Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
När det synliga ljuset från solen når atmosfären är det den blå färgens våglängd som har svårast att tränga igenom. Den bryts och reflekteras i atmosfären vilket gör att vi uppfattar himlen som blå. Samma fenomen ger upphov till de röda solnedgångarna och kallas Rayleigh-spridning efter fysikern Lord Rayleigh.
En hel del faktiskt. Samma ljus och samma fenomen. Rayleigh-spridning eller "scattering" som är det engelska uttrycket tillsammans med absorption är de huvudsakliga ingredienserna i vad vi kallar för dämpning och den faktor som mest av allt påverkar våra möjligheter att skicka data på fiber över långa avstånd.
När ljuset möter atomer och molekyler i glaset rubbas färdriktningen och efter en rad sådana kollisioner kan mottagaren inte längre urskilja den ursprungliga signalen. Det har visat sig att olika våglängder påverkas olika mycket av detta. De långa våglängderna (1550nm) är mindre känsliga jämfört med de kortare (1310nm). Därför ser du heller inga långdistans-SFP:er med 1310nm våglängd. Brytgränsen för när vi övergår till 1550 brukar ligga vid omkring 20km kabellängd.
Grafen ovan visar dämpningens storlek vid olika våglänger. Inom de inringade områdena finner vi våglängderna med lägst dämpning, men även mellan dessa båda områden skiljer sig dämpningen till 1550:s fördel. Här har du anledningen till att just 1310nm och 1550nm blivit de vanligaste våglängderna för singelmode fiber och att just 1550 är den föredragna på långa avstånd. Mitt emellan 1310 och 1550 ligger den sk "water peak level" där dämpningen är som störst, men strax före 1310 och strax efter 1550 är dämpningen också betydligt högre. I vart fall gäller detta den traditionella singelmode-kabeln G.652 som fortfarande är mycket vanlig ute i fält.
Absorption, som är den andra ingrediensen, uppstår av flera olika anledningar men som exempel av mikro- och makroböjningar, sprickor, gasrester i kärnmaterialet etc. Dessa avvikelser i materialet har störst påverkan vid vissa våglängdsintervall.
Instrumenttillverkaren Exfo har gjort en illustrerande video på ämnet:
På senare år har man lyckats få fram fiberkabel där dessa effekter har minimerats, sk LWP-kabel (Low Water Peak) eller till och med ZWP (Zero Water Peak) och dessa har då fått benämningen G.652c och G.652d. Men även andra specialvarianter finns, som G.657 där man optimerat fibern för att klara minsta möjliga böjningsradie eller G.655 som optimerats för DWDM exempelvis. Hos Direktronik är alla lagerförda singelmode-kablar av den optimerade typen G.652c, men skulle du vilja ha kabel baserad på någon av de andra varianterna kan vi snabbt ta fram det till dig, även i små kvantiteter.
Hör gärna av dig till oss om du har ytterligare frågor kring fibernät.
Vi är specialister på fiberkablage
Stort sortiment av fiberkablage. 100% 3D/interferometertestat, din garanti för stabil hög kvalité! ✓Fri rådgivning ✓Snabb leverans ✓Lång garanti