• Vi skickar samma dag
  • Personlig service & fri rådgivning
  • Genuin omtanke
Kundservice +46 8 52 400 700

Skillnaden mellan BiDi och vanlig SFP

När det gäller fiber är det som med mobiltelefoni, det är många som använder det men färre som vet hur det fungerar. Idag när nästan varje hushåll abonnerar på fiberbaserat bredband så kommer många ofrivilligt i kontakt med fackuttryck så snart något behöver repareras eller förändras. BiDi, singelfiber, enkelfiber, simplex, duplex, WDM och standard-SFP är sådana begrepp som kan vara bra att känna till när man har kontakt med sin operatör eller installatör.

Som så ofta förut förekommer olika benämningar för samma sak och som om det inte fanns nog mer alternativa förklaringar redan så försöker några godhjärtade leverantörer, såsom vi själva, hitta på ytterligare förenklingar. Direktronik har alltid gillat svenska benämningar och försöker undvika bransch-unika förkortningar när det är möjligt. Bättre att förklara än att bomba texterna med akronymer som ofta bara utestänger de läsare som inte redan är invigda. Huruvida vi hjälper eller stjälper beror nog på vilket lag läsaren spelar i.

Bild som visar skillnaden mellan BiDi SFP och vanlig SFP

En glaskärna i kabeln eller två, det är frågan

Egentligen räcker det att hålla reda på två olika typer av fiberanslutningar. De med en kontakt i änden och de med två kontakter. Har du en fiberkabel i handen med bara en kontakt i vardera änden, då tillhör du BiDi-singelfiber-enkelfiber-simplex-WDM-laget. Har du två kontakter i vardera änden då spelar du i standard-SFP-duplex-laget.

Bild som visar tabell över BiDi Simplex WDM Enkelfiber Singelfiber Duplex Standard

BiDi, singelfiber, enkelfiber, simplex eller WDM

Samtliga fem uttryck används alltså för exakt samma sak; en fiberanslutning där all data går genom en enda glaskärna. Att vi har så många alternativa sätt att beskriva det beror på vilken bransch de har uppstått i. Simplex (och för den delen duplex) kommer från tillverkaren av kabeln och betyder antingen en ensam ledare eller två (duplex) som består av två simplex-kablar men är sammanbundna med en tunn svets och därför lätt kan separeras. BiDi står för bi-directional, dubbelriktad, och har sitt ursprung i beskrivningen av dataflödet. Data går i bägge riktningarna samtidigt. WDM betyder wave division multiplexing och är sprungen ur den teknik som används för att möjliggöra dubbelriktad kommunikation i samma glaskärna. Alltså att man använder olika våglängder för att åstadkomma flera oberoende datakanaler. Eftersom varje kanal har en exklusiv våglängd kan du köra data i bägge riktningarna utan att de krockar med varandra. En mycket effektiv teknik för att mångdubbla framkomligheten i en redan installerad fiberkabel. WDM är alltså inte begränsat till endast två kanaler utan förekommer också i klasserna CWDM (coarse WDM) och DWDM (dense WDM) som beskriver avståendet mellan kanalerna och avgör därför också antalet möjliga kanaler.

Resten hör till standard och duplex

Historisk har man haft större behov för att beskriva det som avviker än det som först blev etablerat, därför får den ursprungliga fiberanslutningen, den med två kontakter och två glaskärnor nöja sig med två smeknamn; standard och duplex.

tabell som visar färgkodning för multimode fiberkabel

Men färgerna då, vad betyder de?

Det förekommer alla möjliga färger på själva fiberkabeln och även kontakterna finns i ett antal olika färger. Det finns en hel del att utläsa av detta på kabel och kontakter, men det har vi redan berört i många tidigare artiklar i Kunskapsbanken, se därför Fiberkontakter och slipning och Skillnad mellan multimode och singelmode och Blanda olika multimode? eller Våglängd fiber - vad är det?

Bild på anslutningen till BiDi SFP och standard SFP

Slutsats: en BiDi-SFP har bara uttag för en anslutning

 

Har du fortfarande frågor om fiber som inte besvarats i någon av våra tidigare artiklar eller behöver hjälp med de produkter just du behöver, hör av dig till oss nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
BiDi som i bidirektionell/dubbelriktad och WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber döljer sig cirka 40THz (40000 GHz) optisk bandbredd i det "lågdämpande" spektrat. En 10G Ethernet-port nyttjar alltså bara en bråkdel av det lediga utrymmet.
372 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
BiDi som i bidirektionell/dubbelriktad och WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber döljer sig cirka 40THz (40000 GHz) optisk bandbredd i det "lågdämpande" spektrat. En Ethernet-port nyttjar alltså bara en bråkdel av det lediga utrymmet.
305 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
BiDi som i bidirektionell/dubbelriktad och WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber döljer dig cirka 40THz (40000 GHz) optisk bandbredd i det "lågdämpande" spektrat.
828 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
BiDi som i bidirektionell/dubbelriktad och WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber döljer dig cirka 40THz (40000 GHz) optisk bandbredd i det "lågdämpande" spektrat.
828 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En SFP (small form-factor pluggable optical transceiver) Gigabit LX som ger Gigabit-hastighet upp till 20km på singlemode-fiber.
356 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
10GBase-LR (long reach) för singlemode 20km använder 1310nm våglängd. På avstånd kortare än 1km bör man använda en dämpare på ca 2-3dB för att inte riskera skada på mottagarens krets.
440 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101136
Singlemode och multimode
8 610 SEK exkl. moms
1 800 SEK exkl. moms
3 930 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 570 SEK exkl. moms
 
Det prisvärda fyra-i-ett OTDR-instrumentet innehåller också felfinnare, effektmätare och ljuskälla. En mycket kompakt multimeter för fiberinstallatören som inte bara ersätter fyra olika instrument, utan också bjuder på lagring och rapportering via mjukvara. Rejäl display, skyddande väska och snabb uppstart ger dig ett perfekt verktyg för de flesta uppgifter ute i fält.
7 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skydda också fiberutrustning som paneler, vägguttag och SFP:er mot olovlig anslutning. En plastplugg med fjädrande hullingar snäpps fast i LC-kontakten och avlägsnas med ett fiffigt verktyg.
342 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter