Meny

Skillnad mellan multimode och singelmode

En ovan betraktare har ofta bara färgen som tydlig skillnad mellan olika fibertyper och det duger bra för att skilja multimode från singelmode bland kablar du har liggande. Men vad är det egentligen som skiljer dem åt förutom färgen på höljet?

tabell över fiberfärgerMultimode ser vi i mängder av olika färger; orange, turkos, lila medan singlemode oftast bara förekommer i gul färg bland patchkablar. Vi på Direktronik, som stor beställare av fiberkabel kan såklart bestämma själva vilken färg kabeln skall ha, som den här röda fiberkabeln för "heta förbindelser" som vi tagit fram för att tillgodose behovet av en avvikande färg för att visuellt kunna skilja en extra viktig anslutning från alla andra. Vill du ha en illgrön singlemode-kabel, så kan vi enkelt ordna det också utan några större krav på minimiorder.

ljus bryts i glaskärnaCC BY-SA 3.0

Den avgörande skillnaden mellan single- och multimode är hur ljuset reflekteras i
glaskärnan och med vilken precision som sändaren, idag oftast en SFP-modul, skickar in ljuset. Föga förvånande är det den billigare multimode-lasern som har sämst precision och fibernät baserat på multimode belastas därför av avståndsbegränsningar och sämre framtidssäkerhet. Ljuset introduceras med större spridning vilket ger upphov till en explosion av reflexer (varierande brytningsindex beroende på våglängd) och leder till att ljuspulsen blir mer och mer diffus ju längre från sändaren man kommer, dispersion på fackspråk. Detta för att olika delar av ljuset, på grund av de oregelbundna reflexerna, tar olika lång väg i kabeln och alltså når mottagaren i olika tid. Med ökande avstånd får mottagaren allt svårare att känna igen den utsända pulsen och innehållet går då förlorat. Multimodesignalen drabbas också av andra effekter som bekränsar avståndet, såsom energiförluster till följd av orenheter och oregelbundenheter i materialet, sk. dämpning.

singelmode jämfört med multimode

Singelmodefibern, som ofta har exakt samma yttermått, är dock betydlig tunnare innerst inne som bilden ovan illustrerar. Detta tillsammans med den mycket exakta och dyrare lasern i sändaren ger singlemodefibern flera fördelar. Ljuset sprids inte ut genom reflexer, utan färdas rakt genom glaskärnan vilket gör att ljuspulsen från sändaren behåller sina ursprungliga egenskaper och effekt betydligt längre. Det gör att vi kan reglera avståndet genom att öka eller minska energimängden, med resultatet att den maximala överföringslängden mångdubblas jämfört med multimode. 

singelmode och multimode brytning

CC BY-SA 4.0

Singelmode är på goda grunder den föredragna metoden för nästa allt fiberbaserat bredband och når idag med standardkomponenter ungefär 100km utan avancerade förstärkare och detta i hastigheter på 10Gbps och däröver.  Med speciella filter och förstärkare kan man öka avståndet ytterligare och vi kan idag leverera enheter för singelmode som klarar sträckan Nynäshamn-Uppsala utan extra förstärkare och i 100Gbps hastighet.

Vill du lära dig med om fiber? Läs denna generösa berättelse från Arboga Elektronikhistoriska Förening

Produktområden

 
Ruggad effektmätare för såväl data som kabelTV-nät på singel eller multimode fiber. Stor och tydlig bakgrundsbelyst display som gör det enkelt att jobba även där belysningen är dålig.
2 980 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1010
850-1625nm FC-kontakt samt adaptrar för LC, SC, ST
5 960 SEK exkl. moms
 
Lättanvänd ljuskälla för multi- och singlemode fiberanslutningar. Tydliga knappar och en kortfattad lathund över funktionerna på baksidan av instrumentet gör manualen överflödig och instrumentet lätt att förstå sig på.
5 960 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer, sådana med hylsa av fosforbrons (PhBr) samt Zirconia (Zrc).
48,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/adapter till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer.
80,20 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer. Vi har dock valt att enbart erbjuda den exklusivare och betydligt styvare Zirconia i samtliga adaptrar för både multimode och singlemode.
24,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du enkelt konvertera, vi kan nu erbjuda ett stort sortiment av Hybrid adaptrar som enkelt gör om till det du önskar, din SC kontakt blir snabbt en LC, ST, MU eller FC kontakt. Fungerar för både MM och SM. Obs, alla är hona till hona.
13,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter