Meny

Switchens funktioner

Alla har väl någon gång titat på en switchspecifikation och insett att det finns hur många olika standarder och funktioner som helst. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg eller veta innebörden av dessa. Vi har samlat de vanligaste förkortningarna och bjuder här på en kortfattad beskrivning för att du snabbt ska få en överblick.

switch.jpg


De standarder som branschen använder är nästan alla sprungna ur organisationen IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers, och därför anges de med IEEE samt en kategoriserande kod i datablad och förteckningar. Tänk på att små och stora bokstäver i slutet av IEEE numret kan innebära helt olika saker.

IEEE 802.1p -  Priority Queuing

Även kallad QoS (Quality of Service) är en funktion för att prioritera nätverkstrafik. Den gör det möjligt att skilja och ge företräde åt viss trafik framför annan, exempelvis prioritera anställdas trafik medan användare på ett gästnätverk blir nedprioriterade. Även trafikslag kan åtskiljas och sättas prioritetsnivåer för, såsom att ge IP-telefoni företräde framför vanlig surfning. Ett annat vanligt användningsexempel är ge porten i tripple-play-enheten där TV-boxen sitter ansluten där högst prioritet. Då minskar risken för att få ”klipp” i sändningen (och friktion i familjen).

 

IEEE 802.1Q - VLAN tagging

VLAN används för att dela upp nätverket i mindre segment. Med VLAN-segmenteringen isolerar du trafiken till de enheter som ingår i segmentet, oavsett om de fysiskt sitter anslutna i samma enhet. Detta för att hindra obehöriga att få åtkomst till känslig information. Läs gärna mer ingående om VLAN här:

 


 

IEEE 802.1D Spanning Tree (Även kallad STP)

När man byggde ett nätverk förr fick man tänka sig för vilken kabel som sattes vart.
Hade man otur kunde man ha två eller flera länkar till en annan hub/switch och då kunde man uppnå vad som fallas en broadcast storm.
Ett broadcast paket är ett paket som skickas ut till alla enheter i nätverket med en fråga, tex. när en dator ansluter och efterfrågar en IP adress från DHCP servern.
Alla enheter i nätverket försöker behandla paketet vilket leder till belastning för enheterna.
Har man då två vägar för paketet att ta så kommer samma paket behandlas flera gånger.
Tänk då att du hundra kanske tusentals enheter som skickar dessa paket så har du snart ett trött nätverk.

Med Spanning Tree så klipper enheten ena länken så det endast finns 1 aktiv länk så paketen endast behöver behandlas 1gång. Skulle den aktiva länken gå ner så aktiveras den passiva länken och du har fortfarande tillgång till nätverket. Smidigt.

kb_switch träd.jpg

 

IEEE 802.1w Rapid Spanning Tree (Även kallad RSTP)

Samma som Spanning tree i grund och botten men precis som namnet antyder betydligt snabbare på att tända/släcka en länk och har mer funktioner än STP.

 


IEEE 802.1s - Multiple Spanning Tree Protocol (Även kallad MSTP)

MSTP är en vidareutveckling av RSTP (som i sin tur är en vidareutveckling av STP). MSTP använder man när man har flera VLAN i nätverket och istället för att managera en STP för varje enskild VLAN så använder man sig utav en MSTP som managerar samtliga STP’er för vardera VLAN.

 

IEEE 802.1X - Authentication

Enkelt sagt så kan man säga att 802.1x Authentication är dörrvakten till ditt nätverk. Du behöver först förse dörrvakten med rätt användarnamn och lösenord för att få ansluta till nätverket.
Dörrvakten i detta fall är en autentiseringsserver som verifierar att du har behörighet, antingen genom användarnamn/lösenord eller certifikat på datorn. Du kan även ställa in vilka nätverksresurser du ska ha tillgång till genom autentiseringsservern.

 

kb_dörrvakt.jpg

IEEE 802.3ad - Link Aggregation

Med ”Link aggregation” flerdubblar du kapaciteten mellan olika switcher genom att två eller fler kablar/portar/länkar arbetar tillsammans för att ge utrymme för mer trafik eller skapa redundans och därmed bättre driftsäkerhet. Antingen väljer man inställningen aktiv/passiv (även kallad Failover) eller lastbalansering. Vid aktiv/passiv är en anslutning i vilande läge och kopplas in först om den primära skulle fallera. Med inställningen ”lastbalansering” används anslutningarna samtidigt och trafiken fördelas på fler kanaler vilket då flerdubblar kapaciteten. En vanlig missuppfattning är att man uppnår dubbla hastigheten när man kör aggregerat. Det är en sanning med modifikation, du har samma hastighet men kan transportera dubbel så mycket data. Tänk dig att du har en bil med topphastighet på 200km/h som tar fem passagerare och köper en likadan bil till. Du har då inte en bil med en topphastighet på 400Km/h utan du kan transportera dubbelt så många passagerare i 200km/h.

 


 

IEEE 802.3x - Flow Control

Ibland är vi många som vill till samma ställe, likaså i nätverkets värld och då kan det bli trafikstockningar. Belastningen blir helt enkelt för mycket switchen och ”Flow Control” ser då till att den sändande switchen drar ner på tempot så att den mottagande hinner bearbeta den kö av paket som byggts upp.

 

IEEE 802.3af/at/bt - Power Over Ethernet

Power Over Ethernet (även kallad PoE) är något dom vi verkligen tror kommer spela en mycket större roll i framtiden. Det är helt enkelt att man strömförsörjer andra enheter med hjälp utav en ethernetkabel istället för att hålla på med adaptrar som bara tar onödig plats.
Vi har ett flertal artiklar som djup dyker i ämnet. Läs gärna mer här:

Okända funktioner i PoE.
Tänk på detta när du köper PoE utrustning.
Belysning via PoE.
100W PoE.

Strömförsörj enheter utan PoE
 

IEEE 802.1ab  - Link Layer Discovery Protocol (Även kallad LLDP)

LLDP är ett protokoll som används för att switchen själv ska hitta andra närliggande enheter och på så sätt kunna visa nätverkets topologi ett webb-GUI om enheten har ett sådant. Annars samarbetar den väl med SNMP som vi kommer till nedan.


IEEE 802.3az - Energy Efficient Ethernet

Med ”Energy Efficient Ethernet” så minskar switchen strömförbrukningen genom att gå ner i viloläge på porten när ingen data skickas. Tidigare så skickades det ström mellan enheterna även fast det inte transporterades någon data. Förutom att det går ner i viloläge så detekterar enheten hur lång nätverkskabeln är och använder endast så mycket ström som behövs för att signalen ska nå sitt mål istället för att skicka ut maximal effekt.

 

Ethernet Ring Protection Switching (Även kallad ERPS)

ERPS fungerar på samma sätt som STP/RSTP men istället för någon sekund öppnar/stänger ERPS en länk på millisekunder. Så snabbt att t.om ditt viktiga VoIP samtal inte bryts.

 


 

SNMP – Simple Network Management Protokoll

SNMP är ett protokoll som används av system/nätverksadministratör för att samla in rapporter från nätverksenheter som stödjer detta. Dessutom kan administratören även konfigurera vissa funktioner i enheten.

 

GVRP – GARP VLAN Registration Protocol

GVARP är ett dynamiskt protokoll som man använder för att nätverket ska registrera och vidarebefordra VLAN-information till andra enheter i nätverket som stödjer GARP. Om du skapar ett nytt VLAN så kommer informationen kring detta att skickas ut till alla andra switchar och skapas även där. Likaså om du tar bort ett VLAN så försvinner VLAN’et på dom andra enheterna.
Vilket är en dröm för system/nätverksadministratörer som inte behöver gå in på varje enskild switch för att skapa upp VLAN’et.

 

IEEE 802.3x - Flow Control

Ibland är vi många som vill till samma ställe, likaså i nätverkets värld och då kan det bli trafikstockningar. Belastningen blir helt enkelt för mycket switchen och ”Flow Control” ser då till att den sändande switchen drar ner på tempot så att den mottagande hinner bearbeta den kö av paket som byggts upp.

 

traffik.jpg

 

Broadcast

Om du ansluter en dator till ditt nätverk så vet den knappt själv vad den heter och absolut inte vem den ska prata med nu. Den skickar då ut ett så kallat broadcast paket. Ett paket som egentligen är till alla. Paketet når alla dina enheter i nätverket och din router kommer svara datorn och börja dialogen med att ge IP adress etc.

Multicast

Multicast är en funktion som gör det möjligt för samma IP-paket att ha flera mottagare, utan att behöva skapa kopior. Tänk dig att du vill se på en sportsändning som går på kanal Y via datorn/platta, då går du in på kanalens ”play” kanal och ser detta. Du ingår då i ett Multicast nätverk.
Kanal Y skickar då paketen med sändningen även till dig.
Hade Kanal Y använt sig utav broadcast hade alla enheter på internet tagit emot denna sändning vilket hade tyngt nätverket oerhört med tanke på hur många streaming tjänster det finns i vår värld.

 

Unicast

Unicast är väl den absolut vanligaste formen av IP kommunikation, en enhet pratar med en annan enhet. Paketet har en avsändare och en mottagare.

 


 

IGMP – Internet Group Management Protocol

IGMP behövs för att hålla koll på vilka enheter som ingår i vilken multicast-grupp och vilka som vill gå med i vilken grupp (eller lämna för den delen). IGMP håller även koll på om en dator försvinner från nätverket och tas i så fall bort ifrån gruppen, detta för att spara bandbredd och IGMP är kristiskt för att multicast ska fungera.

 

Dra nytta av vår kunskap kring kommunikation eller datainsamling i allmänhet, så får du rätt stöd och tar klokare beslut. Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-11-09, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. 

 
En serie finurliga switchar med eller utan PoE och som har funktioner speciellt anpassade för att passa ihop med övervakningskameror. Appen ger dig en bra möjlighet att snabbt ta kontrollen över ditt kameranätverk via din mobiltelefon. Läs bara av QR-koden för switchen till din mobil och följ anvisningarna så är du strax därefter ansluten.
858 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20114676
Managed Ethernet Switch
2 500 SEK exkl. moms
Best.nr 20116711
802.11ax, wifi6, 3000Mbps dualband, livstids cloud
1 010 SEK exkl. moms
Best.nr 20115282
Layer2 Managed, 258Gbps backplane
13 690 SEK exkl. moms
Best.nr 20115506
4-Port 10/100/1000T 802.3at PoE+ 2-Port 10/100/1000T
12 220 SEK exkl. moms
 
EtherWANs EX73900E-serie är en härdad DIN-monterad L3 Ethernet-switchplattform. Utrustad med upp till 12 gigabit Ethernet och 4 SFP-portar, där du kan ansluta både 100Base och 1000Base SFP-moduler. Det ger EX73900E-serien flexibilitet, hastighet och tillförlitlighet för att stödja nätverk för urban infrastruktur, transport, säkerhet, kraft/transformator-stationer och andra områden där anslutningen är av kritisk och avgörande karaktär.
18 510 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter