Meny

Nu släcker man 3G- och 2G-näten

Nedsläckning av äldre mobilnät har redan startat och accelererar för att vara klart i slutet av nästa år, möjligtvis lever 2G något längre hos vissa operatörer. Men vet du ens om vilket "G" ditt system använder? Om inte, är det hög tid att ta reda på det och växla över till nya 4G- och 5G-tekniken.

Facit AB i Åtvidaberg och dess räknemaskiner brukar tas som exempel på verksamheter som inte var innovativa nog för att dra nytta av ny teknik och trots att de var en världsledande global aktör på 60-talet försvann de snabbt från marknaden när de misslyckades med övergången till digital teknik. Efter att den första miniräknaren sett dagens ljus tog det inte lång tid innan de analoga motsvarigheterna var passé. Facit var bara en spillra av sitt forna jag då Electrolux köpte dem i början av 70-talet.

Facit_800.jpg

Även du har sannolikt en del att vinna på växla över till den nya mobila tekniken, utöver bara bibehållen funktionalitet. Den mångdubbelt högre hastigheten och den ständigt utökade täckningen skapar förutsättningar för fler tjänster, mer data och det kan sannolikt du dra nytta av. Ta vara på din innovationskraft och se vilken nytta du kan dra av skiftet. Då blir övergången en lönsam investering istället för en ovälkommen kostnad.

Så här beskriver Post och Telestyrelsen (PTS) operatörernas motiv bakom nedsläckningen:

"

  • Teknikskiftet sker inte bara i Sverige utan över hela världen. Det innebär att alla måste se över sina kommunikationslösningar just nu. Flera europeiska operatörer har redan stängt ned sina 3G-nät och några även 2G-nät. För 2G antas 2025 vara gränsen för då de flesta operatörer i Europa stänger ned sina nät. Sverige behöver därför ställa om för att följa med i teknikutvecklingen.
  • Röstsamtal fungerar enligt operatörerna bättre med 4G-tekniken volte än med 2G eller 3G. Kvaliteten på samtalen ska enligt dessa vara högre. Dessutom fungerar röstsamtal precis som vanligt även över wifi om man har en volte-telefon och kan utnyttja wifi-samtal. Det gör att man upplever bättre täckning inomhus – även i så kallade täta hus – och att samtalen automatiskt kopplas upp på det nät som ger bäst kvalitet. Inte minst många av operatörernas företagskunder har stor efterfrågan just för detta eftersom de oftast har ett bra wifi-nät i sina lokaler.
  • Vidare fungerar datakommunikation och bredband via mobilnäten betydligt bättre med 4G och 5G än med 2G eller 3G. Det innebär mycket högre datahastigheter, säkrare kommunikation och högre kapacitet för att hantera många samtidiga användare.
  • Tekniken Internet of Things, IoT – på svenska sakernas internet – har gjorts möjlig genom 4G. Det kan sägas vara en vidareutveckling av M2M där det går att bygga in styrning av hårdvara med internetbaserade applikationer. Det finns även IoT-tekniker som inte använder mobilnäten (Lora, Sigfox, etc.) och därmed kan ersätta uppkoppling via 2G-nätet.
  • Den nya tekniken ger bättre batteritid vilket är extra viktigt om man vill gräva ned uppkopplade saker (IoT-utrustning, se ovan) som ska fungera under lång tid utan att byta eller ladda batteriet.

"

Här kan du läsa mer om bakgrunden och får svar på vanliga frågor hos Post- och telestyrelsen

Hur vet jag om jag har 2G eller 3G?

Det är inte så lätt att själv ta reda på genom att bara titta på utrustningen eller SIM-kortet, om du inte är expert på området, så du bör verifiera det med din mobiloperatör, normalt sett den du betalar till. Har du exempelvis ett trygghetslarm så är hårdvaran oftast en del av en tjänst och brukaren själv har kanske inte ens kunskap om att det är mobil teknik som används. Givetvis bör tjänsteleverantören vara väl uppdaterad, men osvuret är bäst så säkrast är nog att kolla upp med kommunen. Detsamma gäller dig med mobil ersättning till ADSL, där kan också äldre teknik hålla sig gömd.

Olika operatörer - likartade svar

Flera av våra nordiska operatörer delar på näten, eftersom det vid fördelningen av frekvenser fanns fler intressenter än tillgängliga band och givetvis för att det är en stor investering att bygga ett heltäckande nät. Därför påverkas många kunder i samma takt även om man abonnerar på tjänsten från olika operatörer.

Här hittar du länkar till mer information om nedsläckningen hos våra vanligaste operatörer:

Telia 
Telenor
Tele 2 
Tre 
Comviq 

Operatörerna själva verkar motivera besluten om nedsläckning med behovet av frekvenser drivet av det alltjämt ökande behovet av bandbredd för 4G och 5G. Givetvis är det också dyrt att underhålla gamla system, speciellt utslaget på det sjunkande antalet användare. Det blir som med de gamla gula postlådorna, det blir allt dyrare att upprätthålla tjänsten när allt färre lägger något i lådan.

KB_LoRaWAN_artikelbild_1200.jpg

Teknikalternativet operatörerna talar tyst om

Telebolagen vill såklart behålla dig som kund och med den högre hastigheten och utbyggda tjänsterna som grund, helst fakturera lite mer än tidigare. Inget konstigt med det, det ligger i deras DNA. Men när du nu ändå tvingas till ett byte, varför inte samtidigt överväga om det finns andra alternativ som också kan lösa uppgiften. Vi tänker givetvis på LoraWAN, den energieffektiva tekniken för låg hastighet men som möjliggör batteridrivna enheter men flerårig livslängd. Att helt bli fri från alla sladdar, ger en oöverträffade flexibilitet och möjliggör helt nya tillämpningar. En tidigare artikel i Kunskapsbanken handlar om just LoraWAN. Läs gärna den för att få djupare förståelse för hur du kan dra nytta av Lora-tekniken.

Goda råd kostar inget extra

Dra nytta av vår kunskap kring trådlös kommunikation eller datainsamling i allmänhet, så får du rätt stöd och tar klokare beslut. Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-09-07, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 20114943
Temperatur & Luftfuktighet inomhus
441 SEK exkl. moms
Best.nr 20114845
2xDI, 2xDO, 2xrelä, 2x0~20mA, 2x0~30V
771 SEK exkl. moms
 
Den smidiga arbetsplatssensor eller närvarosensor fästs enkelt under skrivbordet med 3M tape alt. skruvas fast på vägg. Sensorn hjälper ansvariga att optimera kontorsytor och underlättar för personalen att snabbt och enkelt se lediga arbetsplatser och kontorsrum. Justerbar detekteringsvinkel.
992 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20114805
LoRaWAN dörrsensor
319 SEK exkl. moms
Best.nr 20104285
LoRaWan Multisensor display Temp. Luftfukt, Rörelse, Ljus
1 800 SEK exkl. moms
Best.nr 20109257
WiFi & SIM för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
2 280 SEK exkl. moms
Best.nr 20103768
SMS-larm 2G/4G vid oönskad temperatur & strömavbrott
924 SEK exkl. moms
Best.nr 116-8756
4G, 230V/16A med temperatur-givare, huvudenhet
1 370 SEK exkl. moms
 
4G-router som är utvecklad för professionella applikationer. Enheten har en robust design som lämpar sig för en rad applikationer inom tex industri och automation, samt detaljhandel, kontor och betallösningar. Formfaktorn gör routern lätt att bygga in i skåp eller maskiner där utrymmet är en utmaning.
2 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Navigateworx NR300/NR310 är en industriell mobil VPN-router som är dedikerad för applikationer och kunder som kräver en kostnadseffektiv men högeffektiv lösning.
2 310 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103438
MTX-Router-EOS 4G WiFi
3 210 SEK exkl. moms
 
En tålig 5G router med 4 st 5G antenner och 2 st Gb LAN/WAN portar samt inbyggd Watchdog som är en mekanism utformad för att säkerställa enhetens stabilitet och förebygga problem som krascher eller frysningar. Enheten har en mycket kompakt storlek med ett aluminiumskal med god värmeavledningsförmåga. Den stöder även bred arbetstemperatur -40°C till +75 och en spänningsinmatning 12-30v. Routern är EMC-testad med elektromagnetisk kompatibilitet.
4 870 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115494
5G,Wi-Fi,GPS,POE,POE PD
9 390 SEK exkl. moms
Best.nr 20114586
5G,4 s Gb portar, 2st SIM, 1st RS232, 1st RS485, 2 st DI
14 370 SEK exkl. moms
 
Full kontroll i app eller webb-portal. Larm via SMS, telefonsamtal och mail. Med Sensdesk.se är du snabbt och enkelt igång med en fullständig övervakning av dina larminsamlingsenheter.
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter