Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
När man pratar om att förlänga nätverket med fiber, så utgår man oftast från att "nätverket" är baserat på kopparkabel och att fibern alltså först skall omvandlas från koppar till fiber och sedan tillbaka igen. Det spelar ingen roll om det är en ny byggnad på campus eller en gäststuga som skall anslutas, metoden är densamma. Vi har ju tidigare behandlat fiberförlängning i artikeln; Flytta fibern , men då med utgångspunkt i bredbandsuttaget hemma på väggen och hur man flyttar det till en bättre plats i huset. Nu handlar det istället om fiber som förlängning av kopparnätet.
Det är egentligen ingen större skillnad på att flytta ett fiberuttag och att förlänga ett kopparnät, vi bara kopplar på den aktiva komponent som omvandlar mellan fiber och koppar i bägge ändar. Så långt är nog alla med, men sedan brukar frågorna hopa sig, för det finns ju så många olika typer av fiber, kontakter, hastigheter och andra varianter vilket gör användarna osäkra.
En stor fördel när du skall förlänga kopparnätet är att det är du som bestämmer över bägge fiber-ändarna. När det gäller det fiberbaserade bredbandet har du tvärt om en okänd inkommande fiber i huset, som först måste identifieras innan du vet vad för material som passar. Även om det oftast är samma typ kan du vara långt ifrån säker och vi kan som bäst bidra med en gissning, utan att först ha en djupare diskussion och ibland se bilder från installationen och komponenterna. När du bestämmer över fibern blir valet mycket enklare.
Singlemode är den absolut vanligaste typen och den mest framtidssäkra, men egentligen kan du väja vilken typ som helst så länge du anpassar de aktiva omvandlarna efter den typ du har. Multimode som är den andra typen, kommer bäst till sin rätt i kortare kabeldragningar och gärna i datacentermiljön eftersom de aktiva modulerna är billigare att tillverka för den typen av fiber. Med duplex menar man en kabel med två ledare att jämföra med simplex som bara har en. Fördelen med att välja duplex är att de aktiva omvandlarna kan vara helt identiska i bägge ändar. Väljer du simplex-fiber så har du som en konsekvens av det också bestämt att data måste skickas på olika våglängder för att kunna gå i bägge riktningarna i samma ledare. Det gör att fiber/koppar-omvandlarna måste se lite olika ut för respektive ände. Om signalerna skickas på samma ledare i olika våglängder måste den sändande sidans våglängd vara mottagande i den andra änden. Det är därför du ofta ser TX1310/RX1550 respektive TX1550/RX1310 vilka är två vanliga våglängdskombinationer när du använder simplex-fiber. Gör livet lite enklare, välj duplex om det inte finns synnerliga skäl.
Nej, inte ett dugg faktiskt. I dag är LC-kontakten den vanligaste så vi rekommenderar den eftersom utbudet av kablar och utrustning är absolut störst. Det enda som är viktigt med valet av kontakt är att du håller dig till samma i hela fiberlänken. Jo, visst finns det sådana konverteringsstycken och kablar men varför krångla? Om du har en befintlig fiberkabel med avvikande kontakter är det såklart smart att använda den och då finns det en lösning givetvis.
Om vi får generalisera litegrann är det bara om du tänker dig hastigheter över 10Gbps som du bör tänka efter lite extra, för då börjar kostnaden för de aktiva delarna sticka iväg. För de flesta ger dock 1Gbps gott om kapacitet både nu och framöver. Glöm inte att när det gäller de aktiva komponenterna och den automatiska anpassningen till olika hastigheter, sk auto-sense, som stöds på kopparsidan men sällan gör det på fibersidan.
En mediakonverter är en vanlig switch, men den har bara två portar. Förvisso finns det rackmonterade varianter som till synes har fler portar, men det är bara flera enskilda konverterare som är monterade bredvid varandra. Den förekommer oftast som omvandlare mellan fiber och koppar, men kan också användas för att konvertera mellan olika fibertyper. Trots att funktionen är relativt okomplicerad har vi över hundra olika varianter bara i Direktroniks sortiment. Det finns mängder av olika tillämpningar och detta är några av de särskiljande egenskaperna:
Montering
Strömförsörjning
Hastigheter
Fiberanslutning
Såklart blir det många olika produkter när alla dessa funktioner och egenskaper erbjuds i olika kombinationer, men den "vanlige" användaren väljer:
Vi har försökt reducera urvalet för att göra komponenterna i en standardinstallation synlig och lätt att beställa. Om du använder komponenterna vi beskriver så kommer du att få en pålitligt och helt transparent förlängning av nätverket med fiber, som tål avstånd upp till många kilometer och 1Gbps hastighet.
2st Mediakonverterare Tips! Om det är flera byggnader kan man använda en switch med flera fibermöjligheter tex 20117397 i huvudbygganden.
2st SFP-moduler, duplex 1Gbps (välj MSA under: Ange konfiguration)
2st Nätverkskablar (välj passande längd)
2st Fiberpatchkablar (välj passande längd)
1st Fiber utomhuskabel (välj passande längd)
2st Väggdosa (för fiberterminering)
2st Skarvstycken (tillbehör till dosan, välj 117-2638)
Om du vill veta mer om hur man förlänger och kopplar ihop nätverk på avstånd, kontakta oss genast. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2020-06-04, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.