Meny

Se och hör utan att vara på plats

Avsevärda effektivitetsvinster kan göras genom att sköta styrning och larminsamling fjärrmässigt via nätverket. Det är dessutom enklare än de flesta tror så fler borde göra det. Så här kan du använda larm- och portförlängare för att flytta händelser till platsen där du befinner dig.

Att få tillgång till larmportar eller fjärrstyra en omkoppling av något slag kan göras hur komplicerat som helst med klassiska PLC-system eller DUC:ar, men också hur enkelt som helst med nätverksanslutna larm- och portförlängare.

En av marknadsledarna inom fastighetsautomation beskriver PLC:er och DUC:ar på det här viset:

"
Vad är en DUC?
DUC är en förkortning av “DataUnderCentral” och är en form av programmerbart styrsystem för fastighetsautomation som introducerades i mitten av 1970-talet. I Sverige har det på senare år kommit att användas industriella styrsystem, även kallade PLC:er (Programmable Logic Controller), i allt större utsträckning.

Idéerna till Duc:ar kom från PLC med målet att förenkla delar av programmeringen genom konfiguration. Detta gjordes genom att man i systemprogrammen skapade funktionsblock, speciellt anpassade och paketerade som standard för specifika funktioner vilket höjer kvaliteten.

I en PLC så kan du både använda dig av standardiserade funktionsblock men du kan även programmera på en betydligt lägre nivå tex. skapas det styrprogram som tar in och definierar den analoga ingångens signal, till denna signal skapas sedan ytterligare styrprogram som skapar hög/låg larm mm.

"
Källa

Låter det enkelt? Som att man är igång på någon timma?

Missförstå oss inte. DUC:ar och PLC:er har givetvis sin naturliga plats inom mängder av automationstillämpningar, men är ofta på tok för komplicerade för en oinvigd. Det blir liksom ett stort och kostsamt projekt om man ska ta in konsulter för att ro iland en till synes enkel uppgift, som att slå av eller på någonting, läsa av status på någon port, förlänga en larmport eller liknande. För dessa uppgifter finns enklare och mer ändamålsenliga lösningar, ofta byggda med web-interface som genast ger dig en välbekant miljö att orientera dig i.

Larm- och portförlängare - vad är det?

Det är inget vedertaget begrepp utan en pragmatisk benämning vi hittat på själva. Vad vi avser är en lösning som med hjälp av två nätverksanslutna apparater, en i var ände, kan förmedla status på en digital port över nätverket eller Internet. Ta till exempel en pump som har en digital utgång för ett larm. Pumpen larmar kanske både med en ljudsignal och genom att sluta en krets (stänga en port) då något fastnat och pumpen stannat, men inget finns anslutet och ingen finns i närheten för att uppfatta vad som hänt. Istället flyttas upptäckten i tiden till det följdfel som eventuellt uppstår på grund av att cirkulationen stannat, som överhettning och maskinskada till exempel.

Genom att ansluta en larmförlängare till pumpens larmport och ett varselljus (saftblandare) eller summer till en annan larmförlängare i ett fjärran kontrollrum, kan du se till att larmet ljuder precis som om du var på plats i pumpcentralen.

KB_portförlängare_peer_to_peer_ill.jpg

Fördelen med den här typen av lösning är att du helt enkelt bara flyttar en händelse dit du vill ha den. Inget ändrat arbetssätt, bara exakt samma larm som i den obemannade pumpcentralen, men nu på ett ställe där det kan uppfattas.

Webbaserad portstyrning och larminsamling

Föredrar man ett mer digitalt arbetssätt, så behövs ju egentligen ingen "apparat" i kontrollrummet, när all status och styrning kan ske och avläsas via PC:n och browsern. Då får du också bra överblick av samtliga portar och enheter samt tillgång till fler aviseringsmetoder som epost och SMS. Även eskaleringsnivåer och logiska kopplingar mellan portar och enheter kan ge stora driftfördelar, inte minst möjliggör det hostingtjänster av just larmhanteringen vilket kan vara en intressant intäktskälla för lokala entreprenörer. Det finns även speciella "översättare" mellan SMS och epost, för det fall en av metoderna saknas i den lösning man redan valt.

KB_portförlängare_stand_alone_ill.jpg

Vad är det som är så enkelt då?

Förutom det välkända sättet att orientera sig i en vy med grafiska presentationer och lättillgängliga menyer, så har du ofta tillgång enklare kontrollogik, utan krav på programmeringskunskaper. Olika uppdrag (tasks) kan skapas baserat på tid, indata eller utdatas status eller enhetens svarstid. Sådana "uppdrag" kan vara villkorade av en eller flera andra händelser så att man kan få såväl automatiska som schemalagda uppdrag utförda. På så sätt kan man ge system, maskiner och apparater en intelligens som de ursprungligen saknat och därmed förlänga den tekniska livslängden på vanligtvis dyrbara investeringar.

KB_portförlängare_snap_shot_ill.jpg

Om du vill veta mer om datainsamling, port- och larmförlängning eller har andra funderingar kring hur man kan agera på händelser fastän man inte är på plats själv, kontakta och genast! Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-03-02, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
WebRelay är en lättanvänd och mycket mångsidig fjärrströmbrytare som ger dig tillgång till larm-/styrportar via Internet. En extra intressant egenskap är möjligheten att koppla två enheter "rygg mot rygg" M2M, och på så sätt få en transparent förlängning av en I/O-port eller ett larm via IP.
2 850 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101270
X-400 Master controller
5 350 SEK exkl. moms
Best.nr 20101385
Expansionsmodul X-11S Två högspänningsreläer
2 630 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0251
4 relä (125VAC, 30VDC), 4 ingångar (3-26VDC) 9-28 VDC
2 630 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0242
10 relä-portar (30A@240V), utan ingång
7 700 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0248
16 Relay SPST, 16 Digital och 4 Analog Input
5 690 SEK exkl. moms
Best.nr 20103270
Expansionsmodul, 8 analoga ingångar multifunktion
5 220 SEK exkl. moms
Best.nr 20101386
Expensionsmodul X-21s fyra reläportar 4 SPDT (Form C) (SPDT)
2 235,50 SEK 2 630 SEK Listpris exkl. moms
 
WebRelay är en lättanvänd och mycket mångsidig fjärrströmbrytare som ger dig tillgång till larm-/styrportar via Internet. En extra intressant egenskap är möjligheten att koppla två enheter "rygg mot rygg" M2M, och på så sätt få en transparent förlängning av en I/O-port eller ett larm via IP.
2 850 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0294
I/O kontroller 16DO, 16DI, 4 Analoga, 4 temp sens, 9-28VDC
10 000 SEK exkl. moms
 
Behöver du övervaka status på I/O portar, räkna pulser, mäta frekvens över LAN eller WAN eller enkelt skapa smarta IoT löstningar så är X-408 rätt val. Inbyggd webbserver, fungerar helt utan extern mjukvara eller molntjänst. All setup gör du direkt i webbgränssnittet i din browser eller i app. Larmar via e-post eller SNMP vid oönskade värden.
4 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
X-405 från Controlbyweb ger dig en kostnadseffektiv övervakning av temperatur och luftfuktighet. Inbyggd webbserver fungerar helt utan extern mjukvara eller molntjänst. All setup gör du direkt i webbgränssnittet i din browser eller i app. Hanterar 16 sensorer och larmar via e-post eller SNMP vid oönskade värden.
4 010 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
X-410 från Controlbyweb. Programmerbar nätverksansluten fjärrströmbrytare, I/O kontroller för industriell IoT. Skapa avancerade logiska kommandon utan behov av programvara, molntjänst eller annan speciell programmering. Setup direkt i webb browser eller i kostnadsfri app. Kan agera master kontrollenhet och monitorera 100 digitala ingångar eller reläportar från upp till 32 andra I/O moduler.
5 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Våra fjärrströmbrytare eller webbreläer ger dig tillgång till larm-/styrportar via Internet. En extra intressant egenskap är möjligheten att koppla två enheter "rygg mot rygg" M2M, och på så sätt få en transparent förlängning av en I/O-port eller ett larm via IP. Inbyggd webbserver, ingen extern programvara behövs, alla setup och logiska funktioner kan göras direkt i enhetens webbgränssnitt.
4 520 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20111356
5 Analoga utgångar 0-5V, 0-10V, ±5V, ±10V, 4-20mA
6 710 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0298
4 Analog till Digital Inputs, 2 Digital I/O, 16 Temp, PoE
6 550 SEK exkl. moms
 
För temperaturövervakning av stora anläggningar är X-406 från Controlbyweb rätt val. Inbyggd webbserver fungerar helt utan extern mjukvara eller molntjänst. All setup gör du direkt i webbgränssnittet i din browser eller i app. Hanterar 64 sensorer och larmar via e-post eller SNMP vid oönskade värden.
5 680 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-1550
Remote Power Switch & Auto Reboot, 2DI, 2DO, 3 Tempsensorer
5 070 SEK exkl. moms