Meny

Distansarbete på ett närmare sätt

Att jobba hemifrån eller ska vi kanske säga bortifrån? För så känns det för många vi talat med. Borta från kollegor. Borta från kontorets resurser. Borta från den energi som en arbetsgrupp vanligtvis bidrar med. Det saknas inte direkt vittnesmål om hur vardagen förändrats för den vanliga kontorsarbetaren. Men vem skänker en tanke åt IT-teknikerna? Inte nog med att de ska följa restriktionerna. De ska också se till att Sverige mobiliserar distansarbetsplatser i en aldrig tidigare skådad omfattning. Låt oss visa på några sätt att öka tillgängligheten till gemensamma resurser och på så sätt lindra några av de negativa effekterna av "bortifrånarbetet".

Det sätter IT-resurser under extrem press när arbetssättet ändras över en natt. Givetvis gäller det både personal och material. Från våra kundkamrater hör vi nu talas om minutpressat schema för tillgång till det datacenter där folk tidigare trängdes mellan racken. Vi hör om akuta behov av VPN-licenser. Räckvidds- och bandbreddsproblem som gör att Teams-konferenserna inte tål videoöverföring. Vi hör givetvis också kunder och kollegor vittna om undermåliga hemarbetsplatser som ger träsmak i baken och ont i axlarna. Alla delar av försörjningskedjan belastas, men för varje del kan det finnas en liten smart lösning som bidrar till att underlätta för några av länkarna i kedjan.

dongel_ill_250.jpg

Dela på licensnycklarna - köp inte extra i onödan

För de som arbetar med mjukvaror vilka kräver en licensnyckel på USB-porten, en USB-dongel, för att fungera har hemarbete varit verkligt utmanande. Företag har känt sig tvungna att antingen köpa på sig ytterligare licenser eller acceptera att arbetet inte längre kan utföras med samma effektivitet. CAD-avdelningens behov av tillgång till dyrbar mjukvara har ju inte förändrats bara för att medarbetarna sitter hemma, men donglarna är inte längre lika enkla att flytta runt som när alla satt i kontorslandskapet. Men så här behöver det inte vara. För detta ändamål finns Dongel-servern som samlar alla företagets olika USB-donglar centralt och låter användarna nå dem när de har behov. Tillgången till dongeln kan finjusteras efterbehov, men resultatet är att du nyttjar licenserna effektivt och slipper därmed kostnaderna för "privata" licenser och inte minst, all tidspillan när man inte finner dongeln där man antog att den skulle vara. Läs mer om Dongelservern i Kunskapsbanken.

KB_distansarbete_USB_device_server.jpg

Sätt USB-tillbehören på nätverket så alla kommer åt

Idag är det så otroligt enkelt att dela på en USB-attiralj genom att ge den en nätverksanslutning istället för att bara ha den som ett privat tillbehör. På så sätt delar man effektivt på resurserna i nätverket och reducerar inte servicen för distansarbetarna. Att använda en USB-server är ett effektivt sätt att flytta ut USB-porten till den plats där man för stunden behöver den och slippa vara begränsad av var datorn står. USB-servrar finns i många olika "smaker"; för enstaka portar, för många portar, för DIN-montage och industriellt bruk och i kombinationer med andra funktioner som seriella portar exempelvis.

 

KB_distansarbete_mux_prisma_800.jpg

Flerdubbla kapaciteten i fibernäten

Även Internetoperatörerna sätts på prov när belastningsvolymerna plötsligt kastar sig ut från storstaden och in i förorterna eller landsbygden. Stamlänkar mellan noder får kapacitetsbrist och kunderna klagar. Alla vet om att när efterfrågan är större än tillgången så stiger priset och det ger incitamenten för kapacitetsutbyggnad. De stora namnkunniga operatörerna använder såklart muxar mest överallt, men bland mindre områdes-, skärgårds- och samfällighetsnät är osäkerheten runt kapacitetsutbyggnad med muxar desto större. Det är enkelt, fantastiskt prisvärt och mycket driftsäkert att mångdubbla bandbredden med muxar, speciellt de passiva som inte ens har strömförsörjning som sin akilleshäl. Läs mer om hur fibermuxar fungerar och hör gärna av dig till våra experter för att diskutera dessa möjligheter.

KB_distansarbete_starta om på distans_800.jpg

Starta om genom att bryta strömmen på distans

Då tänker vi inte bara fjärrstyrda strömlister för 230V, utan också på smarta lösningar dolda i produkter du redan har. Att bryta strömmen som ett sätt att omstarta en utrustning som inte verkar fungera är väl varje teknikers första uppmaning till användare med problem, -Har du provat att starta om den? Och det är inte för att man är lat och inte orkar göra en noggrann felsökning, utan för att det är effektivt och ofta löser problemet. Detsamma gäller för nästan all IT-utrustning. En omstart är smartast som första åtgärd i de flesta fall. Därför är en fjärrströmbrytare eller PDU (Power Distribution Unit) som den också kallas, ofta en mycket bra investering. Den kortar inställelsetiden från timmar till några minuter och ökar servicegraden väsentligt jämfört med det manuella alternativet.

Bland de dolda funktionerna som du eventuellt redan har räknar vi styrning av PoE-portar, där både forcerat av/på-slag eller schemalagda åtgärder finns på menyn. Många övervakningsbara PoE-switchar har likartade sätt att jobba med strömförsörjningen på varje enskild port. En utrustning för vilken du överväger en fjärrströmbrytare, kanske redan har möjlighet till PoE och genom att sätta den på en switch med motsvarade stöd, löser du samma bekymmer men genom switchen istället. På ett liknande sätt kan USB-enheter omstartas när de sitter på en USB-server. Läs mer om att omstarta USB i en tidigare artikel i Kunskapsbanken.

tangentbordshållare_miljöbild_800.jpg

Sitt smart så tänker du klart

Man må förlåta arbetsgivaren som inte kan utrusta vartenda hem med en exemplarisk arbetsplats omedelbart. Först ska den tekniska lösning på plats men nu då? På många håll verkar man ha slagit sig till ro och det är sällan IT-avdelningens sak att sörja för ergonomin. Insikten om att pandemin är långvarig sjunker in och det gör även träsmaken i baken om man inte har en anständig arbetsplats hemma. En enkel hållare för tangentbordet, som passar till de flesta vanliga bord gör att axlarna sjunker ner och du slipper sitta framåtlutad över den bärbara datorns förkrympta tangentbord. En lösning för några hundralappar kan göra stor skillnad och är en effektiv investering för arbetsgivaren.

KB_distansarbete_sensdesk_800.jpg

Få vetskap om alla möjliga händelser exakt då de inträffar

Genom att koppla larm och andra digitala händelser till en enhet på nätverket kan du få realtidskontroll på det som sker utan att själv vara på plats. Larminsamling och larmförlängning över IP- och mobilnätet ger möjlighet till konsolidering och förmedling av händelser från många olika system, men också förmågan att låta en tredje part sköta övervakningen åt dig. Tillgången till händelser i realtid gör dig reaktionssnabb på ett sätt som annars inte vore möjligt. Man kan ju bara vara på en plats i taget liksom. Men med händelserna förflyttade till en "instrumentbräda" i en molntjänst exempelvis kan du reagera omedelbart och till och med låta systemet reagera åt dig. Bara i Direktroniks sortiment finns ett femtiotal olika produkter för ändamålet, ofta med unika specialiteter anpassade för respektive användningsområde; datacenter, livsmedelsindustri, processindustri, fysisk säkerhet, passersystem med mera.

KB_fjärrstyrning_teleportering_700.jpg

Att använda Internet till att förflytta sig digitalt, bildligt talat, är något av en specialitet för Direktronik, så vi vill verkligen uppmana dig till att kontakta oss för varje önskemål om förlängning av vad det än vara må. Vi kan förlänga de allra flesta gamla och nya gränssnitt du råkar på inom IT- och AV-världen via koppar, fiber eller trådlöst. Om du vill veta mer eller undrar över något, hör av dig genast. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-09-30, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Best.nr 20101446
15xUSB 2.0/5xUSB 3.0, 10/100/1000BaseT.
36 180 SEK exkl. moms
Best.nr 124-0153
2xUSB3.0, 1xGbps, DIN-monterad
6 640 SEK exkl. moms
Best.nr 20102602
Vinklingsbar tangentbordshylla, klämfäste, svart
913 SEK exkl. moms
 
Förlängningskabel som ökar avståndet för USB-signalen med upp till 100m utan behov av en separat förlängare, som tillhandahåller ett smidigt sätt att koppla samman USB-enheter som befinner sig långt bort från värden. Perfekt för tex. mötesrum och lektionssalar som behöver en anslutning mellan webbkamera och bildskärm
3 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Prisvärd fjärrstyd PDU som innehåller alla funktioner som behövs för att ge full kontroll över både strömuttag och strömförbrukning på distans. Varje enskilt uttag kan slås av/på separat. Stängs alla uttag av samtidigt finns en tidsstyrd sekventiell uppstart inbyggd. Strömförbrukningen går att avläsa både per uttag eller hela listen. Låsbara universella uttag och flera olika typer av inställningsbara larm ger en säker drift. En tydlig LCD-display visar  aktuell status över Ampere, Volt, Power kWh, kWh
8 580 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med ePowerSwitch M/S (Master/Slave) kan man via sin webläsare individuellt fjärrstyra upp till 40 olika 230V uttag. Master-enheten som har nätverksanslutning och webserver-funktion, har 8x230V-uttag.
16 080 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100829
4G LTE 230V/16A med temperaturgivare
1 070 SEK exkl. moms
 
Mux/demuxen levereras som standard med 4, 8, eller 16 kanaler. 4- och 8-kanalers finns i version med expansionsport och utan.
5 670 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
DWDM mångdubblar kapaciteten på en fiberkabel genom att fläta samman separata fiberportar och överföra dem alla till andra änden på egna våglängder över en enda fiber. Det ryms ännu fler kanaler på samma utrymme än för CWDM och WDM.
16 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0251
4 relä (125VAC, 30VDC), 4 ingångar (3-26VDC) 9-28 VDC
2 630 SEK exkl. moms
 
Letar du efter en kompakt flexibel och kompetent I/O kontroller med säkra M2M protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 & intern logger för 250.000 värden så är Damocles2 Mini rätt val. Användarvänlig webbkonfiguration, fyra digitala ingångar DI. Varje ingång har 32-bitars pulsräknare S0 som bibehåller sitt läge även vid strömbortfall. Två reläutgångar DO samt åtta virituella digitala reläutgångar VDO.
4 860 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0462
Poseidon2 4002, 12DI, 4DO, 6+16 sensorer (wire &RS-485)
13 760 SEK exkl. moms
 
Dominion KX III från marknadsledande Raritan sätter ny standard för säker, snabb och expanderbar lösning inom KVM-över-IP. Gäller det fjärrstyrning av servrar i allt från testlabb, små datarum till de största och mest krävande.
37 770 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter