Meny

12G-SDI sänder 4K/Ultra HD upp till två mil över fiber!

SDI-gränssnittet är ett seriellt gränssnitt för videoöverföring via koaxialkabel (BNC/RG-6) och hittas bland annat på kameror och inspelningsutrustning i Tv-studios och liknande miljöer. Standarden har blivit brett accepterad av broadcast-industrin och används för överföring av okomprimerad, okrypterad digital videosignal. Även för direktsändningar är SDI en betrodd teknik tack vare sin robusta kontakt och avståndet som signalen kan distribueras.

SDI har en rad fördelar jämfört med andra gränssnitt och standarder för professionell överföring av ljud och bild. Det är inte enbart kabellängden och kostnaden, utan även själva fysiska anslutningen och att ljud och bild är fullständigt okomprimerat. Andra noterbara fördelar är att det kan sändas över optisk fiber, avsaknaden av HDCP, inbäddat tidskod, ingen fördröjning, samt stöd för ANC data (Ancillary) vilket används inom broadcast-världen för ljud och beskrivning av videoformatet.

SDI (Serial Digital Interface) är en familj av digitala videogränssnitt som 1989 standardiserades av SMPTE (The Society of Motion Picture and Television Engineers). Här följer en jämförelse av de olika SDI-standarderna;

Standard

Namn

Datahastighet

Videoformat

SMPTE 259M

SD-SDI

270 Mbit/s, 360 Mbit/s, 143 Mbit/s och 177 Mbit/s

480i, 576i

SMPTE 344M

ED-SDI

540 Mbit/s

480p, 576p

59.94Hz, 29.97Hz

SMPTE 292M

HD-SDI

1.485 Gbit/s och 1.485/1.001 Gbit/s

720p, 1080i

60Hz, 59.94Hz, 50 Hz, 30 Hz, 29.97Hz, 25 Hz och 24 Hz

SMPTE 372M

Dual Link HD-SDI

2.970 Gbit/s och 2.970/1.001 Gbit/s

Som ovan plus 1080p60

SMPTE 424M

3G-SDI

2.970 Gbit/s och 2.970/1.001 Gbit/s

Som ovan plus 1080p60

SMPTE ST-2081

6G-SDI

6 Gbit/s

Som ovan plus 2160p30

SMPTE ST-2082

12G-SDI

12 Gbit/s

Som ovan plus 2160p60

Med de ökade kraven på bandbredd som följer i spåren av 4K (men även 8K) inom områden som broadcast, direktsända produktioner och fasta installationer, så har SDI-standarden fortsatt att utvecklas. Många användare kräver numer att 75-ohm koaxkablar ska klara tio gånger mer jämfört med ursprungliga SDI på 270 MBps.

12G-SDI

12G-SDI är framtagen för att stödja högre upplösning, bilduppdatering och färgåtergivning. Den ger fyra gånger bandbredden jämfört med HD, och är idealisk för 4Kp60-formatet. Den har stöd för Standard Dynamic Range (SDR) och High Dynamic Range (HDR) bildkälleformat i ett singel eller multiplex 12G-SDI 10-bit-gränssnitt. Då högre bithastigheter är en del av standarden så stödjer 12G-SDI 4K@60Hz från en singellänk och 8K@30Hz från en dubbel. Som tillägg till stödet för högre upplösningar i och med 12G-SDI reduceras även komplexiteten i ett 4K-flöde. Istället för fyra 3G-SDI-kablar för att erhålla 4K krävs endast en 12G-SDI-kabel.

SDI över fiber – höga hastigheter över långa avstånd

3G-SDI, 6G-SDI och 12G-SDI är digitala basbandssignaler och därmed begränsade när det gäller långa överföringsavstånd. Till exempel kan en 3G-SDI-signal skickas upp till 55 meter via en kopparkabel av premiumkvalité, ett avstånd som minskar till mindre än 10 meter för 6G-SDI och 12G-SDI. Dessutom är kopparkabel känslig för omgivande elektromagnetiska störningar.

Avståndsproblematiken löses enkelt med fiberoptisk kabel. I dagsläget klarar en generisk 3G-SDI video SFP ett överföringsavstånd på upp till 40km över en Singlemode optisk fiberkabel. 12G-SDI kan sändas upp till 20km över optisk fiber och kommer i framtiden nå ännu längre.

Video SFP – Optisk överföringsmodul

Video SFP för kostnadseffektiv videoöverföring över fiberkabel. Modulerna är utformade för att överföra/ta emot datahastigheter från 50 Mbps till 11,88 Gbps.

Alla som arbetar med fibernätverk vet att det finns många olika typer av SFPer. De går att beställa för multimode, singlemode och för olika hastigheter och avstånd. Med den vetskapen väljer man sedan en konfiguration beroende på vilken switch de ska kommunicera med. Konfigurationen fungerar lite som ett handskakningsprotokoll där switchen validerar att den SFP som placerats i är av en godkänd typ. Det blir därför väldigt viktigt att en SFP har rätt konfiguration och enligt korrekt MSA, Multi-source-agreement. På Direktronik har vi fram till nu identifierat över 40,000 olika varianter - vilka vi kan leverera stöd för.

Direktronik levererar också speciella Video SFP-moduler vilka är garanterade att klara av de speciella datamönster som kan skilja videosignaler från normala nätverkssignaler och de har utjämnaren med DC-återställning för att kompensera DC-innehållet i SMPTE patologiska testmönster. En del varianter inkluderar klock-återlåsningskretsar. Genom att undertrycka ackumulerad jitter förvärvar varje återklockare optimal prestanda för ingång och utmatning. Dessa Video SFPer finns både som MSA och Non-MSA.

Det finns också speciella Video SFP-moduler som har dubbla sändare eller mottagare i samma modul för att mer effektivt utnyttja utrymme i utrustningar som är anpassade för dessa typer. Dessa Video SFPer finns bara som Non-MSA eftersom de använder datapinnarna på annat sätt.

Direktronik är specialister på fiber

Direktronik erbjuder kostnadseffektiv 12G-SDI-överföring över fiber (extern hårdvara eller intern SFP-modul). Kundanpassad tillverkning av fiberkabel efter dina önskemål, stora volymer och projektlösningar. Alla längder, alla färger, alla typer. Armerad, vattentät, Breakout (mångfiberkabel), fibervagnar, 3D/Interferometer-testat och LSZH (Low Smoke Zero Halogen). Fördelar med fiberkabel är säkerhet, längre avstånd, överföringshastighet, störningstålighet, elektrisk isolering, kostnadseffektivitet och hållbart för miljön (inga metaller i kabeln).

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för SDI över fiber, fiberburet AV, broadcasting eller något annat område med höga krav på hastighet och tillförlitlighet, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

Vi försöker också sprida vår kunskap i kunskapsbanken. Läs bland annat om "Spräng gränserna för HDMI och DisplayPort!".

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

Relaterade komponenter

 
12G-SDI fiberoptisk sändare och mottagare i miniformat med styrning av kamera på returen genom endera Tally eller RS485. Ultra HD Video Fiberoptisk överföring (12G, 6G, 3G, HD, SD)
5 570 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Video SFP för kostnadseffektiv video-överföring över singlemode fiber. Denna SFP skickar data i hastighet från 50Mbps upp till 11.88Gbps. SMPTE ST-297-2006, ST2081 and ST-2082 kompatibel.
2 180 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100477
3G-SDI till Fiberkonverter med Tally & Loop out, paket
2 690 SEK exkl. moms
 
3Gbps SDI SFP dubbel koaxial sändare eller mottagare - för långt avstånd med option på omklockning av signalen, Non-MSA, HD-BNC™
2 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
3Gbps SDI SFP koaxial transciver - för långt avstånd med option på omklockning av signalen, MSA, HD-BNC™
5 830 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
4-kanals 3G-SDI 1080P Video + 1-kanals Forward Audio, 20km, SM, FC, inkluderande en sändare och en mottagare för användning i par
13 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100478
3G-SDI Videokonverter, Tally, paket, multigränssnitt
10 160 SEK exkl. moms
 
En kraftigt armerad fiberkabel på utryckningsvagn för nödlägen i datanätet, tillfälliga uppkopplingar för TV-sändningar, konferenser, idrottsevenemang, konserter m m.
9 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Fiberpatch med draghandtag för paneler med många uttag. Dagens tätbyggda fiberpaneler har mångdubbla rader av uttag vilket gör det svårt att komma åt det lilla snäppet på LC-kontakten för att lossa kabeln. Vår speciella patchkabel (HD - High Density LC Uniboot) har ett draghandtag istället för snäppe, som gör att du lätt kan lossa kabeln mitt i panelen med bara tummen och pekfingret, utan risk för att närliggande kablar skadas. Välj vår HD fiberpatch med draghandtag när du vill försäkra dig om en lättarbetad installation även när uttagen sitter tätt ihop.
232 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En tåligare variant till vanlig fiber patch kabel. Kablagets armering består av en flexibel tub i rostfritt stål som är omgärdat av ett rostfritt nät i stål. Till skillnad från vanlig fiber patch kabel så tål armerad fiber patch kabel att utsättas för mer yttre påverkan, men bibehåller ändå sin smidighet och ytter diameter på 3.0mm.
320 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
OM5 är den framtida multimode klassningen . Då bandbredds kraven ökar har nu OM5 presenterat sig. Skillnaden mellan OM4 och OM5 ser inte så stora ut men då man får stöd för ett större bandbreddsområde på 850-950nm så kan fördelarna överväga. Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
104 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Färdigterminerad armerad utomhus kabel LC-LC med dragögla för extra tålighet. Ett bra val när du behöver en robust fiberkabel för tuffare installationer så som att kabeln ska dras genom väggar, under golv eller ska ligga fritt utomhus eller inomhus. Önskad längd går att beställa.
2 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Robust / Ruggad fiberkabel med endast 7.0mm i sin ytterdiameter. Breakoutdelen har en armering runt fiberparen vilket gör kablaget extra tåligt vid installation. För både inomhus och utomhus bruk.
442 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd.Varje Direktronik-fiber genomgår en manuell 3D interferometertest som garanterar glaskärnans centrering och därmed optimala överföringsegenskaper. Det ger hög jämn kvalitet så att du slipper komplicerad felsökning och kostsam efterservice
140 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100613
Tång för LC-kontakter
319 SEK exkl. moms