Meny

Fiberkontakter och slipning

När man ska välja typ av kontakt för fibern så pratas det om olika utföranden som exempelvis LC UPC eller LC APC. Vi reder ut begreppen runt fiberkablars slipning.

Fiberoptiska kontakter används för att koppla samman kablar eller för att ansluta optiska sändare/mottagare moduler och det har utvecklats många typer av kontakter för fiberkablar. Till singlemode nätverk har i första hand FC och SC-kontakter används och för multimode kontakterna ST och SC. LC-kontaktens bättre precision och mindre storlek har gjort att den med tiden tagit över, fördelen med storleken gör bland annat att den passar direkt i SFP/SFP+ moduler för 1GB/10GB nätverk.

Historien om LC-kontakter

LC står för Lucent Connector, och var utvecklat av Lucent Technologies som ett svar på önskningar från deras Telco-kunder vilka var i behov av en liten kontakt med låga förluster. LC-designen standardiserades sedan i EIA/TIA-604-10 och erbjuds nuförtiden av flera andra tillverkare.

Fördelar med LC-kontakten

Det finns goda anledningar till varför LC är kontakttypen för högprestanda nätverk. LC-kontakten liknar en miniversion av SC-kontakten och lånar den delade hylsan med en cylindrisk ferrul (oftast keramisk). LC-kontakten har en skjuta-på-och-låsa funktion som ger en säker mekanisk stabilitet när den optiska fiberkabeln skall anslutas till patchpaneler eller direkt i aktiva enheter.

Ferrulstorleken hos LC är 1,25 mm vilket är hälften av SC-kontaktens 2,5 mm. LC-kontakten är specificerad till att klara minst 500 isättningar och har en typisk optisk förlust på 0,25dB. En ytterligare extra funktion med LC-kontakten är att med vissa versioner så kan ferrulen roteras efter det att kontakten monterats med fibern och detta kan ge ytterligare prestandaförbättringar. LC-kontakten ger en hög densitet samtidigt som förlusterna är låga.

APC simplex-UPC Duplex i två delar

I bilden ovan visas APC Simplex och UPC Duplex i delar

LC-kontaktens användningsområde

LC-kontakten används till mycket inom gigabitöverföringar och är standard på Cisco SFP/SFP+ moduler. Nedan några exempel på vad LC-kontakten används till:

  • Telekommunikationsnätverk
  • Lokala nätverk
  • Databehandling nätverk
  • Kabel-TV
  • Hemfiber
  • Fastighetsdistribution

För att möta marknadens behov så finns det ett antal olika typer av LC-kontakter. Den första saken man behöver att ta hänsyn till är vilket media som används: singlemode eller multimode fiber. LC-kontakten kan användas både till en enkelfiber simplex eller till dubbla fibrer duplex eftersom kontakten fungerar tillsammans med bägge alltenativen. Nästa del man måste ta hänsyn till är hur fibern är slipad.

Vad är PC, UPC och APC slipning

När du skall välja typ av LC-kontakt så pratar man om olika utföranden typ LC UPC polished fiber optic connector, eller LC APC fiber optic connector. Så vad betyder PC, UPC och APC? Nedanstående text försöker förklara detta.

LC Kontakt

PC (physical contact), UPC (ultra physical contact) eller APC (angle physical contact) är olika men beteckningarna beskriver hur ferrulen tillsammans med fibern är slipad.  

Till skillnad från kopparkablar med koppartråd i kontakterna är fiberoptiska kontakter i keramiskt utförande, de olika kontakterna har olika storlekar och längd. Också slipningen kan vara annorlunda. För att bättre förstå varför vi har UPC och APC-slipning, låt oss börja med den ursprungliga fiberoptiska kontakten vilken har en plan yta och är också känd som plattkontakt (se bild nedan). När två plana fiberkontakter paras, bildas en luftspalt naturligt mellan de två ytorna från små ofullkomligheter i ytorna. Ytans reflektion i platta kontakter är omkring -14db eller ca 4%. För att lösa detta problem kom PC-kontakterna till.

LC4

 I PC-kontakten där de två fibrerna möts som de gör i den plana kontakten, är ändytorna polerade för att vara något krökta. Detta eliminerar luftgapet och tvingar fibrerna i kontakt med varandra. Återreflektionen blir omkring -40 dB. Följande bild visar två ändytor för PC-kontakt.

LC5

UPC-kontakten har vanligtvis en blåfärgad kropp och är en förbättring av PC-kontakten med en bättre ytfinish (som visas på följande bild) av en förlängd polering. Ytans återspegling av UPC-kontakten är omkring -55 dB vilket är lägre än för en vanlig PC-kontakt. UPC-kontakten används ofta för digitalt, CATV och i telefonsystem.

LC6

PC och UPC har tillförlitliga låga ingångsförluster. Deras återreflektion beror på ytfinishen hos fibern. Ju bättre fiberförstärkningstruktur, desto lägre blir återreflektionen. Om PC och UPC-kontakter ständigt kopplas in och ur sin utrustning kommer reflektionen att försämras. En APC-kontakt kommer inte ha sådana problem. Dess reflektion påverkas inte av upprepade in och utmatningar.

LC7

APC-kontakten har vanligvis en grön kropp med en ände som fortfarande är krökt, men är vinklad enligt branschstandard 8 grader (visad i bilden ovan) som gör det möjligt även för snäva anslutningar. Ljuset som omriktas tillbaka mot källan reflekteras ut i fibermanteln p.g.a. den vinklade ändytan. APC-hylsor erbjuder retur förluster av -65 dB. Vissa program är mer känsliga för returförlust än andra som kräver APC-kontakter, exempelvis FTTx och radiofrekvens (RF) applikationer. APC-kontakter är också vanligt förekommande i passiva optiska applikationer på grund av det faktum att många av dessa system också använder RF-signaler för att leverera video.

OBS! använd inte APC-kontakter till PC eller UPC-don eftersom de kan skadas.

PC för multimode, UPC och APC för singlemode, simplex och duplex-kontakt.

PC, UPC eller APC på den fiberoptiska kontakten? Svaret är att det beror på. Att välja rätt kontakt för ett fibernät beror på saker så som nätverksdesign och funktion men vill man ha en optimerad funktion så tjänar man på att gå till botten med frågeställningen i varje specifikt fall.

Direktronik erbjuder ett brett utbud av fiberoptisk anslutning samt professionella optiska nätverkslösningar och du kan alltid rådfråga oss på telefon, mail eller chat. 

 

Produktområden

 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd.Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
192 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd. Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
82,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd.
84,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd.
201 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Singlemode fiber har en liten central kärna som gör att endast en ljusmode i taget kan rymmas i kärnan. På grund av detta minskas antalet ljusreflektioner som skapas av ljuset genom kärnan. Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
137 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Flex angle boot är utformade så att kontakten kan böjas i valfri riktning eller vinkling. Positionen upprätthålls för optimal nätverksprestanda, och kan lätt omformas eller rätas ut för att koppla bort kontakten. Perfekt för installationer med begränsningsområden.
333 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Anslutningskablage vit för villa. Anslutningskabeln utgörs av en fiber ( Simplex). G657 för mindre böjradie. LSZH Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
84,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter