Meny

HDMI 2.1 - kort steg men stor skillnad

På 70-talet kom de första klockorna och räkneapparaterna med LCD-display och idag går vi på Elgiganten och handlar enorma TV-apparater med upplösning på 8K. Förvisso utveckling under knappt femtio år, men intressant ändå att tekniken vi idag använder är sprungen ur uppfinningar gjorda på den tiden. Låt oss kika på nya HDMI 2.1, ett av de gränssnitt som ska transportera dataströmmen och hur du drar nytta av de senaste finesserna.

Givetvis har också anslutningarna och överföringstekniken mellan en videokälla och mottagaren behövt utvecklas i samma takt som TV-apparaterna. Nuförtiden får HDMI anses vara den dominerande anslutningen även om Displayport förutses av vissa prognosinstitut att ta ledningen från 2020 och framåt. Skälet till att Displayport vinner mark lär vara den starka acceptansen för "Alt-Mode" som man introducerade 2014 och som erbjuder Displayport genom USB C-porten. Det har givit fin utväxling genom alla USB C-portar som redan finns ute i marknaden. HDMI har förvisso också motsvarande funktionalitet, men inte med samma prestanda (ännu är väl bästa att tillägga). Racet fortsätter och även om den slutlige vinnaren inte går att utse kan vi vara övertygade om att också 8K kommer att ha passerats några år från nu.

HDMI_speed_ill_2.jpg

HDMI 2.1 - larvigt litet steg men massor av ny kapacitet

Versionsnumret ger inte en rättvis bild av förändringens omfattning. I var fall inte om vi kikar på bandbredd och möjlig kapacitet i form av upplösning. Håll med om att det verkar ganska ologiskt att HDMI 1.4 med 10,2Gbps bandbredd belönas med ett hopp ända till HDMI 2.0 när bandbredden ökar till 18Gbps, men när den nästan tredubblas till 48Gbps då får den heta HDMI 2.1?

HDMI_version_table.jpg

Ur ett upplevelseperspektiv finns det dock fler parametrar att ha koll på än antalet pixlar, inte minst hur de kan styras för att leverera optimala kontraster. Den nya metoden för det kalla HDR, High Dynamic Range, och tillkom i steget mellan 1.4 och 2.0. I grova drag erbjuder inte HDMI 2.1 någon häpnadsväckande ny teknologi, utan snarare massiva förbättringar av det som kom i 2.0 och därför kan versionsnumreringen ändå kännas motiverad.

HDMI_HDR.jpg

Dynamic HDR - som om du tittade ut genom fönstret

Det är i alla fall målet. Att ge en så verklighetstrogen bild att du kan förväxla TV-skärmen med ett öppet fönster mot samma vy. Eller kanske ännu bättre. Att förmedla den där drömlika bilden som du försöker åstadkomma med "Bildförbättrings-funktionen" i din telefon innan den publiceras på Instagram. För att uppnå detta vill man optimera kontrasterna i bilden och det är vad man tillåts göra med "Dynamic HDR" som nu introduceras för 8K i HDMI 2.1 vilket är en rejäl förbättring från "Static HDR" som kom med HDMI 2.0. Fördelen med "dynamic" är att optimeringen sker per scen och inte som ett genomsnitt för hela filmen. Finkornigheten i bilden tillsammans med de naturtrogna kontrasterna ger en förbluffande förhöjning av upplevelsen.

Variable Refresh Rate - anpassning mot spelkonsoler

Spelkonsoler ställer oerhörda krav på grafikprocessorn och för att kunna rikta kapaciteten mot den del av bilden som kräver mest i stunden har VRR kommit till. Istället för att uppdatera hela bilden (alla pixlar) så uppdateras pixlarna nu i den takt som videokällan kräver. Man sparar alltså på processorkapacitet genom att slippa beräkna förändringar som användaren ändå inte ser.

Till den här kategorin av förbättringar sorterar vi också "Quick Frame Transport" eller QFT som den förkortas. Detta handlar om att minska tiden från en knapptryckning på spelkonsolen till en förändrad presentation på skärmen. Det är många variabler som ingår i den här ekvationen, där flertalet inte har med själva HDMI-gränssnittet att göra utan kapaciteten i den aktiva utrustningen. Men HDMI 2.1 försöker dra sitt strå till stacken genom QFT och minska tiden för själva dataöverföringen genom kabeln och på så sätt bidra till kortare svarstider.

Ytterligare några funktioner med bäring på spelmarknaden kan räknas in i den nya HDMI-standarden. För en fortfarande översiktlig men ändå lite mer omfattande lista rekommenderas Q&A-sektionen hos HDMI-organisationen

HDMI_resolution_ill.jpgSom tur är har man gjort HDMI 2.1 bakåtkompatibel med tidigare versioner av HDMI så att man skall slippa byta ut en helt kedja av utrustning, utan kunna kan ta det etappvis. Däremot så krävs en komplett kedja av HDMI 2.1-utrustning, inklusive kablar för att för njuta frukterna av vad den senaste standarden har att erbjuda. 

Ännu är det lite ont om 8K-filmer i utbudet men man räknar med att det skall får en boost genom OS i Tokyo 2020 när Japanska TV-bolaget NHK annonserat att man ska levererera TV-sändningarna i 8K.

Vill du veta mer om HDMI, hur man förlänger med koppar, fiber, trådlöst eller eller diskutera några andra utmaningar du har med videodistribution? Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Nu kan du skicka 4K över HDMI ända upp till 100 meter. Denna fiberoptiska HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon i ena änden är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln kan anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D), vilket gör att en och samma kabel kan användas som en HDMI till HDMI, eller HDMI till Micro-HDMI-kabel. Kabeln finns i flera fasta längder mellan 10 och 100 meter
610 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
8K 30Hz över DisplayPort 1.4 upp till 100 meter, jämfört med kanske 3-15 meter för en standardkabel. Denna avancerade fiberoptiska kabeln klarar mycket hög bandbredd. Den har vanliga DisplayPort-kontakter i båda ändarna och finns i fasta längder mellan 10 och 100 meter.
1 224 SEK 1 440 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Video SFP för kostnadseffektiv video-överföring över singlemode duplex fiber. Denna SFP skickar och tar emot data i hastighet från 50Mbps upp till 11.88Gbps. SMPTE ST-297-2006, ST2081 and ST-2082 kompatibel.
4 950 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En matrisrouter med upp till 16 ingångar och 16 utgångar för både koppar- och fiberanslutning. Tillsammans med det stora urvalet av fiberomvandlare klarar du snart sagt varje kombination av såväl analog som digital video.
117 310 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-0048
HDCP 2.2 till HDCP 1.4, HDMI in/ut
577 SEK exkl. moms
Best.nr 125-0353
HDMI EDID-emulator
372 SEK exkl. moms
 
Video SFP för kostnadseffektiv video-överföring av två kanaler över CWDM på singlemode duplex fiber. Denna SFP skickar data i hastighet från 50Mbps upp till 2.970Gbps. SMPTE ST-297-2006 kompatibel.
2 180 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter