Meny

Få koll på strömförbrukningen i ditt rack med hjälp av din PDU/Strömlist

Säkerställ att du inte elektriskt överbelastar din installation med hjälp av strömlister med effektmätning och strömlister (PDU)med sekventiell uppstart

Säkerställ att du inte elektriskt överbelastar din installation med hjälp av strömlistor med effektmätning eller strömlistor med sekventiell uppstart. När man bygger upp sitt rack så vet man inte alltid hur mycket ström varje enhet kommer att förbruka. Det finns vanligtvis en etikett på baksidan som visar maximal förbrukning, men det är oftast den effekt som själva nätdelen kan förbruka vid maxbelastning. I verkligheten är nätdelarna dock väl tilltagna för att klara av samtliga konfigurationer av den server eller switch som du använder. Det gör att man i många fall har en effektreserv tillgänglig.

För att råda bot på detta rekommenderar vi att man använder strömlistor med en energimätare.

Det finns tre olika typer av energimätare, där den enklaste mäter effekten på hela listan och visar den på en display. Den andra typen kan mäta förbrukningen på varje uttag, och den mest avancerade kan också visa förbrukningen via ett webbgränssnitt.

I de allra flesta fall är det inte nödvändigt att logga förbrukningen, som ofta görs på de mest avancerade systemen. Men om man har väldigt affärskritiska miljöer där förbrukningen kanske varierar mycket över tid, så är det en användbar funktion. Dock är priset på den typen av lister ofta tio gånger högre, vilket gör att affärsnyttan inte alltid kan motiveras.

Nedan följer scenarier när det kan vara lämpligt att använda de lite enklare strömlistorna med effekt- och energimätning, och vad man kan göra om man märker att man inte har tillräckligt med ström för alla driftfall.

När ska man använde an strömlist med effektmätning?

Vi tycker att det alltid är bra att göra detta, då man då kan veta om man har utrustning som drar mycket ström. Energi blir dyrare och dyrare, och när det blir dags att byta sin utrustning så kan man fokusera på de största energiförbrukarna.

Ett annat scenario är när man kopplar in olika servrar, switchar, etc. Så vill man få en så jämn elförbrukning mellan de olika faserna. Har man exempelvis tre datarack så brukar en elektriker dra fram en huvudmatning med tre faser och fördela dessa så det blir en fas per rack. Det är en fördel att sprida ut sina tunga elförbrukare så det går ungefär lika mycket ström till varje fas, och i detta fall så är en av de enklaste PDU (strömlisterna) lämplig då man mäter totala förbrukningen per PDU och rack.

Ser man sedan att kanske 80% av den totala belastningen går på en fas så kan det vara lämpligt att bygga om sin installation och se till att man har ungefär 1/3 av lasten per fas. Anledningen till detta är att man då inte av misstag kopplar in annan utrustning på samma fas i andra delar av huset och då riskerar att en av huvudsäkringarna löser ut. En PDU med effektmätning kan alltså hjälpa dig att säkerställa att inte säkringarna löser ut i onödan.

Vad ser man på de lite enklare strömlisterna med effekt och energimätning? Nedan finns ett exempel där man inte visar effekten (Watt) utan strömförbrukningen (Ampere). Vet man t.ex att man har 3x16 ampere in till sin installation, så gör det att man har 16 Ampere per fas. När man når över 80% av detta så är man i riskzonen för att en av huvudsäkringarna ska lösa ut vid t.ex startögonblicket om alla system startar samtidigt.

PDU:n nedan visar just strömförbrukningen, men den visar också hur många volt man har. I detta fallet så är det endast 219V, och som vi vet så ligger nätet idag nominellt på 230V. Just detta är som regel inte någon fara, men skulle spänningen gå ned till t.ex 190V så kommer man få problem förr eller senare, och det är lämpligt att tala med sin fastighetsägare eller elnätsleverantör.

 

 

 

Sekventiella Strömlister när man har en hög belastning

 

Vad gör man då om man har en väldigt hög konstant belastning?

I fallet med att man har en hög förbrukning som då ligger i storleksordningen över 80% av sin säkring, till exempel en säkring på 16 ampere, så är det 12.6 ampere. Vid 32 amperes säkring bör man inte gå över 25.6 ampere i konstant belastning.

Risken är att startströmmar kan vara mycket högre än den kontinuerliga belastningen.

Ser vi till exempel på en elmotor (som ett exempel), så drar den ibland 15-17 gånger mer ström vid startögonblicket jämfört med när den är i gång. En server är som regel inte alls i den här klassen, men det är inte omöjligt att man har högre förbrukning under de första 2 sekunderna än vad servern drar när den är igång.

Då kan man använda sig av en något mer avancerad PDU som dels har mätning men också sekventiell uppstart. De enklaste har en fast tid mellan varje uttag, medan de mer avancerade har justerbar tid.

Vid ett eventuellt strömavbrott så kommer då strömlistan att slå på strömmen med exempelvis 2 sekunders fördröjning på varje uttag eller grupp av uttag.

Det gör att varje ansluten enhet då startar i lugnt tempo och man riskerar inte att överbelasta sin kabel eller att säkringar löser ut, vilket skulle leda till ytterligare avbrott.

Om du vill hitta de PDU:er som har effektmätning så finns det ett filter på vår webbsida för att sortera ut de konfigurationer som har detta.

Kontakta oss om du inte hittar den PDU du söker, då kan vi bygga en PDU som passar just dina behov.

 
Ny version som visar både spänning och aktuell strömförbrukning. Larm via ljud vid maxbelastning. 3 fas modellen visar aktuell information för varje fas. Många varianter med uttag för både stående och liggande montage med olika anslutningar mot befintlig strömförsörjning. Enheterna tar endast en höjdenhet (HE) i racket och är försedda med 2 m anslutningskabel där inte annat anges.
2 020 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113991
9xC13 ut. ,3x16A (rödhandske), sekvent.påslag, amp.meter
5 180 SEK exkl. moms
 
Sekventiellt påslag är en viktig funktion som möjliggör optimering av hur stor belastning man kan koppla in. Denna list kopplar in uttagen i grupper per fas vilket gör att man kan säkerställa att huvudsäkringar inte löser ut när man kopplar in ett stort antal servers.
7 020 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20102788
7x schuko uttag, 1xSchuko 2m, 16A
3 130 SEK exkl. moms
Best.nr 190-2393
12x C13 uttag, 1xBlåhandske 16A 5m intag, amperemeter
1 970 SEK exkl. moms