Meny

De fem vanligaste felen i fastighetsnätet och hur du undviker dem

När ett problem uppstår i nätverket har många av oss har en tendens att söka lösningen i någon komplicerad inställning istället för att först pricka av sådant som är både lättkontrollerat och väldigt enkelt att åtgärda. När bortåt nittio procent av felen i nätverket beror på kabelnätet listar vi här de vanligaste felen och bjuder på några tips om hur du undviker dem.

På Direktronik har vi samlat på oss många berättelser från kunder som genom enkla misstag orsakat långdragen felsökning och stora driftproblem. Som en röd tråd genom dessa historier går svårigheten börja felsöka det som är allra enklast att utesluta ur en felkedja. Ta därför vara på dessa små tips så att du slipper bli näste man att bidra till historieskrivningen.

Fel 1 - felkoppling

Funktionellt sett spelar det ju ingen roll hur ledarnas individuella färger används, så länge man gör på samma sätt i andra änden av kabeln och så länge man använder paren på ett korrekt sätt (se "Splitt pair"). Det underlättar dock om man följer och lär sig den färgmärkning som branschen använder, nämligen TIA568-B, så slipper man notera hur färgerna ligger för varje kabel.

Tips: Lär dig branschens färgmärkning (TIA568-B) och använd en enkel kontaktprovare eller en vanlig multimeter för att kontrollera att kabeln blivit rakt kopplad.

Fel 2 - split pair

Ett vanskligt fel att göra, eftersom det inte omedelbart avslöjar sig. "Split pair" innebär att kabeln är galvaniskt korrekt kopplad 1-1, 2-2 osv, men att paren är fel utnyttjade. En enkel kontaktprovare upptäcker aldrig detta och beroende på belastningen i ditt eget nätverk, kanske du inte gör det omedelbart själv heller. Symptomen för split pair är långsammare hastigheter till följd av de störningar som uppkommer när dataledarnas plus- respektive minussignaler inte längre är tvinnade med varandra. TCP/IP-protokollet kompenserar för detta genom att göra omsändningar av felaktiga datapaket som i sin tur utgör den extra belastningen. Som du förstår är felet mycket svårt att upptäcka, särskilt när det ofta ger sig tillkänna långt efter det felaktiga utförandet.

Tips: Använd alltid ett testinstrument med funktionen "split pair"

Fel 3 - glapp

Många tror att RJ45-kontakten passar alla sorts nätverkskablar. Samma sak för plintarna i vägguttag och paneler. Professionella installatörer vet såklart att för den fast förlagda kabeln, används alltid den med solida/homogena kopparledare. Ibland väljer man dock att sätta en RJ45-kontakt på den kabeln och tänker inte på att en "vanlig" RJ45-kontakt är gjord för den mjukare flertrådiga patchkabeln. Det kontaktgörande stiftet i RJ45-kontakten hamnar då på ena eller andra sidan av den homogena ledaren, istället för tvärs igenom bunten av tunna ledare som för patchkabeln. Detta medför att glapp lätt uppstår från tid till annan och även om dataavbrottet lätt upptäcks av användaren, brukar det ta lång tid innan misstanken landar på den felaktigt gjorda anslutningen.

Glapp uppstår lika lätt av omvänd anledning. Som när du använder en patchkabel för anslutning i väggdosor och paneler. Patchkabeln med sina flertrådiga ledare komprimeras när de pressas in i plinten på panelen och därmed minskar trycket mellan ledarna och plintens slits och glapp uppstår efter en tids användning.

Tips: Säkerställ att materialet du använder är ändamålsenligt och använd en testare som klarar "Continuity test"

Fel 4 - parallella ledare

Det är svårt att behålla parslagningen i kabeln hela vägen in i RJ45-kontakten eller plinten, det vet alla som försökt. Det blir så mycket enklare att jobba om man skalar upp kabeln ordentligt så att paren lättare kan läggas i rätt ordning. Men fuskar du med parslagningen riskerar du samma typ av problematik som vid split pair, försämrad kapacitet. Gör du detta till ditt signum och nätet dessutom har många korskopplingspunkter så kommer de ackumulerade störningarna orsakade av för dålig parslagning att skapa stora framkomlighetsproblem och ibland rena avbrott.

Tips: Certifiera alla anslutningar med professionell testutrustning. Den här typen av mätningar är tekniskt komplicerade och kräver fullfjädrade testverktyg i proffsklassen

Fel 5 - för lång kabel

Max 100m låter ju som en exakt bortre gräns för kopparkabel och Ethernet, men i verkligheten är den lite mer förhandlingsbar. Med maximal kvalité i både material och arbete samt lägre datahastigheter än vad materialet är specificerat för, kan man nå både 120 och 130 meter. Omvänt kan gränsen lika gärna vara 80-90 meter. Problemet uppstår vanligtvis när man höjer hastigheten i redan befintligt kabelnät. Ett dåligt utfört Cat6-kabelnät (1Gbps) som dittills använts endast för 100Mbps trafik kan ha fungerat utmärkt i många år, men när man går över till gigabit fungerar det inte längre.

Tips: Lita inte på materialets märkning, certifiera anslutningarna för den hastighet som skall köras

Om du har en kul historia om ett banalt fel i ett kabelnät och som orsakat orimligt stora problem, hör av dig till oss så kan vi dela med oss av den i ett kommande nyhetsbrev.

Undrar du något mer om nätverk eller hur du testar och certifierar, kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

 

Produktområden

 
Modularkontakt för RJ45 Cat6 som snabbar på din kontaktering. Här får du en lösning där du slipper att fundera på om rätt ledare kom på rätt plats. Dra bara de 8 ledarna rakt igenom kontakten och verifiera därefter att allt sitter rätt.
3,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Verktyg för smidig och enkel anslutning av RJ45 kontakter. Här behöver du endast ett verktyg för alla moment, avskalning, pressning och klippning.
833 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1371
WireXpert 500, komplett med väska
103 360 SEK exkl. moms
 
WireXpert 4500 är flaggskeppet bland certifieringsinstrument med en kapacitet som överträffar dagens strängaste krav för Cat.8/Klass II på 2500MHz. En framtidssäkrad testplattform som klarar både koppar och fiber nu och framöver.
132 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
WireXpert 500-fiber är instrumentet för dig som främst behöver testa, certifiera och dokumentera fiber. Till skillnad mot WireXpert 500 så ingår licensen för att testa fiber men man måste köpa till rätt modul. Observera att kopparmoduler och licenes för koppar inte ingår i WireXpert 500-fiber. Instrumentet bygger på den mest mångsidiga testplattformen som finns idag som gör att du kan bygga på med funktionalitet och prestanda i den takt du behöver upp till Cat.8/Klass II och förbi.
155 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med EasyTAP 3105 kan du själv välja aggregering eller ej, vilket gör att den lämpar sig för såväl tillfällig felsökning och permanent inspelning. Detta understryks av funktionen "failsafe bypass" som försäkrar dig mot driftavbrott orsakade av fel i TAP:en.
14 120 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 180-1812
Dubbel-TAP GbE koppar/fiber(SFP)
14 490 SEK exkl. moms
 
Äntligen en SFP med inbyggd micro OTDR (µOTDR EX). Fibernätets ekolod, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), är ett ovärderligt verktyg vid felsökning och dokumentation av ett fibernät.
15 330 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103557
Startpaket, RJ45 med klippfunktion
1 460 SEK exkl. moms
Best.nr 20103783
kabeltvinnare
74,50 SEK exkl. moms
Best.nr 20100147
Skruvmejsel med snabbladdning
584 SEK exkl. moms
191 SEK exkl. moms