Meny

Guide: välj rätt nätverkstester

Det kan vara svårt att veta vad man skall satsa på. En enkel kontaktprovare för några hundralappar, ett fullfjädrat certifieringsverktyg för Cat.8 eller något mittemellan, det är frågan. Låt oss först bena ut några olika klasser av instrument och hur du bäst får nytta av dem för att hjälpa dig en bit på traven.

Kanske skall vi börja med vem "du" är. Om du är en fristående installatör som installerar datanät hos professionella kunder eller om du är en nätverkstekniker ansvarig för driften på din arbetsplats, har det sannolikt stor betydelse för valet av instrument. Även storleken har betydelse. I ett stort komplext nät med både koppar och fiber har man ofta krav på dokumentation av uttag och god kontroll vid varje utbyggnad. I ett mindre kontorsnät ställs lite lägre krav och mer sällan efterfrågas dokumentation i form av testprotokoll, här vill man kanske bara lösa ett problem som uppstår.

Verifiering kvalificering certifiering av datanät

För att göra det enklare att överblicka utbudet delar vi upp instrumenten i tre testklasser; verifiering, kvalificering och certifiering

Verifiering - enkla kontaktprovare (prisläge: 200kr-5000kr)

CableMaster 200 - Verifiering

I den här klassen finner vi hundratals olika handenheter, bara hos Direktronik har vi väl ett tjugotal, för varierande ändamål. Det är för kopparkabel (Ethernet RJ45) oftast en enkel kontaktprovare som med lysdioder som meddelar om det finns en galvanisk förbindelse mellan stiften i kontakten. I denna test görs ingen som helst verifiering av kapaciteten, dvs om länken fungerar i någon bestämd hastighet, utan bara om stiften har elektrisk kontakt med varandra. I den övre prisskalan får du ofta ytterligare funktionalitet som "wire map" för att få veta om paren i kabeln är rätt placerade och "tongenerator" för att hitta en enskild ledare i en kabelhärva. I den absoluta toppen ingår ibland också längdmätning för att kunna avgöra om länken ligger inom de gränsvärden som gäller för aktuell kabeltyp, CableMaster 500 och CableMaster 600 är av den typen och får anses ha "allt" som ett gediget "verifieringsverktyg" kan tänkas ha innan det övergår till klassen "kvalificeringsverktyg".

Kvalificering - avgör länkens kapacitet (prisläge: 20 000kr-60 000kr)

NetXpert - kvalificering

I kategorin kvalificering finner vi instrument som oftast har allt från "verifiering" men med den avgörande skillnaden att här provas länkens kapacitet för en given hastighet. Prislappen är direkt kopplad till hastigheten som du kan testa. Det är egentligen först i denna nivå som en test av länken kan ge dig bevis för vad den klarar. Eftersom den här typen av instrument riktar sig till nätverkstekniker har den mer av en felavhjälpande utgångspunkt. Du får både kvalificerad mätning och möjlighet att lagra testvärden för dokumentation. Ofta finns också ett flertal tester som kan göras på aktiva nät, såsom belastningstester av både datatrafik och PoE-effekter. Ibland med uttag för SFP så att också fibernätets kapacitet kan fångas in. Exempel på den här typen av instrument är NetXpert XG och NetXpert 1400 som Direktronik erbjuder, Cable IQ från Fluke och SignalTek CT eller NT från Ideal för att nämna några av marknadsledarna.

Certifiering - provning enligt kabelstandard (prisläge: 80 000kr 200 000kr)

WireXpert - Certifiering

För att få hamna i kategorin certifieringsverktyg krävs att instrumentet använder sig av testmetoder specificerade i internationella kabelstandards. Flera av de gränsvärden och definitioner man använder sig av kräver att instrument gör avancerade frekvensmätningar och analyser. Detta ställer höga krav på instrumenttillverkaren och innebär också att instrumentet behöver kalibreras med jämna mellanrum. Instrument i certifieringsklassen rekommenderar vi till de installatörer som möter dessa krav från upphandlade kunder. I underlagen specificerar man gärna att nätet skall certifieras enligt exempelvis EN 50173 klass EA eller ISO/IEC 11801 och då har du inget annat val än certifieringsverktyget. I sak kan ett bra kvalificeringsverktyg leverera samma information om länkens kapacitet som ett certifieringsverktyg, men med utgångspunkt i olika mätmetoder.

Den mest framträdande skillnaden mellan certifieringsverktygen och de mest kompetenta kvalificeringsverktygen är att den förstnämnda använder sig av analoga frekvensmätningar och den sistnämnda använder sig av datatrafik. Även om metoderna är helt olika så kan de ändå berätta samma sak om huruvida en länk har kapacitet för en viss hastighet eller ej.

Så varför gör man det så krångligt då?

Internationella standards mejslas fram under mycket lång tid och dessa organisationer är allt annat än snabbfotade. Gamla konventioner gör det också svårt att åstadkomma radikala förändringar vilket tillsammans med protektionistiska tillverkare som inte vill se en enklare teknisk plattform klara samma uppgift, hindrar nya testmetoder att standardiseras. Det är i vart fall vår amatöranalys.

I klassen certifieringsverktyg för datanät finns bara ytterst få tillverkare med den kompetensen. Exempel på riktigt bra certifieringsverktyg är WireXpert 4500 och WireXpert 500 som säljs av Direktronik, DSX 8000 och DSX 5000 från Fluke.

Vilken av dessa man till sist väljer blir svårt för oss att rekommendera utan att verka allt för subjektiva, men kapplöpningen är tydlig mellan dessa och varje instrument har sina unika egenskaper som kan vara centrala för just dig. Vi anser att WireXpert har några klart intressanta egenskaper värda en noggrannare jämförelse, som möjligheten till MPO-mätning på fiber och de dubbla handenheterna samt att man redan klarar kapaciteter bortom Cat8 (alltså över 2000MHz). Fluke är i kraft av sin bredd inom all form av testning och mätning ett mer känt varumärke och kan därför kännas som ett tryggare val. 

Med detta sagt om kategorier av instrument finns det givetvis många fler detaljer som hjälper till att nyansera bilden och som väger olika beroende på vad för användningsområde man har. De enkla verifieringsinstrumenten är så billiga i inköp att man kan kosta på sig att byta allt eftersom nya modeller kommer ut, men gäller det dyrgriparna vill man gärna att de skall räcka ett tag. Fundera därför lite extra på:

Uppgraderbarhet

Om du redan nu vill kunna certifiera 10Gbps-nät (klass EA) dröjer det nog inte länge förrän du möter kravet på Cat8 och klass FA. Kanske vill du välja ett instrument som tillåter stegvisa uppgraderingar för att slippa ta kostnaden redan nu för mätmetoder som ännu inte efterfrågats?

Fiber och koppar

Många nätverk består av både fiber- och kopparkabel. Fundera på om det är viktigt för dig att kunna göra mätningar på alla kabeltyper i ett och samma instrument. Man kan givetvis ha två instrument; ett för fiber och ett för koppar, men då får du samtidigt olika rapport- och dokumentationsverktyg vilket gör hela avlämningen mot kund mer omständlig. Om det inte har någon betydelse för dig kan det hända att det blir mer prisvärt med två olika instrument. Överväg också vilka fiberanslutningar som du kan komma att stöta på. Har du datacentret som arbetsmiljö vill du säkert ha möjlighet till MPO/MTP-mätning vi sidan av de klassiska för SC/ST/LC

Power Over Ethernet (PoE)

PoE får en allt bredare användning och ställer nya krav på kabelnätet eftersom effekten som kan levereras beror av både sändarens kapacitet och kabelns längd och motstånd. För felsökning men också kvalificering kan det vara värdefullt att kunna belastningstesta en PoE-injektor och inte bara kvalificera nätet för en vissa hastighet utan också säkerställa att effekten du får ut i änden av kabeln räcker till enheten den skall försörja.

Löpande kostnader - förbrukningsvara och kalibrering

De kalibrerade testkablarna för Permanent Link-mätningar slits efterhand och måste bytas ut regelbundet. Dessa är ofta mycket dyra och kostnaden lätt att förbise vid inköpet av instrumentet. Likaså kalibreringskostnaden som ofta ingår i servicepaketen. Standarden kräver nämligen att instrumenten kalibreras en gång per år och utan att detta är gjort kan du inte hävda en certifierad installation. Eftersom instrumenten lever i många år bör dessa kostnader värderas vid inköpstillfället.

Till sist ett (lönsamt) tips till alla installatörer

Ett av de mest underskattade anledningarna att investera i ett certifierings- eller kvalificeringsverktyg är att kunna säkerställa nätets kapacitet INNAN du börjar jobba med det. För annars är risken stor att du får klä skott för fel gjorda av någon före dig.

Många av de fel som kan göras i en nätverksinstallation uppenbarar sig inte förrän nätet når sin fulla längd. Det betyder att dåliga anslutningar eller kvalitetsproblem i materialet kan visa sig först vid en utbyggnad som görs långt senare. Efter tidsödande felsökning inser du kanske att en del av det ursprungliga nätet måste byggas om och att det inte budgeterats för sådana eventualiteter. Ingen lätt uppgift att förklara kunden varför du vill ha extra betalt fastän nätet fungerat perfekt fram till den dag du började arbeta. Det brukar sluta med ett gratisjobb. Bättre då att i offertläget erbjuda en kostnadsfri certifiering/kvalificering av "nuläget" så att eventuella avvikelser upptäcks innan du börjar. Kunden kommer garanterat att ge dig uppdraget om fel skulle upptäckas och du byter gratisjobbet mot en utökad beställning.

Läs också artikeln om de vanligaste felen vid en nätverksinstallation

Skulle denna guide behöva kompletteras med ett samtal om detaljerna kring test och certifiering, kontakta oss för kostnadsfri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

1 650 SEK exkl. moms
3 600 SEK exkl. moms
Best.nr 109-5150
Väska med LAN-tester, klämtång, skalare och IDC-verktyg
292 SEK exkl. moms
 
Effektivisera din testmiljö men hjälp av loopback-adaptrar. Då slipper du de osäkerheter som vanliga patchkablar ger när man lätt blandar ihop testkablar med vanliga och därmed får oönskade variationer i resultaten.
141 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20102983
Huvudinstrument 3 i 1
6 010 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 360 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1371
WireXpert 500, komplett med väska
143 940 SEK exkl. moms
 
WireXpert 4500 är flaggskeppet bland certifieringsinstrument med en kapacitet som överträffar dagens strängaste krav för Cat.8/Klass II på 2500MHz. En framtidssäkrad testplattform som klarar både koppar och fiber nu och framöver.
184 340 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
CableEye är ett avancerat verktyg för att testa, dokumentera, felsöka, analysera och skapa kablage. Ett utmärkt hjälpmedel i kvalitetsarbetet, vid leveranskontroller och näst intill oumbärlig för företag som tillverkar eller konsumerar kablage.
36 100 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1239
Komradio och ljuskälla, 1 par
12 670 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1145
Effektmätare SFP/MPO
58 740 SEK exkl. moms
 
Verktyg för smidig och enkel anslutning av RJ45 kontakter. Här behöver du endast ett verktyg för alla moment, avskalning, pressning och klippning.
991 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 109-5150
Väska med LAN-tester, klämtång, skalare och IDC-verktyg
292 SEK exkl. moms