Meny

Cat och Klass - så hänger det ihop

Vilken röra. Och såååå onödigt. Tänk om amerikaner, européer och övriga världen hade kunnat enas om en standard istället för att envisas med sina egna. Var inte det meningen med en standard, att alla har samma? Då hade vi sluppit undra och blanda ihop Cat5, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A med Class D, Class E, Class EA, Class F och Class FA. Men, nu är det som det är med den saken och är man inte hyperuppdaterad själv är det lätt att bli snurrig. Kanske skulle vi har gjort som amerikanerna, de var ju ändå först.

På Direktronik händer mycket spännande saker och även om vi anser oss ligga i framkant, är internationella standards något vi näppeligen kan påverka, så nu gör vi ett försök att förklara istället, häng med. Och gör du inte det, hör av dig.

Låt oss först skilja på dataöverföringsteknik och kabelnät. När det gäller dataöverföringen finns det gudskelov en internationell standard som vi i vardagstal kallar Ethernet. All aktiv utrustning; switchar, nätverkskort, routers och liknande som vill kunna fungera på samma datanät använder Ethernet enligt någon nivå av IEEE 802.3-standarden. Den beskriver hur data skall överföras för att uppfylla kraven för Ethernet.

Cat och class så hänger det ihop

De så kallade strukturerade kabelnäten/kabelsystemen adresserar dock den underliggande infrastrukturen. Där specificeras infrastrukturens konstruktion och överföringsegenskaper baserat på överföringskraven som definieras av IEEE 802.3 (Ethernet). Den Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) och International Electrotechnical Commission (IEC) ratificerade den internationella standarden ISO / IEC 11801 för kabelsystem. I Nordamerika designas kabelnäten istället i överensstämmelse med de nordamerikanska ANSI / TIA 568-standardspecifikationerna. I Europa är kabeldesignen i överensstämmelse med europeisk standard EN 50173.

Detta är bakgrunden till att vi använder Cat (Category) och Class eller Klass på svenska. Amerikanerna säger Cat om allt och Européer säger Cat om komponenterna och Class om den kompletta länken. Det låter enkelt kanske, men lite rörigt blir det ändå.

Channel och Permanent Link

Klasser och kategorier (Cat) beskriver överföringsförmågan och konstruktionen av kabellänkar. Här använder vi två begrepp; Channel och Permanent Link. Permanent Link är som namnet antyder de permanent installerade komponenterna som väggdosan, kabeln i väggen samt patchpanelen. Lägg till patchkablarna och du får en "Channel".

permanent link

En väsentlig skillnad mellan Klass och Cat i den europeiska standarden är att Klass avser länkens kapacitet med alla ingående komponenter medan komponenterna; kablarna och kontaktdonen sorteras efter Category (Cat). Alltså. En Cat6-kabel med Cat6-paneler och uttag utgör en Klass E-länk enligt europeisk standard medan det enligt den amerikanska är en Cat6-länk. Inte oväntat orsak till en del förvirring. Se tabellen nedan för en tydligare bild.

Cat_class_tabell som visar skillnaden

Den svagaste länkens princip

Generellt gäller principen om att den svagaste länken i kedjan utgör kedjans maximala kapacitet. Det betyder att en Cat 6A-kabel med Cat 5e-komponenter endast ger en Class D-länk (Cat 5e). I Europa vill säga. Detsamma gäller kablar som är extra tunna. För en Cat6A-kabel gäller exempelvis att ledardiametern måste vara mellan 22-24AWG för att länken ska kunna certifieras enligt Klass EA. Trots det erbjuds de, även av oss, eftersom det efterfrågas i trånga utrymmen och på mycket korta längder. Och bara för att kabeln i sig inte följer standard innebär det inte med nödvändighet funktionsproblem om alla förutsättningar i övrigt är på plats, bara att du inte kan certifiera enligt gällande standard.

I USA har exempelvis EIA/TIA utfärdat ett tillägg till sin kabelstandard (ANSI/TIA-568.2-D) som omfattar en ny länk-typ, nämligen den med endast RJ45-kontakter på en enda kabel. Den kallas "Modular Plug Terminated Link (MPTL) Configuration" och är alltså varken Channel eller Permanent Link. Detta tillägg innehåller också certifiering av nät som använder extra tunna patchkablar. Datanät i Europa kan dock inte certifieras med den konfigurationen eftersom den saknas i vår standard. Ett motsvarande tillägg till den europeiska standarden väntas någon gång under 2019.

Det är väl ingen högoddsare att när den uppdaterigen väl kommer, så torde den ha fått ett annat namn är MPTL. Vi får återkomma med en ny artikel den dagen.

Om du har frågor kring kabelnät, certifiering eller annat som får flaskhalsar i nätverket att försvinna, kontakt oss. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt mail eller telefon: 08 52 400 700. Ring oss nu vetja!

Produktområden

Best.nr 104-4018
Patchpanel, 24xRJ45, 1HE, obestyckad
278 SEK exkl. moms
 
Universell panel för Keystone-uttag med tillräckligt långt mellan hålen för att passa alla typer av uttag. Det gör det enkelt att bygga kundspecifika patchpaneler utan att behöva oroa sig för platsbrist mellan uttagen.
113 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 138-7032
Kontaktpanel 10'' 8xRJ45 (utan keystone)
253 SEK exkl. moms
Best.nr 20101531
GLXSS SE Smart Glass
19 200 SEK exkl. moms
 
NetXpert XG2 ersätter XG-modellerna. NetXpert är ett avancerat system för att testa och kvalificerar kapaciteten i ditt datanät upp till 10Gbps och ger dig kraftfulla verktyg i undersökning av nätverk både på WiFi(802.11a/b/g/n/ac), Koppar och Fiber. Ett smart och mångsidig instrument för nätverksteknikern som vill klara akut felsökning på fiber eller koppar, kvalificering av kabelnätet och dokumentera resultaten. NetXpert XG erbjuder både SFP/SFP+ och RJ45-anslutning och kan även användas över WiFi Stödjer standard:TIA-568, ISO-11801, ISO-14763
73 860 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109543
LAN ID identifierar aktiva portar
2 400 SEK exkl. moms
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6 patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor. För en större färgpalett titta på Cat.6A U/UTP.
49,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6A patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor.
74,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6A patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor.
52,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter