Meny

Så här startar du om en fjärransluten USB-enhet

I avdelningen "okända funktioner i smarta produkter" vill vi lyfta fram möjligheten till omstart av enskilda USB-tillbehör. Att bryta strömmen till en fjärransluten USB-enhet; en 4G dongel, flash drive, mätutrustning eller annat USB-tillbehör och på så sätt åstadkomma en omstart ger dig ett välkommet försprång vid felsökning jämfört med att personligen ta dig till platsen.

"Beam me up, Scotty" hade varit bekvämt att säga när man ska till Sundsvall för en krånglande USB-dongel som hänger sig stup i kvarten, eller hur? Även om Star Trek var före sin tid på många sätt, dröjer det tyvärr ännu ett tag innan vi får användning för kapten Kirks berömda fras i verkligheten. Här är för övrigt det välkända klippet ur Star Trek:

Tills den coola digitala luftslussen är på plats får vi nöja oss med att bara skenbart förflytta oss digitalt till en annan plats. Det räcker ganska långt att kunna agera och utföra åtgärder på distans på samma enkla sätt som om man vore på plats. Därför är det kul att kunna visa på en av de smarta men för många ännu oupptäckta funktionerna i våra USB device servers.

USB device Server

Om du har behov för att dela ut USB-tillbehör till användare på nätverket, då har du säkert bekantat dig med olika sk device servers eller USB-servrar på marknaden. Har du ännu inte skaffat en, så bör du överväga myUTN2500. Om inte för funktionen som tas upp i denna artikel, så kanske för att den har gigabit, tre stycken USB3.0 och stöd för snabbladdning. Oss veterligen är omstartsfunktionen i denna device server unik och är det den du är på jakt efter så är valet enkelt.

Så här går det till

Det finns två alternativa sätt att utföra omstarten, ett manuellt och ett automatiskt. Bägge hittar du i gränssnittet MyUTN Control Center som du når via nätverket. För manuell omstart går du helt enkelt in och avaktiverar den port du vill starta om genom att bocka ur rutan, sparar inställningarna, går tillbaka till föregående meny och aktiverar igen (Device>USB port>USB port Configuration).

myUTN

Det automatiska tillvägaggångssättet ger dig möjlighet att starta om USB-enheten efter varje användarsession, men kräver att du laddar ner konfigurationsfilen och editerar den. Då kan du också bygga in en tidspaus i omstarten så att kondensatorer och andra komponenter hinner bli helt strömlösa innan återstarten sker och på så sätt garantera en lyckad omstart. 

Konfigurationsfilen hittar du via “Maintanance -> Parameter-Backup” och kommandot du editerar är "utn_poffdura" (Power Off Duration) som anges i tiondels sekunder. Med värde "50" får du alltså en väntetid på 5 sekunder innan USB-porten startar upp igen.

myUTN2500

Det tre produkter som stödjer omstart på ovan beskrivna vis är myUTN2500 samt det två dongelservrarna myUTN80 och myUTN800. Observera att detta fungerar precis lika bra i Windows som MAC och Linux!

Hör gärna av dig till oss om du har ytterligare frågor eller vill fjärrstyra någonting annat. Vi har lång erfarenhet av "nära-live-upplevelser" och ett stort utbud av lösningar inom IP-baserad förlängning.

Relaterade komponenter

3 860 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-0160
Dongelservern gör det enkelt och säkert att förvalta och administrera donglar, samtidigt som tillgängligheten ökar för alla användare. Samla ihop alla företagets donglar och anslut dem till den nätverksanslutna Dongelservern. En mängd olika inställningsmöjligheter gör att varje dongel kan uppföra sig precis som om den satt ansluten till den lokala USB-porten, fastän den nu sitter i säkert förvar centralt i nätverket.
29 920 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-0155
Den nya allround-lösningen för USB på nätverket passar såväl Linux, MacOS som Windows och erbjuder USB2.0, WIFI och Gigabit samt säkerhet och installation i plug´n play-anda. Universell och lättinstallerad, även i virtualiserade miljöer, ger den maximal nytta av din USB-utrustning med hög nivå av säkerhet och övervakning för krävande användare i professionell miljö.
2 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0270
USB-C strömprovare, svart
333 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0160
Med integrerade fästöron kan du enkelt montera fast hubben på en skrivbordshurts eller annan yta. Den är marginellt större än en vanlig hub. Enheten drivs antingen av PC:n eller den separata 5V-adaptern.
703 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0164
USB3.1 Gen2, 4 portar (2xtyp C/2xtyp A)
970 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0150
4 portar, svart
2 550 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-8040
EtherSync är den nätverksanslutna ladd- och synkstationen för USB-enheter, med fjärråtkomst och övervakning.
7 940 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-8010
8-port universell laddstation 2.1A/port
4 920 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0093
Spectra 3001, förlängningskabel 15m, 1-port
3 000 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0091
Spectra 3022, fiberförlängare 100m
8 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 111-4150
Portlåset för USB täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter.
269 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0132
Ett perfekt verktyg att använda då du tillfälligt vill ansluta dig mot ledig fiberport. Med ett välkänt chipset från Realtek och fullt kompatibel enligt IEEE 802.3 och IEEE 802.3u får du de bästa förutsättningarna för en smidig övergång från USB 3.1 till Ethernet.
2 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-8002
Från RS232 till USB tangentbordskommando
2 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 122-1620
Resilience gateway säkerställer bästa tillgänglighet på företagets kontor, system och avlägsna platser via moblilnätet i kombination med ordinarie Internet-anslutning. Dels får du tillgång till out-of-band-portarna på verksamhetskritiska system och dels får du backup på WAN-förbindelsen med automatisk överkopppling till mobilnät vid avbrott på ordinarie anslutning. En prisvärd livlina till utsprdda organisationer som butikskedjor, bankkontor, bensinstationer eller obemannade nätverksnoder.
18 150 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 114-1087
USB-adaptern gör det enkelt att komma åt signalerna i USB-kontakten utan verktyg eller att behöva bryta sönder kontakten. Nu kan du enkelt koppla på mätinstrument eller göra olika provkopplingar utan åverkan på kontakten.
34,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 111-4183
Skydda dina öppna portar och USB-kabel med Padjack.En enkel och kostnadseffektiv lösning som ger dig ett fysiskt skydd mot intrång och obehörig anslutning. Padjack finns för RJ45, USB-port och kabel, DB9, DB25.
941 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter