Meny

Blanda olika multimode?

De flesta är väl medvetna om de olika klasserna för kopparkabel. Kanske har du undrat varför det erbjuds så många varianter av multimode-kabel och så få av singelmode? Vi tittar också på riskerna med blandade typer och hur du bäst löser anpassningen mellan dem.

Om inte OM hade varit i vägen, då hade det varit enklare att veta vad du kan köra för hastighet i ditt multimode fibernät och hur långt. Utvecklingen har, som man alltid brukar säga, gått mycket snabbt de senaste åren. Inte minst gäller det hastigheter i datanät. De flesta är väl medvetna om de olika klasserna för kopparkabel; Cat5e, Cat6, Ca6A etc, men fiber är inte lika bekant. Kanske har du undrat varför vi erbjuder så många varianter av multimode-kabel och så få av singelmode?

The Need for Speed

Drivkraften är som vanligt det skenande behovet av bandbredd och att hålla jämna steg med komponentutvecklingen i stort. Vad avser just Multimode så slog branschen i taket med den tidigare LED-tekniken (Light Emitting Diod) och övergick till VCSEL (Vertical-Cavity Surface-Emitting Laser). Den var inte bara snabbare utan också betydligt billigare att tillverka. Samtidigt ställde det nya krav på fiberkabeln vilket är grundorsaken till att OM3 såg dagens ljus. OM3 utgör starten för den laseroptimerade glaskärnan och har följts av OM4 för 40/100Gbps hastighet.

Innan OM3 introducerades, kändes det onödigt att ens tala om OM eftersom det redan fanns särskiljande drag som var etablerade; 62,5/125 och 50/125. Det var först senare, när varje efterföljande skulle visa sig också vara av samma diameter (50/125), som det blev angeläget att skylta med de äldre typernas OM-klass. Därför kan det verka lite rörigt när man ibland kan finna en beskrivning som säger "62,5/125 OM1" och en annan som endast säger "62,5/125". Detta är inte olika kablar utan bara en missad uppdatering av beskrivningen.

Här ser du en vägledande tabell över maximala längder på multimode vid olika hastigheter och våglängder. Lägg speciellt märke till utväxlingen du får på 10Gbps mellan OM2 och den laseroptimerade OM3. Samtidigt ser du att en högre OM-klass ger bra effekter också på 1Gbps.

mixa fiber tabell

Kan man blanda OM1 med övriga OM-klasser?

Ett fibernät som fått utvecklas över tid kan förväntas innehålla kabel av olika ålder och prestanda. Förhoppningsvis har man lyckats hålla isär de olika kvalitéerna och slipper därmed en massa huvudbry. Det är givetvis det enda rimliga och så skall näten vara byggda, enligt regelboken. Teori och praktik tar dock skilda vägar ibland vilket gör att det uppstår utmanande situationer ute i fält.

blanda multimodeDen mest uppenbara skillnaden mellan OM1 och övriga är glaskärnans diameter, som för OM1 är 62,5µm och för övriga är 50µm. Visualiserat som ett vattenrör kan man lätt förstå att när vattnet i den grova slangen möter den tunna, rinner mycket utanför. Men vänder du på flödet går det bra utan att spilla, men du förlorar så mycket tryck att funktionen i stort sätt går förlorad. En metaforisk och grovt förenklad förklaring såklart, men det är ungefär vad som händer med ljuset i fibern också.

Sedan har det betydelse om ljuskällan är av den klassiska LED-typen (som för hastigheten upp till gigabit) eller VCSEL (som för de snabbare fibersändarna). De sprider nämligen ljuset väldigt olika som illustrationen nedan visar. Träffbilden för LED är cirka 100µm, alltså större än glaskärnans diameter, medan VCSEL är mer av en prickskytt med sin 35µm breda träffbild och fyller inte ens hela glaskärnan för 50µm.

VCSEL och LED

Slutsatsen blir att i ett fibernät baserat på OM1 (62,5µm) kan du ansluta utrustning med OM2, OM3 eller OM4 och få en fullgod funktion på de lägre hastigheterna upp till gigabit men med avsevärda avståndsminskningar. Räkna med 30-35% minskad dämpningsbudget för en sådan anslutning. Det omvända blir i stort sett omöjligt i praktiken. Bara på labb-bänken med korta kablar och låg hastighet kan du få länk med OM1 i ett nät baserat på en högre OM-klass.

Blandning av OM-klasser från OM2 och uppåt går bra, men utgå från att din länk inte blir bättre än den sämsta kabeln i kedjan.

Och skälet till att det inte krävs olika klasser av singlemode är helt enkelt att lasern inte genomgått samma fundametala förändring och därför har kravbilden heller inte ändrats nämnvärt avseende fiberkabeln 

Lösningen

Använd en transponder med lämpliga SFP-moduler för att ta dig mellan de fibertyper du behöver, så slipper du riskera driftsäkerheten. Kontakta oss om du är osäker eller vill diskutera olika alternativ, vi är lätta att nå och svarar direkt!

Transponder

 

Produktområden

 
Nu kan du konvertera till den våglängd, fibertyp eller datatyp du vill så länge SFP:erna har samma hastighet. Den saknar alltså 3R-funktionaliteten som gör det möjligt att blanda olika hastigheter, men är i gengäld betydligt billigare än andra alternativ.
1 320 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 133-0032
10/100/1000TX till 100/1000FX SFP
1 550 SEK exkl. moms
 
Behöver du två portar ut från din tilltänkta omvandlare så har vi här produkten för dig. Exemplarisk att använda mellan koppar och fiber och när du vill slippa sätta ytterligare aktiv utrustning för att åstadkomma två RJ45-portar precis bakom. Snabbt och enkelt förgrenar du din fiber vidare i två riktningar vid den kopparbaserade delen av nätverket.
475 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-1607
Koax till TP (twisted pair)
2 040 SEK exkl. moms
 
För er som använder eller vill använda konverterare på ett centraliserat sätt i små grupper om max 4st konverterare. Chassit är gjort i metall och passar till samtliga av Etherwans konverterare och Ethernetförlängare med det karaktäristiska i kanterna rundade utseendet.
3 360 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter