kablar är att den totala kabellängden inte överstiger 30 meter. Det gör att du kan använda 26 meter installationskabel och 2 meter långa patch-kablar i båda ändarna. Eller 30 meter installationskabel med kontakter anslutna direkt till nätverksutrustningen.

image49nx7.png

 

Varför uppgradera till CAT.8 och inte till fiber direkt? Det finns väl inga svar som är rätt eller fel här, men vi kan ge dig några goda argument.

  • CAT 8 bygger på en välkänd kopparbaserad kabel och traditionella RJ-45-kontakter. Det gör att du kan använda befintlig infrastruktur, eftersom CAT 8 är bakåtkompatibel med tidigare CAT-standarder.
  • Baserat på tidigare erfarenheter av teknikutveckling kommer detta att vara en framtidsinriktad standard de kommande 10 åren.
  • Du behöver inte byta ut hela ditt nätverk samtidigt. Såväl de nya som de äldre nätverkskomponenterna kan drivas med samma kabel.
  • Det gör att uppgraderingen kan fördelas över längre tid.
  • Fiber är överlägset om vi tänker dataöverföring och långa avstånd, men internt i ett serverrack eller serverrum brukar 30 meter räcka långt.
  • Inget behov av aktiv mediekonvertering som fiber kräver. För oavsett hur du ser på är det fortfarande ytterst få enheter som använder fiberanslutning direkt. Man brukar i regel gå över till att använda koppar.
  • Enkel terminering av kontakter utan behov av dyr utrustning.

 

imagecu0w.png

(Exempel på tillgängliga Cat 8-kontakter i hona- och hane-utförande.)

 

imageo9tvc.png

Man skulle kunna tro att vi nu har sett toppen på vad vi kan förvänta oss av vårt nätverk. Redan den 8 december 2021 meddelade IEEE dock att man hade inrättat en arbetsgrupp med syftet att titta den framtida standarden IEEE P802.3df. Denna är tänkt att hantera hastigheter på 200Gb/s,400Gb/s, 800Gb/s och 1,6Tb/s för användning i framtida datacenter.

Om du har några frågor om nätverk eller kanske nätverksinstrument, är du välkommen att kontakta oss redan idag – vår rådgivning kostar inget extra, den ingår i priset.

© Copyright 2023-06-27, innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen.

Best.nr 20113103
Cat 8 Keystone STP
94,80 SEK exkl. moms
Best.nr 20113104
Cat8 snabbkontakt STP
98,20 SEK exkl. moms
 
WireXpert 4500 är flaggskeppet bland certifieringsinstrument med en kapacitet som överträffar dagens strängaste krav för Cat.8/Klass II på 2500MHz. En framtidssäkrad testplattform som klarar både koppar och fiber nu och framöver.
132 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
2 510 SEK exkl. moms
 
Hela 40 Gbps hastighet med en frekvens på 2GHz (2000 MHz) i längder upp till 30m. Med Cat.8.1 kablage överför du data upp till fyra gånger snabbare än Cat.6A utan att kabeln för den delen blir tjock och klumpig. Kablagen är fullt bakåtkompatibla med tidigare lägre standarder.
176 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter