Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Visst kan det kännas rörigt med alla nya kablar och kontakter, inte minst under dagens snabba tekniska generationsskiften. Det gäller inte enbart för nya modeller av mobiltelefoner och läsplattor, som inte allt för sällan kommer med nya uttag för laddsladd och tillbehör. Några exempel på andra något större teknikskiften är utvecklingen från analogt till digitalt, koppar till fiber och övergången till 5G.
Samtidigt ställer en snabb teknikutveckling, med en stadig ström av innovationer och produktnyheter för ljud, ljussättning, bild, strömmande video och VR, nya krav på kunskap runt anslutning och distribution. I konferensrum, teatrar, universitetsområden, sjukhus, och andra faciliteter har områden som Audio, Video, IT, Telecom och Säkerhet flätats samman. Allt hänger ihop och samarbetar och den perfekta ryggraden är fiber. Fiberoptik tillåter ökad bandbredd, snabbare hastighet, och betydligt längre avstånd utan att riskera ljud- eller videokvalitet.
HDMI är en vanlig standard för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler i en och samma kabel. Ett vanligt exempel är från en digitalbox eller en Blu-ray-spelare till en TV. HDMI-kablar finns med tre olika kontaktstorlekar, HDMI, HDMI Mini samt HDMI Micro.
Prestandan skiljer mellan olika fabrikat av HDMI-kablar, vilket även gäller för certifierade kablar. De vanligaste HDMI-versionerna på marknaden är 1.4 och 2.0, med en bandbredd på 10,2Gbps respektive 18Gbps. HDMI 2.1 har lanserats med en nästan tredubblad bandbredd på 48Gbps. Lär dig mer om HDMI 2.1 här.
Det finns ingen utsatt maxlängd för en HDMI-kabel, utan den påverkas bland annat av kraft och styrka i det sändande HDMI-chipet, kabelns kvalitet samt mottagande HDMI-chipets förmåga. I praktiken ligger gränsen på runt 15 meter, men för att kunna föra över 1080p-bild (full HD) krävs dock riktigt bra kabelkvalitet i dessa längder. Med 4K-signaler så blir kabellängden på en passiv standardkabel betydligt kortare.
DisplayPort togs fram för att ersätta standarder som VGA och DVI för persondatorer och skärmar, men finns även i läsplattor, bärbara och stationära datorer samt skärmar. Den börjar även dyka upp inom digital-TV, som skärmanslutning för vissa 4K TV-apparater. Kabeln finns i två versioner där kontaktstorleken är det som skiljer dom åt, vanliga DisplayPort (DP) och lilla Mini-DisplayPort (mDP).
DisplayPort 1.4a är den gällande standarden på marknaden. Dock har DisplayPort 2.0 lanserats, vilken ger upp till 3 gånger ökning när det gäller bandbreddsprestanda.
DisplayPort-kablar klarar Full bandbredd (4K) över 3 meter, och har stöd för 1080p-bild (full HD) över 15 meter. Kablarna bör vara DisplayPort-certifierade för maximal prestanda. Det flesta användare av DisplayPort använder högre upplösning och snabbare uppdatering, vilket medför att maxlängden då kan krympa till endast några få meter.
För att komma runt begränsningarna när det gäller överföringshastighet och avstånd mellan enheterna byter man ut befintlig kabel till en så kallad aktiv optisk kabel (AOC), men behåller befintlig utrustning. AOC-kablar har optisk fiber ”mellan de vanliga kontakterna” och passar därmed i samma uttag. Det är alltså ”vanliga” HDMI- alt. DisplayPort-kablar när man kopplar in dessa mellan två enheter, men med stöd för betydligt högre hastighet och längre avstånd då signalerna skickas över fiber.
På Direktroniks YouTube-kanal finns en kortare film runt skillnaden på vanlig HDMI-kabel och Aktiv Optisk HDMI-kabel (AOC).
En AOC-kabel för DisplayPort 1.4 och HDMI 2.0 har ett maximalt överföringsavstånd på 100m, jämfört med kanske 3-15 meter för motsvarande standardkabel. För en HDMI 2.1 AOC-kabel garanteras 8K på upp till 30 meter.
Den optiska HDMI 2.0-kabeln finns även i version med löstagbart självlåsande kontaktdon, som är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Via den flexibla kontaktlösningen kan kabeln anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D). Läs mer här.
En annan aktiv optisk kabel (AOC) har en HDMI- och en USB-C-kontakt i varsin ände. Förutom inkoppling av tillbehör, telefoner, läsplattor och datorer med USB-C-port, uppfyller den kabelspecifikationerna i DisplayPort 1.2 och HDMI 1.4b, samt är kompatibel med DP Alternate Mode, samt HDMI Alternate Mode. Detta stöd låter källenheter/tillbehör att använda en USB-C-port för direktanslutning till HDMI-aktiverade skärmar och leverera en ursprunglig signal över kabeln utan behov av separata signaler/protokoll, adaptrar eller donglar. Läs mer här.
Nu finns den avancerade HDMI-hybridkabeln i en armerad version för dragning genom fuktiga, smutsiga och utsatta platser, för att överföra HDMI 2.0-signaler över långt avstånd utan signalförlust. Med spiralformad ståltejp som armerande skyddslager har kabeln utmärkt skydd mot yttre våld och tryck, men med bibehållen flexibilitet och böjförmåga. Kabelns yttre skal består av polyuretan som är tåligt gentemot ultraviolet strålning, syra, alkaliskt, olja, eld och flammor. Uretanplast har god värme- och nötningsbeständighet samtidigt som den har goda elektriskt isolerande egenskaper. Sammantaget så gör det kabeln perfekt för installationer i tuffa omgivningar. Läs mer här.
Fiberkabel (Aktiv Optisk Kabel, AOC) är överlägsen när det gäller extremt låg signaldämpning och immunitet gentemot RF störning. Den är även smal och lätt, 30% lättar jämfört med konventionell kopparkabel. Plug and play, inga drivrutiner att installera och ingen ström att koppla in.
Hör gärna av dig om du vi veta mer om hur aktiva optiska kablar kan utöka avståndet och hastigheten mellan vanliga HDMI- eller DisplayPort-enheter, eller om har frågor runt vilka kablar som behövs för 4K eller 8K. Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset.
Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
Professionella tillbehör för att distribuera, förlänga, integrera AV i ditt fastighets- och IP-nät.