Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Något man kanske inte reflekterar över är att nätverkets fysiska mått eller radie (avståndet från switchen) växt och att det sätter fingret på en del svagheter i kabelnätet som tidigare inte visat sig. Många av alla de nytillkomna produkterna sitter i nätverkens absoluta utkant och kräver därför den maximala räckvidden för kabelnätet på hundra meter. De är i högre grad strömförsörjda via nätverkskabeln och ska ovan på det kunna kräva PoE-effekter upp till 100W. Lägg på detta det numer självklara kravet på hundraprocentig upptid för sömlösa uppdateringar och delning alla tider på dygnet. Detta innebär att ditt lager 0 (kabel- och anslutningsinfrastruktur i OSI-pyramiden) måste kunna hantera flera system som alla kräver mer bandbredd och minimala väntetider. Tillämpningar som tidigare ansågs ligga i absoluta framkant och mer var att betrakta som experimentella tillhör nu vardagen och används av det stora flertalet, som strömmande video i 4K, videokonferenser och alla våra sociala appar.
Av dessa orsaker har kabelnät baserat på Cat6A (för 10Gbps), som tidigare bara rekommenderats till datacenter nu också blivit nödvändiga för de flesta "vanliga" LAN-installationer. Eftersom bandbreddsintensiva tillämpningar nu kräver hastigheter långt utöver 1Gbps och stamnätshastigheter i datacenter migrerar till 40 och 100Gbps, måste ditt kabelsystem hålla jämna steg. Annars riskerar du att kabelnätet blir en flaskhals i produktiviteten med intäktsbortfall som följd.
Tidigare betraktades Cat6A som "nice to have" men var knappast en nödvändighet för att få verksamheten att fungera. Detta håller just nu på att förändras och det finns många faktorer som påskyndar övergången till en modernare nätverksinfrastruktur.
Den nya trådlösa standarden IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6), som sannolikt släpps under 2020 kommer att ge många fördelar för användare, till exempel:
• Snabbare, mer stabila anslutningar i miljöer med många användare
• Lägre energiförbrukning
• Stöd för fler enheter samtidigt
• Samtidig kommunikation mellan enheter
• Datahastigheten ökar
Förhoppningen är att IEEE 802.11ax ska råda bot på problemen vi alla upplevt när för många användare samtidigt kör Wi-Fi. AX kommer att bjuda på förbättrad kapacitet tillsammans med möjligheten för många människor att vara i ett nätverk samtidigt, med högre hastighet och färre anslutningsproblem. I förlängningen spår man att dessa nya accesspunkter kommer att kräva minst 20Gbps. Jämfört med IEEE 802.11ac, den nuvarande standarden är IEEE 802.11ax konstruerad för vår nya uppkopplade värld, där uppladdnings- och nedladdningstrafik blir likvärdiga. För att tillgodose 20Gbps till accesspunkterna föreskriver standards i dag dubbla dragningar av Cat6A-kabel. Se också KB-artikeln om Generational Wi-Fi.
Mobildata går smärtfritt vid fri sikt mellan mobilmaster, men så fort signalen behöver passera igenom någon sorts material som förloras mycket av signalstyrkan. Både uppgraderingar av nuvarande LTE-nät och kommande 5G-nät ger stora hastighetsökningar och kommer dessutom att kräva långt fler basstationer och då även inomhus för att få den täckning som behövs. Dagens LTE ger dig upp till 100Mbps, men de förbättringar som redan nu planeras med LTE Advanced Pro når du gigabithastigheter och det känns inte som någon högoddsare direkt att förutspå ytterligare högre hastigheter inom kort. Dagens krav klaras med vanlig Cat6, men drar man datanät för mobil kommunikation behöver man titta längre än näsan räcker och då blir Cat6A den kapacitet som du minst bör ha.
Behovet av att snabbt överföra större filer, såsom röntgenbilder och annan medicinsk avbildning eller högupplöst strömmande video för realtidsdiagnostik och fjärroperationer i sjukvårdsmiljön ökar i rask takt. Bara bild-bibliotektet för en enda patient kan vara många gigabyte. Att ladda ner innehållet till arbetsstationen för sjukvårdspersonal kan ta minuter på en gigabitnät, men bara några sekunder i 10G. I en tid med Corona-virus och överbelastad sjukvård är tid inte bara pengar utan i förlängningen också liv. Om nedladdningstider eller dataväntetider generellt kan minskas med hälften, hur många fler patienter skulle en läkare då kunna hantera? Tyvärr har vi ingen aning om svaret, men låt oss vara eniga om att väntetider på datasvar lätt borde kunna översättas till väntetider i väntrummet.
För bara några år sedan var enheter som krävde PoE-anslutning sådana med låg effekt som IP-telefoner, nätverksanslutna klockor eller passersystem. Idag är det IP-kameror med värmare som ska tåla många minusgrader, digitala skyltar, trådlösa accesspunkter som ofta kräver betydligt mer är de 10-15W som räckte då. Nu pratar vi inte längre bara om smarta byggnader, vi bygger dem. Utan PoE-tekniken skulle sådana bli betydligt dyrare eftersom varje "smart" grej hade behövt vara ansluten till ett eget separat eluttag med egna kablar, kontakter och kabelvägar.
Den nya IEEE 802.3bt, 100W PoE-standarden, som sprider belastningen över alla fyra par i nätverkskabeln klarar sig bättre med den lite grövre Cat6A-kabeln eftersom du får mer effekt kvar i kabeln längst bort i nätverket. Dessutom minskar värmeutvecklingen i tjocka kabelbuntar och plastisoleringen mattas därför inte ut, blir spröd och faller sönder.
Om argumenten är så tydliga borde väl de flesta redan ha bytt upp sig till 10G-kapacitet, kan man tycka. Men IP-protokollet är förlåtande och "lagar" dåliga förbindelser med omsändningar, så man upplever sällan att tjänsten helt upphör att fungera, bara strular eller är långsam. Dessutom är vi användare inte alltid så uppmärksamma på långsamma förändringar i svarstider utan klagar på att mjukvaror och applikationer är långsamma istället. Det är helt enkelt svårt att peka ut en enskild flaskhals i ett nätverk och då är det lätt att ge sig på den tjänst som du upplever störst problem med, istället för att söka svaret i kabelnätet. Ett smart sätt att starta sin felsökning på, är att tar reda på om det ens finns förutsättningar för den hastighet du kräver. Det görs enklast genom att kvalificera kabelnätet med en testutrustning, men sådana kostar en del och många har uppfattningen att det är mer komplicerat att mäta än vad det i verkligheten (numera) är.
Av samma anledning som man börjar med att kolla om taket är tätt när man ska renovera ett gammal ruckel, bör du försäkra dig om att kabelnätet har rätt kapacitet för den funktion som du önskar. Då har du egentligen bara två alternativ:
Om du har fler frågor eller projekt på gång så kan vi hjälpa dig med såväl goda råd som produkterna du behöver för kvalificering, certifiering och nybyggnation eller utbyggnad.
Vänd dig till oss på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Vi är experter som, hur överdrivet det än kan låta, är enkla nå, svarar direkt och gillar att hjälpa till.
Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2020-04-16, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Nätverkstidklockor för exakt tidsynk i nätverksmiljöer – tillförlitlig och smart.