Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Fastän man får ersättning för de materiella skadorna, drabbas ofta den verksamhet som skulle ha bedrivits där eftersom utrymmet bli obrukbart under åtgärdstiden. Alla som haft en vattenskada vet att även om försäkringar låtit bekosta merparten av nya ytskikt, så tror jag de flesta hellre hade sluppit problemen och haft sitt gamla badrum kvar. Nu är det inte bara de privata fastigheterna vi tänker på utan i första hand kommersiella lokaler och kommunala verksamheter. Större lokaler. Grövre ledningar. Mer vatten. Lägg till detta ofta mindre övervakade ytor så har du perfekta förutsättningar för riktigt omfattande skador. Det finns med andra ord mycket att vinna på enkla åtgärder som minskar skaderisken.
Av cirka 100 000 vattenskador per år, uppstår merparten (62%) i ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp. En dryg femtedel (22%) kommer från läckande utrustning som disk- och tvättmaskiner, varmvattenberedare samt kylar och frysar. Övriga (16%) tillskrivs läckage genom tätskikt från utrymmen försedda med golvbrunn. Allt enligt Vattenskaderapporten som ges ut av Vattenskadecentrum.
I statistiken gömmer sig också mer udda orsaker och följdverkningar, som när ett läckage i en kommunal skola orsakade inte bara vattenskada utan också utryckning av brandkåren. Citatet kommer från ett internt meddelande efter händelsen:
"Vi har just genomfört en skarp utrymning till följd av utrymningslarm. Det är konstaterat att det var detektorn i matsalsentrén som löste ut larmet. Orsaken är inte helt klar men förmodas att ha med vattenläckaget på det trasiga avloppet att göra."
Som sagt, skadeeffekterna är långt större än bara de materiella kostnaderna.
Idag kan vi erbjuda en rad olika lösningar för att du ska bli larmad i tid. Borta är de gamla läckagelarmen som piper ensamma i ett utrymme där ingen befinner sig. Nu kan du få små trådlösa sensorer som kommunicerar via en centralenhet och SMS för bara någon tusenlapp men också internetanslutna molnbaserade system med stöd för tusentals givare och som också kan använda äldre befintliga givare och läckagelarm.
SMS har den uppenbara fördelen att inte vara beroende av tillgång till Internet och därmed betydligt stabilare, mer lättinstallerad och med maximal geografisk täckning. Ett SIM-kort och sedan är du igång. Nackdelen är att du inte alltid har täckning nere i källarutrymmen där givarna behöver sitta samt att det inte är lika enkelt att överblicka och administrera ett stort antal enheter. En ytterligare aspekt är att de trådlösa givarna normalt kommunicerar via 433MHz-bandet vars räckvidd är begränsad till 20-30 meter. Perfekt dock för privata ändamål som till sommarstugan eller villan/garaget men också småföretag som restauranger och verkstäder. I Direktroniks modell är läckagegivaren bara ett tillbehör bland flera, så att också andra händelser kan meddelas via samma centralenhet. Dit hör temperatur, brandvarnare, dörrsensorer samt möjligheten att slå av eller på ett eluttag. På så sätt kan du bygga på din larmcentral med fler givare i den blandning du önskar utan att behöva ytterligare mobilabonnemang eller komplicerad installation.
Molntjänsterna tillför vanligtvis den globala vyn och det blir plötsligt enkelt att administrera tusentals enheter utan att behöva fundera över från vilken lokal larmet kommer. Nätverksanslutningen och tillhörande stöd för andra mjukvaror bjuder också in till integration med redan befintliga system som kan finnas hos en fastighetsägare. Denna mer universella plattform har ofta också klassiska larmingångar för givare via skruvplint som gör det möjligt att återanvända äldre system. Utöver den goda överblicken erbjuder nätverksanslutningen ett privat nätverk med de komponenter och säkerhetsstöd installationen kräver samt en svårslagen skalbarhet. Installationen blir lite mer krävande. Inte minst eftersom såväl givare som centralenheter behöver ges tillgång till det nätverk de är anslutna. Det kan dock underlättas genom stöd för push-meddelanden, dvs att enheterna regelbundet själva, inifrån nätverket, kontaktar molntjänsten istället för den klassiska modellen där den insamlande enheten utanför nätverket kontaktar givaren på insidan. På så sätt kringgår man de problem som brandväggen annars ställer till med.
Att få tidiga varningssignaler om läckage på mail eller SMS är såklart en väldigt viktig uppgradering redan det, speciellt eftersom många skador uppkommer genom små läckage som pågår under lång tid. Men nu kan man också kombinera det med en smart ventilstängare, så att vattnet automatiskt kan stängas av om ett läckage uppstår. Det ger dig en helautomatisk hantering och givetvis den som agerar snabbast på ett larm.
En ventil som öppnas och stängs automatiskt via någon sorts fjärrstyrning är i sig ingen nyhet, utan har funnits på marknaden i massor av år. Bekymret med den kategorin av produkter är att de inte kan eftermonteras, utan kräver både en styr och regler-kunnig VVS-installatör samt att vattnet stängs av under arbetet.
Ventilstängaren är något helt nytt. Den klamras fast runt vattenledningen ovanpå ventilens vred och kommunicerar sedan trådlöst via LoraWAN med utplacerade givare. En sådan lösning, baserad på LoraWAN, ger istället räckvidder på många kilometer samtidigt som installationen begränsas till själva montaget och kan ske utan avbrott. Installation och driftsättning sker på några minuter bara.
Fråga oss! Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2021-01-08, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
LoRaWAN-enheter för smart övervakning och automation i fastigheter och industri med lång räckvidd och låg energiförbrukning
Smarta lösningar för övervakning, kontroller och automatisera kritiska miljöer. Temperaturövervakning, managering av otillgänglig utrustning, kyl och frysrum.