Meny

Spräng gränserna för HDMI och DisplayPort

Nu kan du använda fiberkabel utan att vara expert på fiberoptik! Oavsett om din installation består av standard Ethernetkablar (tex. Cat5 eller Cat6) och kringutrustning med klassiska uttag (tex HDMI eller DisplayPort) kan du enkelt samla utrustning i teknikskåp utan riktigt behöva bry dig om avståndet och utan att det påverkar upplevelsen av innehållet.

Visst kan det kännas rörigt med alla nya kablar och kontakter, inte minst under dagens snabba tekniska generationsskiften. Det gäller inte enbart för nya modeller av mobiltelefoner och läsplattor, som inte allt för sällan kommer med nya uttag för laddsladd och tillbehör. Några exempel på andra något större teknikskiften är utvecklingen från analogt till digitalt, koppar till fiber och övergången till 5G.

Samtidigt ställer en snabb teknikutveckling, med en stadig ström av innovationer och produktnyheter för ljud, ljussättning, bild, strömmande video och VR, nya krav på kunskap runt anslutning och distribution. I konferensrum, teatrar, universitetsområden, sjukhus, och andra faciliteter har områden som Audio, Video, IT, Telecom och Säkerhet flätats samman. Allt hänger ihop och samarbetar och den perfekta ryggraden är fiber. Fiberoptik tillåter ökad bandbredd, snabbare hastighet, och betydligt längre avstånd utan att riskera ljud- eller videokvalitet.

HDMI - High-Definition Multimedia Interface

HDMI är en vanlig standard för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler i en och samma kabel. Ett vanligt exempel är från en digitalbox eller en Blu-ray-spelare till en TV. HDMI-kablar finns med tre olika kontaktstorlekar, HDMI, HDMI Mini samt HDMI Micro.

Från vänster; Standard HDMI (Type A), HDMI Mini (Type C) samt HDMI Micro (Type D)

Från vänster; Standard HDMI (Type A), HDMI Mini (Type C) samt HDMI Micro (Type D)

Prestandan skiljer mellan olika fabrikat av HDMI-kablar, vilket även gäller för certifierade kablar. De vanligaste HDMI-versionerna på marknaden är 1.4 och 2.0, med en bandbredd på 10,2Gbps respektive 18Gbps. HDMI 2.1 har lanserats med en nästan tredubblad bandbredd på 48Gbps. Lär dig mer om HDMI 2.1 här.

Det finns ingen utsatt maxlängd för en HDMI-kabel, utan den påverkas bland annat av kraft och styrka i det sändande HDMI-chipet, kabelns kvalitet samt mottagande HDMI-chipets förmåga. I praktiken ligger gränsen på runt 15 meter, men för att kunna föra över 1080p-bild (full HD) krävs dock riktigt bra kabelkvalitet i dessa längder. Med 4K-signaler så blir kabellängden på en passiv standardkabel betydligt kortare.

DP – DisplayPort

DisplayPort togs fram för att ersätta standarder som VGA och DVI för persondatorer och skärmar, men finns även i läsplattor, bärbara och stationära datorer samt skärmar. Den börjar även dyka upp inom digital-TV, som skärmanslutning för vissa 4K TV-apparater. Kabeln finns i två versioner där kontaktstorleken är det som skiljer dom åt, vanliga DisplayPort (DP) och lilla Mini-DisplayPort (mDP).

Från vänster; DisplayPort (DP) samt Mini-DisplayPort (mDP)

Från vänster; DisplayPort (DP) samt Mini-DisplayPort (mDP)

DisplayPort 1.4a är den gällande standarden på marknaden. Dock har DisplayPort 2.0 lanserats, vilken ger upp till 3 gånger ökning när det gäller bandbreddsprestanda.

DisplayPort-kablar klarar Full bandbredd (4K) över 3 meter, och har stöd för 1080p-bild (full HD) över 15 meter. Kablarna bör vara DisplayPort-certifierade för maximal prestanda. Det flesta användare av DisplayPort använder högre upplösning och snabbare uppdatering, vilket medför att maxlängden då kan krympa till endast några få meter.

En ny generation optiska HDMI- och DisplayPort-kablar som är perfekta för långa avstånd!

För att komma runt begränsningarna när det gäller överföringshastighet och avstånd mellan enheterna byter man ut befintlig kabel till en så kallad aktiv optisk kabel (AOC), men behåller befintlig utrustning. AOC-kablar har optisk fiber ”mellan de vanliga kontakterna” och passar därmed i samma uttag. Det är alltså ”vanliga” HDMI- alt. DisplayPort-kablar när man kopplar in dessa mellan två enheter, men med stöd för betydligt högre hastighet och längre avstånd då signalerna skickas över fiber.

På Direktroniks YouTube-kanal finns en kortare film runt skillnaden på vanlig HDMI-kabel och Aktiv Optisk HDMI-kabel (AOC).

En AOC-kabel för DisplayPort 1.4 och HDMI 2.0 har ett maximalt överföringsavstånd på 100m, jämfört med kanske 3-15 meter för motsvarande standardkabel. För en HDMI 2.1 AOC-kabel garanteras 8K på upp till 30 meter.

Test av optiska kabel (AOC) med HDMI- och DisplayPort-kontakter, mellan 4K Blue Ray-spelare och TV.
Test av optiska kabel (AOC) med HDMI- och DisplayPort-kontakter, mellan 4K Blue Ray-spelare och TV.

Den optiska HDMI 2.0-kabeln finns även i version med löstagbart självlåsande kontaktdon, som är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Via den flexibla kontaktlösningen kan kabeln anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D). Läs mer här.

25-0397_Web.jpg

En annan aktiv optisk kabel (AOC) har en HDMI- och en USB-C-kontakt i varsin ände. Förutom inkoppling av tillbehör, telefoner, läsplattor och datorer med USB-C-port, uppfyller den kabelspecifikationerna i DisplayPort 1.2 och HDMI 1.4b, samt är kompatibel med DP Alternate Mode, samt HDMI Alternate Mode. Detta stöd låter källenheter/tillbehör att använda en USB-C-port för direktanslutning till HDMI-aktiverade skärmar och leverera en ursprunglig signal över kabeln utan behov av separata signaler/protokoll, adaptrar eller donglar. Läs mer här.

25-0413_small.jpg

Nu finns den avancerade HDMI-hybridkabeln i en armerad version för dragning genom fuktiga, smutsiga och utsatta platser, för att överföra HDMI 2.0-signaler över långt avstånd utan signalförlust. Med spiralformad ståltejp som armerande skyddslager har kabeln utmärkt skydd mot yttre våld och tryck, men med bibehållen flexibilitet och böjförmåga. Kabelns yttre skal består av polyuretan som är tåligt gentemot ultraviolet strålning, syra, alkaliskt, olja, eld och flammor. Uretanplast har god värme- och nötningsbeständighet samtidigt som den har goda elektriskt isolerande egenskaper. Sammantaget så gör det kabeln perfekt för installationer i tuffa omgivningar. Läs mer här.

Fiberkabel (Aktiv Optisk Kabel, AOC) är överlägsen när det gäller extremt låg signaldämpning och immunitet gentemot RF störning. Den är även smal och lätt, 30% lättar jämfört med konventionell kopparkabel. Plug and play, inga drivrutiner att installera och ingen ström att koppla in.

Hör gärna av dig om du vi veta mer om hur aktiva optiska kablar kan utöka avståndet och hastigheten mellan vanliga HDMI- eller DisplayPort-enheter, eller om har frågor runt vilka kablar som behövs för 4K eller 8K. Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
En aktiv optisk HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon. Med denna multikabel kan man smidigt byta från HDMI D till antingen DisplayPort-, USB-C-, HDMI A- eller DVI-kontakt på sändarsidan. På andra sidan av kabeln sitter en fast HDMI A-kontakt för anslutning till en bildskärm
1 200 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med HDMI 2.1 tredubblar du kapaciteten till 48Gbps och kan njuta av video i 8K-upplösning. Eftersom kablarna är bakåtkompatibla med HDMI 2.0 och äldre versioner kan du redan nu installera rätt kablar även om den aktiva utrustningen för 8K ännu inte är på plats. OBS, dessa kablar är testade och kompatibla med grafikkorten NVIDIA RTX 3080 och senare, samt Sony PlayStation 5 (PS5)
985 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu finns den avancerade HDMI 2.1-kabeln i en armerad version för dragning genom fuktiga, smutsiga och utsatta platser. Med HDMI 2.1 tredubblar du kapaciteten till 48Gbps och kan njuta av video i 8K-upplösning. Eftersom kablarna är bakåtkompatibla med HDMI 2.0 och äldre versioner kan du redan nu installera rätt kablar även om den aktiva utrustningen för 8K ännu inte är på plats
2 160 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skicka 8K över HDMI ända upp till 50 meter. Dessa fiberoptiska HDMI-kablar har löstagbara självlåsande kontaktdon i båda ändarna och är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln finns i flera fasta längder mellan 10 och 50 meter
1 000 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
HDMI 2.1 8K-kabel i flera längder med löstagbart självlåsande kontaktdon på ena sidan, som är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen
928 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Dessa 8K-kablar har ett svart flätat hölje av nylon. Denna strumpa gör att kabeln inte deformeras lika lätt, samtidigt som den externa spännstyrkan och elasticiteten ökar. Det mjukare höljet runt kabeln gör att kabeln inte veckar sig lika lätt eller skapar kabelhärvor. De har samma specifikationer som övriga HDMI 2.1 AOC 4K-kablar, men visst är de snyggare
1 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Dessa 4K-kablar har ett svart flätat hölje av nylon som gör att kabeln inte deformeras lika lätt, samtidigt som den externa spännstyrkan och elasticiteten ökar. De har samma specifikationer som övriga HDMI 2.0 AOC 4K-kablar, men det mjukare höljet runt kabeln gör att kabeln inte veckar sig lika lätt eller skapar kabelhärvor
621 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skicka 4K över HDMI2.0 i upp till 100 meter via denna fiberoptiska hybridkabel. Kabeln finns i flera längder och har stöd för 18G, 4K@60Hz 4:4:4 och HDCP1.4/HDCP2.2. Stöd för ARC-funktion upp till 100 meter!
401 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
8K 30Hz över DisplayPort 1.4 upp till 100 meter, jämfört med kanske 3-15 meter för en standardkabel. Denna avancerade fiberoptiska kabeln klarar mycket hög bandbredd. Den har vanliga DisplayPort-kontakter i båda ändarna och finns i fasta längder mellan 10 och 100 meter.
1 190 SEK 1 400 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skicka 4K över HDMI ända upp till 100 meter. Denna fiberoptiska HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon i ena änden är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln kan anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D), vilket gör att en och samma kabel kan användas som en HDMI till HDMI, eller HDMI till Micro-HDMI-kabel. Kabeln finns i flera fasta längder mellan 10 och 100 meter
589 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
USB-C till HDMI – 4K via Aktiv Optisk Kabel. En högprestandakabel för att koppla samman en sändarenhet/källa med USB-C-port (USB Typ-C), med en mottagarenhet (tex. en TV) med vanlig HDMI-port
1 480 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu finns den avancerade HDMI-hybridkabeln i en armerad version för dragning genom fuktiga, smutsiga och utsatta platser. Denna armerade fiberoptiska HDMI-kabel använder en OM3 850nm optisk fiber för att överföra HDMI 2.0-signaler över långt avstånd utan signalförlust.
693 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-0353
HDMI EDID-emulator
359 SEK exkl. moms
 
Genomgångsdon eller skarvdon om man så vill, gör att du kan ansluta en färdigkontakterad kabel på bägge sidor och slipper såldes kontaktera på plats. Donen passar det rektangulära hålet i 19" paneler men även till väggdosor.
47,26 SEK 55,60 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 113-0246
EL5363 HDMI (1920x1200), USB 2.0, Audio, 100m Cat5e/6/7
11 930 SEK exkl. moms