Meny

PoE utan PoE

Power Over Ethernet (PoE) är att betrakta som de facto-standard när det gäller strömförsörjning av IP-kameror och publika accesspunkter för WIFI. Nu skall vi kika på hur du kan dra nytta av PoE också till annan utrustning som inte har PoE-stöd inbyggt.

Att skicka strömmen över datakabeln har flera fördelar. Den kanske mest uppenbara är nog tiden och materialet som sparas genom att dels minska på kabeldragningen, men främst att slippa låta tillgången på el påverka vilken placering utrustningen får. Den skall ju helst placeras där den bäst behövs och inte på en viss plats bara för att det är där ett eluttag finns tillgängligt.

En minst lika avgörande fördel är att man i ett slag får möjlighet till central strömförsörjning. Därmed får man också möjlighet till reservkraft med betydligt stabilare driftmiljö som resultat. Den tredje, men kanske mest underskattade, fördelen gäller service och underhåll. Separata nätadaptrar är generellt sett mer utsatta för såväl fysiska risker som elektriska. Dessutom har de ofta sämre både inbyggt skydd och kortare livslängd än ett större centralt nätaggregat eller UPS. När de går sönder, oavsett orsak, så är det betydligt omständligare (läs dyrare) att byta ut, än om en centralt placerad och således lättåtkomlig strömförsörjning skulle sluta fungera.

Nackdelarna då?

Ska man finna någon nackdel är det väl just att den centrala strömförsörjningen ger en enstaka felkälla som om den fallerar drabbar alla enheter, men den risken är ju lätt att bygga bort med en UPS eller annan reservkraft. En annan skall väl möjligtvis vara att effekten inte är tillräcklig för all den utrustning man vill ansluta. Nätverkskabeln har ju sin begränsning för vilka effekter den kan leverera. Även om gällande PoE-standarder ser till att du inte överbelastar kabelnätet, så finns ändå en övre gräns för PoE i det aktuella kabelnätet. De 25-30 Watt som de flesta nätverksswitchar med inbyggd PoE klarar att leverera idag tillsammans med allt strömsnålare utrustning ger ändå stora möjligheter för dig att nyttja tekniken.

Power Over Ethernet

Man kan tänka sig några olika scenarier:

1. När det finns en PoE-switch

Det första du kontrollerar är om det finns tillräcklig effekt för att driva den utrustning du avser. Här får du tänka på att bara för att man anger 803.3at, PoE+, 25W eller liknande på switchens frontpanel, så innebär det inte att du har den effekten tillgänglig på alla portar samtidigt. Tvärt om så har många switchar en totaleffekt som är lägre än summan av alla portar. Detta för att man sällan stöter på den typen av installationer där alla utrustningar drar maximalt tillgänglig effekt på varje port och för att onödigt kraftfulla nätaggregat fördyrar switchen.

PoE effektbehov Med detta på plats behöver du en så kallad PoE-splitter som möter spänningen på det du skall ansluta. Inte sällan är det 12V eller 5V likspänning, men givetvis skiftar det. Det gör det också bland splitters. Några har ställbar spänning, några har fast. Man behöver också ta hänsyn till monteringsönskemålen. Ska den skruvas på vägg, sättas i DIN-skena, vara rackmonterad och så vidare. Direktronik har massor av alternativ, så även om inte alla är publicerade på webben så skaffar vi snabbt fram det du behöver. PoE splitter

2. När det inte finns en PoE-switch

Saknas PoE-stöd i den aktuella switchen kan det vara smart att överväga en uppgradering till både PoE och högre hastighet för en så kostnadseffektiv lösning som möjligt. Skulle det inte vara aktuellt heter lösningen "Injektor". Injektorn är utrustad med ett rejält kraftaggregat och ansluts till switchen men en kort patchkabel. Den packar ner data och ström i nätverkskabeln så när den når splittern i andra änden packas den upp till separata uttag igen.  PoE injektor Injektorn, precis som splittern, kommer i olika skepnader beroende på antal portar som skall förses med PoE, monteringsönskemål, temperaturtålighet etc.

Hör av dig till oss om du vill veta mer om hur du nyttjar datanätet till att strömförsörja olika utrustningar. Direktronik har ett brett utbud och lång erfarenhet av switchar, injektorer, splitters och andra tillbehör du behöver för en lyckad lösning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till.

Produktområden

Best.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (Passiv) 24V/1A
3 140 SEK exkl. moms
 
Switch med fästvingar på sidorna som kommer kapa din installationstid rejält. Montering på vägg, under bord, i tak eller mediaskåp sker helt problemfritt.
1 480 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-2034
10/100/1000Mbps, PoE till 12VDC/1,25A
237 SEK exkl. moms
Best.nr 121-2032
PoE till DC, 2,1mm 5V/2A
145,35 SEK 171 SEK Listpris exkl. moms
 
Strömförsörj Raspberry Pi eller andra enheter med mikro USB via PoE istället för separat nätadapter. Vår smarta PoE-splitter ger dig 5V-matning på mikro USB från ett RJ45-uttag med PoE. Därmed kan du få säker central strömförsörjning till alla enheter och slipper förlita dig på enskilda nätadaptrar.
163 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-2031
PoE till mini USB B 5V/2A
163 SEK exkl. moms
Best.nr 121-2033
PoE till USB-hona, 5V/2A
158 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0119
90W 802.3at/af/bt
2 847,50 SEK 3 350 SEK Listpris exkl. moms
 
Strömförsörj en hel grupp av PoE-tillbehör från en och samma rackmonterade enhet, även då den befintliga switchen saknar PoE-funktionalitet. Med en central enhet blir det också enklare att ansluta avbrottsfri kraft och på så sätt garantera strömförsörjning till alla anslutna enheter
3 170,50 SEK 3 730 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter