Meny

Vad innebär Generational Wi-Fi

Wi-Fi-organisationen vill göra det enklare för konsumenter att förstå sig på och jämföra olika teknikgenerationer. Därför introducerar man "Generational Wi-Fi". För oss stackare som redan memorerat de krångligare IEEE-standardbeteckningarna 802.11a/b/g/n/ac/ax blir det till att plugga in några nya. Här får du lite hjälp med det.

Generational Wi-Fi är ett nyligen introducerat marknadsföringsprogram från Wi-Fi-organisationen som innebär att en mer konsumentvänlig namnregel införs. Där har man lutat sig mot de mest signifikanta tekniska milstolparna inom Wi-Fi och valt att dra gränsen för olika generationer vid utrustningens grad av teknikstöd som vid 802.11n, 802.11ac, 802.11ax. Det har resulterat i de nya namnen; Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 och Wi-Fi 6. Wi-Fi-generationsnamnen förser tillverkare, operatörer och slutanvändare med en lättförståelig beskrivning av den Wi-Fi-teknik som ingår i en enhet och den anslutning som enheten gör med ett Wi-Fi-nätverk.

Man verkar ha sneglat på mobilnätens mer lättmemorerade generationsnamn som 3G, 4G, 5G som även de har mer tekniska och specifika koder i sina respektive standarddokument, inte alls olikt det som Wi-Fi haft fram till nu. 

Wi-Fi 4-5-6

Det här med att ha tydliga generationsnamn hoppas man också skall skapa drivkrafter för konsumenten att uppgradera och på så sätt snabbare få bättre upplevelse från Wi-Fi och såklart ge branschen ett uppsving.

Målet för Wi-Fi är att låta konsumenter enklare känna igen den typ av Wi-Fi-kapacitet som finns i deras enheter och nätverksanslutningar. I korthet:

  • Öka slutanvändarens igenkänning av Wi-Fi-teknikens utveckling
  • Differentiera och identifiera Wi-Fi-teknik som finns i enheter och nätverksanslutningar
  • Öka användarens intresse för nyare Wi-Fi-teknik som ger en bättre upplevelse

Under en övergångsperiod kan man anta att det blir en del förvirring kring de gamla IEEE standardnamnen och de nya Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 och Wi-Fi 6 men efterhand tror vi nog att det gör livet lite enklare.

Om du har planer på att bygga trådlösa nätverk med bästa kapacitet eller söker trådlösa enheter för olika funktioner, kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Relaterade komponenter

 
Trådlösa Gateways/nätverk-controllers från Edge-Core Networks verkar som den centrala enheten för din Wifi-lösning och där finns enheter som kan hantera allt från max 10 accesspunkter och 2000st användare ända upp till smått otroliga 10 000st accesspunkter och 120 000 användare.
7 580 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-1762
802.11ac dual band, Wave2, 2x2:2 MU-MIMO, BLE
2 020 SEK exkl. moms
Best.nr 121-1763
802.11ac dual band, Wave1, 3x3:3 MIMO
3 430 SEK exkl. moms
Best.nr 121-1578
Hotspot accesspunkt med inbyggd lösenordsskrivare
3 120 SEK exkl. moms
 
Den nya allround-lösningen för USB på nätverket passar såväl Linux, MacOS som Windows och erbjuder USB2.0, WIFI och Gigabit samt säkerhet och installation i plug´n play-anda. Universell och lättinstallerad, även i virtualiserade miljöer, ger den maximal nytta av din USB-utrustning med hög nivå av säkerhet och övervakning för krävande användare i professionell miljö.
2 280 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Tibbo DS1100-serien ger orden "device server" en helt ny och angenäm betydelse.En cool och praktisk design. Tibbo har med DS1100-serien tagit kontrollen över nätverksanslutna serieportar till en ny spännande nivå och erbjuder även kontroll via molntjänsten AggreGate.
1 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0254
Relä (12A@277VAC, 30VDCC), DI (4-26VDC) 4 Tempsensorer
2 080 SEK exkl. moms
 
WiFi paket från Vivotek för både inomhus och utomhus bruk med 4 st 2 megapixel kameror. Här får du en lösning för både trådlös kameror men även möjlighet att ansluta trådbaserade kameror. Lösningen erbjuder en enkel och smidig installation med hjälp av Quick Auto Setup och även VIVOCloud app för 24/7 övervakning.
5 950 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter