Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Att få tillgång till larmportar eller fjärrstyra en omkoppling av något slag kan göras hur komplicerat som helst med klassiska PLC-system eller DUC:ar, men också hur enkelt som helst med nätverksanslutna larm- och portförlängare.
En av marknadsledarna inom fastighetsautomation beskriver PLC:er och DUC:ar på det här viset:
"
Vad är en DUC?
DUC är en förkortning av “DataUnderCentral” och är en form av programmerbart styrsystem för fastighetsautomation som introducerades i mitten av 1970-talet. I Sverige har det på senare år kommit att användas industriella styrsystem, även kallade PLC:er (Programmable Logic Controller), i allt större utsträckning.
Idéerna till Duc:ar kom från PLC med målet att förenkla delar av programmeringen genom konfiguration. Detta gjordes genom att man i systemprogrammen skapade funktionsblock, speciellt anpassade och paketerade som standard för specifika funktioner vilket höjer kvaliteten.
I en PLC så kan du både använda dig av standardiserade funktionsblock men du kan även programmera på en betydligt lägre nivå tex. skapas det styrprogram som tar in och definierar den analoga ingångens signal, till denna signal skapas sedan ytterligare styrprogram som skapar hög/låg larm mm.
Låter det enkelt? Som att man är igång på någon timma?
Missförstå oss inte. DUC:ar och PLC:er har givetvis sin naturliga plats inom mängder av automationstillämpningar, men är ofta på tok för komplicerade för en oinvigd. Det blir liksom ett stort och kostsamt projekt om man ska ta in konsulter för att ro iland en till synes enkel uppgift, som att slå av eller på någonting, läsa av status på någon port, förlänga en larmport eller liknande. För dessa uppgifter finns enklare och mer ändamålsenliga lösningar, ofta byggda med web-interface som genast ger dig en välbekant miljö att orientera dig i.
Det är inget vedertaget begrepp utan en pragmatisk benämning vi hittat på själva. Vad vi avser är en lösning som med hjälp av två nätverksanslutna apparater, en i var ände, kan förmedla status på en digital port över nätverket eller Internet. Ta till exempel en pump som har en digital utgång för ett larm. Pumpen larmar kanske både med en ljudsignal och genom att sluta en krets (stänga en port) då något fastnat och pumpen stannat, men inget finns anslutet och ingen finns i närheten för att uppfatta vad som hänt. Istället flyttas upptäckten i tiden till det följdfel som eventuellt uppstår på grund av att cirkulationen stannat, som överhettning och maskinskada till exempel.
Genom att ansluta en larmförlängare till pumpens larmport och ett varselljus (saftblandare) eller summer till en annan larmförlängare i ett fjärran kontrollrum, kan du se till att larmet ljuder precis som om du var på plats i pumpcentralen.
Fördelen med den här typen av lösning är att du helt enkelt bara flyttar en händelse dit du vill ha den. Inget ändrat arbetssätt, bara exakt samma larm som i den obemannade pumpcentralen, men nu på ett ställe där det kan uppfattas.
Föredrar man ett mer digitalt arbetssätt, så behövs ju egentligen ingen "apparat" i kontrollrummet, när all status och styrning kan ske och avläsas via PC:n och browsern. Då får du också bra överblick av samtliga portar och enheter samt tillgång till fler aviseringsmetoder som epost och SMS. Även eskaleringsnivåer och logiska kopplingar mellan portar och enheter kan ge stora driftfördelar, inte minst möjliggör det hostingtjänster av just larmhanteringen vilket kan vara en intressant intäktskälla för lokala entreprenörer. Det finns även speciella "översättare" mellan SMS och epost, för det fall en av metoderna saknas i den lösning man redan valt.
Förutom det välkända sättet att orientera sig i en vy med grafiska presentationer och lättillgängliga menyer, så har du ofta tillgång enklare kontrollogik, utan krav på programmeringskunskaper. Olika uppdrag (tasks) kan skapas baserat på tid, indata eller utdatas status eller enhetens svarstid. Sådana "uppdrag" kan vara villkorade av en eller flera andra händelser så att man kan få såväl automatiska som schemalagda uppdrag utförda. På så sätt kan man ge system, maskiner och apparater en intelligens som de ursprungligen saknat och därmed förlänga den tekniska livslängden på vanligtvis dyrbara investeringar.
Om du vill veta mer om datainsamling, port- och larmförlängning eller har andra funderingar kring hur man kan agera på händelser fastän man inte är på plats själv, kontakta och genast! Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2023-03-02, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Smarta lösningar för övervakning, kontroller och automatisera kritiska miljöer. Temperaturövervakning, managering av otillgänglig utrustning, kyl och frysrum.