Meny

Hej då Gristryne

Vi är inte där riktigt ännu, men snart kan du skrota hela det gamla 230V-nätet och ersätta det med Ethernet-kabel. Vi har redan introducerat drivelement för LED-belysning men mer är på väg och det är ju egentligen helt naturligt.

För vad ska du med dubbel kabelinfrastruktur till om det inte är nödvändigt? Exakt. Det handlar inte bara om LED-belysningens intåg, utan också om utvecklingen vi ser runt det man kallar för smarta byggnader. Visst ska man byta från glöd- och halogenljus till LED, det vet väl alla. Men det täcker inte behovet på långa vägar. Det finns så många fler önskemål som nu går att uppfylla, både ur komfortsynpunkt och miljöhänsyn. Självklart ska det inte lysa i rum som ingen befinner sig i. Lika självklart är det väl att lampor inte tänds när det redan är tillräckligt ljust. Så hur löser man det? Med sensorer såklart. Internetanslutna sensorer vars gränsvärden är lätta att justera löpande.

Så nätverkskabeln behövs ändå där uppe i taket där lamporna sitter och då blir det ju närmast korkat att inte också strömförsörja lamporna via nätverket när det är möjligt, eller hur?

Elcentralen är en switch

Titta upp i taket nästa gång du är på någon stormarknad och handlar. Snart lägger du märke till ett enormt "vägnät" av kabelstegar med många kilometer av grov elkabel. Det går knappt att föreställa sig hur mycket tid och material som sparas genom att helt enkelt övergå till Ethernetkabel istället. Det är ju tungt att arbeta med den också. En vanlig EKK (elkabel för fast förläggning) med jordledare väger ungefär 13kg/10 meter att jämföra med knappa halvkilot för Cat6-kabel. Multiplicera det med ett arbetsliv eller fråga en elektriker, så förstår du att det också sliter på kroppen.

När switchen blir din elcentral får du på köpet både fjärrstyrning och övervakning, allt prydligt ordnat i ett datarack istället. Detta blir ett ljuvligt alternativ till en massa utspridda elcentraler som kräver att man ringer någon sedan länge pensionerad vaktmästare för att få reda på var i huset de sitter.

Nya affärsmöjligheter

Nu händer ju inget av detta över natten, men övergången har börjat och den som hänger med när de första vagnarna lämnar perrongen får sannolikt en unikt konkurrenskraftig position på marknaden initialt.

Här nedan har vi samlat några av de första byggstenarna för effektiv energianvändning som ger fastighetsägare och driftansvariga en helhetsbild över fastigheten och kan på så sätt optimera energianvändningen genom att i realtid mäta, övervaka och styra alla noder i nätet inklusive värme och ventilation. Utifrån den informationen och insamlat data om hur lokalerna används, kan förvaltaren sedan anpassa temperatur, belysning och städschema för bästa komfort och ekonomi.

KB_gristryne_PoE_LED_drivdon_1200.jpg

Intelligent drivdon för LED-belysning

En kontrollenhet för LED-lampor som strömförsörjs över nätverket via PoE. Enheten fungerar som en länk mellan LED-belysningen och IP-nätet och kallas "Smart Lighting Controller". Genom den får belysningen sin elanslutning men den är också en datainsamlare för eventuella sensorer som anslutits. Kontrollenheterna kan administreras via en mjukvara i befintligt styrsystem eller en app för smartphone eller läsplatta.

Sensor som läser av omgivningen

Den smarta sensorn samlar in och levererar miljödata som illuminans/belysningsstyrka, rumstemperatur och luftfuktighet, samt kan upptäcka närvaro av en person. Den är framtagen för att samla in och leverera data via en Smart Lighting Controller. Sensorn monteras vanligtvis i taket i närheten av LED-lampan.

Digital I/O-enhet

I/O-kontrollern är till för att samla in larmsignaler och aktivt kontrollera automationsställdon. Typiska användningsområden är intelligent kontroll och automation av elektriska enheter och ställdon inom byggnadsautomation, som ventilationssystem och larmsignaler från annan utrustning.

Digital och analog I/O-enhet

I/O-kontrollern för både digitala och analoga signaler ger tillgång till insamling/mätning och styrning av också analoga signaler som nivån i olika kärl exempelvis.

Managerbar mikroswitch

En ljudlös och kompakt PoE-switch som i allt väsentligt är som vilken switch som helst, men formatmässigt mer ändamålsenlig givet sin utanförliggande ram och anpassning mot M45-kassetter. De har också begåvats med minneskortplats (MicroSD) för dels lagring av konfiguration men främst för att kunna skapa en identisk kopia av en annan enhet, inklusive MAC-adress.

Webbinarium_PoE_LED_797x94_stripe.jpg

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för LED, PoE eller något annat område inom smarta byggnader, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo*. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2021-04-20, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 20103957
Smart Lighting Controller, strömförsörj LED via PoE-ström
3 680 SEK exkl. moms
Best.nr 20103959
Smart I/O Controller, 10 digitala in 8 digitala ut, 24VDC ut
12 720 SEK exkl. moms
Best.nr 20103960
Smart I/O Controller, 4 analoga in & 2 ut, 4 digit in & 2 ut
14 390 SEK exkl. moms
Best.nr 20103958
Smart Sensor, rörelse, illuminans, temp, luftfuktighet, mm
4 220 SEK exkl. moms
 
Stor och tydlig information med nätverksansluten LED display. Finns i modeller med fyra respektive 6 siffror. Med vår serie nätverksklockor / temperaturtavlor är du alltid uppdaterad med korrekt tid och om du vill även med korrekt temperatur. Passar lika bra ute, IP66, som inne Olika storlekar för olika behov, med de större modellerna läser du av tiden på upp till 100m avstånd. Går även att ansluta siren / buzzer för larmsignal, tänk inringning när rasten är slut på en skolgård. Passar i sporthallar, köpcentrum, simhallar, lagerlokaler, på skolgården eller alla typer offentliga utemiljöer.
3 300 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104141
10/100/1000Mbps PoE-splitter till Typ C, 5V/2,4A
191 SEK exkl. moms
Best.nr 20103375
PoE-testare in-line med PD-simulering
1 790 SEK exkl. moms
Best.nr 20103363
10/100/1000Mbps, 220V AC in, 60W ut
606 SEK exkl. moms
 
Från Vivotek får vi ypperliga möjligheter till att ta din nätverkstrafik utomhus, att verka i såväl sol och värme som kyla, regn och snö genom denna genomtänkta kapslade switch-lösning. Du får en tidsbesparande lösning som är lättmonterad och tar minimalt med utrymme.
7 910 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0314
Storlek: 30,5x5cm
2 550 SEK exkl. moms
 
Med en batteridriven PoE-injektor strömförsörjer du din IP-kamera eller wifi-accesspunkt under tiden du installerar eller felsöker. Du kan slutföra hela installationen med din laptop utan tillgång till varken nätverk eller PoE, batterikapaciteten räcker ledigt till en hel arbetsdag. Enheterna har stöd för passiv POE 24V/1A, Plus-modellen även för 802.3af/at
2 450 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100354
Instrument/testare för kameraövervakning, PoE, IPC, WIFI
3 610 SEK exkl. moms
 
Rackmonterbara flerportars Gigabit PSE PoE-injektorer som kan administreras från distans, upp till 35W/port 802.3at-kompatibel, AC+DC48V dubbelt strömintag
9 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter