Meny

Brinner du för elbilar?

Ett brinnande intresse för miljön ska inte behöva sätta fyr på huset. Självklart ska vi ta miljöhotet på största allvar och bidra aktivt till att minska vårt planetslitage. Men vi ska undvika att ta onödiga personliga risker om det går. Därför bör du som har eller överväger att skaffa en elbil fundera över ditt elnäts förmåga och hur mycket du törs utmana det.

För de vars miljöintresse eller ekonomi inte ger utrymme för att investera i en elbil, ger staten fina incitament genom olika premier. Det har givit branschen för såväl elbilar som elcyklar och andra elektrifierade fordon ett välförtjänt lyft. Som ägare av elfordonet märker man direkt hur bekvämt det är att ha macken hemma på gården. Tyvärr är inte alla förare utbildade elektriker, för då hade de säkerligen undrat om all den energi som krävs för att ersätta bensinen verkligen kan komma ut ur mitt vanliga eluttag hemma vid garageväggen.

Så här skriver Elsäkerhetsverket: "Om du laddar i ett vanligt vägguttag, ett så kallat Schuko-uttag, kan det finnas risk för brand." Läs hela artikeln här.

Men det står ju på uttaget att det tål 16A?

Det är helt klart förvirrande att Schuko-uttaget eller "gristrynet" som vi kallar det vanliga vägguttag för och som sitter i alla fastigheter i landet har 16A märkeffekt när man inte kan lita på det. Sannolikt inser de flesta emellertid att även om uttagen har en märkeffekt, så kan det bakomliggande kabelnätet ha en annan. Det förekommer också en hel del trixande med elanslutningar av hemmafixare inte alltid har full koll på kravbilden och blandar lite av det material man har hemma. Vad man mer sällan tänker på att uttagen kan vara gamla och redan något utmattade i både plast och kontaktstift. Att en timer, skarvsladd, förgreningsdosa eller andra mellanliggande komponenter kanske är specificerade till 10A och därmed inte ens i nyskick skulle tåla full belastning.

När ditt hus byggdes var dammsugaren det energislukande monstret

De flesta hus byggdes långt innan elbilen ens var påtänkt. Elnätet dimensionerades förvisso för hög belastning, men under antagande att det bara pågick under kortare perioder. En gammal dammsugare kan lätt dra upp till 8A, men vem dammsuger tolv timmar i sträck? Det är när vi börjar utnyttja el-infrastrukturen på ett sätt den inte var skapt för, som vi tar oanade risker.

Hur förebygger jag överbelastning och brandrisk

Att sätta upp en laddningsstation är såklart ett bra alternativ, men ligger inte det inom räckhåll så rekommenderar vi att byta ut den medföljande laddarkabeln mot en där effekten kan regleras.

justerbar laddarkabel

Man kan tycka att biltillverkarna borde ta mer av detta ansvar och erbjuda en sådan funktionalitet som standard, men vi får anta att det är en kostnad man inte ansett vara motiverad. Det skiljer sig också markant mellan olika biltillverkares laddarsladdar. Man kan inte utgå från att alla ligger på samma effekt, en del drar 16A andra 10A, så detta bör kontrolleras med respektive tillverkare.

EV-kabel med temperaturlarm

Ett värdefullt tips är att säkerställa att den nya laddarkabel man köper också har en inbyggd termometer i Schuko-uttaget. Då minskar effekten i laddaren automatiskt till dess temperaturen i kontakten sjunkit under en viss nivå. På detta sätt minimerar du risken för att själva uttaget på grund av gnistbildning eller överbelastning blir så varmt att det börjar brinna.

Om du har funderingar kring laddstationer i ditt område eller vill diskutera hur man kan sköta fakturering av el inom bostadsområden, campingar eller publika platser i kommunen, kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Med justerbar effekt slipper du riskera att överbelasta elnätet när du laddar ditt fordon via ett vanligt eluttag. Vår justerbara laddkabel ger dig möjlighet att stegvis ställa effekten från 6A och uppåt. Det gör den perfekt också till uttag för motorvärmare som ofta är avsäkrade till 6A.
3 440 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Intelligent och effektiv portabel laddpunkt som gör laddningen enkel och bekväm. Med justerbar effekt slipper du riskera att överbelasta elnätet när du laddar ditt fordon via ett vanligt eluttag (CEE Röd). Denna justerbara laddpunkt ger möjligheten att stegvis ställa effekten från 6-16A respektive 6-32A beroende på modell. Timerfunktion för senare laddning
6 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Förlängningskabel för laddkablar av typ 1 som är praktisk att ha med när ordinarie kabel inte räcker till.
1 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Laddkabeln för laddstationer och dig med typ 1-kontakt i fordonet, dvs de flesta amerikanska och japanska bilmärken. Den spiraliserade (fjädrande) funktionen gör att kabeln den slipper hamna på marken och samla på sig en massa smuts som du sedan får med dig in i bilen.
1 930 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den låsbara kontakten är universell och passar alla hane-kontakter oavsett i vilken produkt de sitter. Det gör det enkelt uppgradera befintliga installationer med en ny säkrare strömförsörjning utan annat besvär än att byta ut strömkabeln.
81,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Meter Maid är en portabel analog elmätare med hög precision som är universell och användbar i mängder av tillämpningar både inom- och utomhus.
4 090 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter