Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Idag sitter en nätverksswitch i nästan varje källarutrymme, nodrum, trafikljus, järnvägsövergång, operationssal och så vidare. Såklart också i de klassiska utrymmena som datacenter och vanliga kontor.
Om vi bortser från de mest extrema användningsområdena i de alltra största datacentren där man idag jobbar med Barebone-switchar och separata operativsystem, så finns ändå många överväganden kvar att göra för en driftsäker och funktionellt stabil lösning.
Övervakning är egentligen en klen benämning på vad som oftast ingår i en övervakningsbar switch. Normalt får du tillgång till ett helt batteri av trafikoptimerande egenskaper, som hjälper dig att parera flaskhalsar i trafikflödet och därmed en nödvändighet för stabil funktion under vissa omständigheter. Fjärrstyrning och realtidsövervakning av driftstatus är givetvis också ett mervärde. Nyttoeffekten från den övervakningsbara switchen skall dock vägas mot både den högre engångskostnaden och de löpande extra resurserna som den kontinuerliga bevakningen drar.
På senare tid erbjuds övervakning via molnet som alternativ till de klassiska med antingen en terminalport (RS232), SNMP eller inbyggd webbserver. Molnet är underbart bekvämt och väldig rationellt, men eftersom man ofta är beroende av en tredje part blir säkerhetsaspekten något som behöver vägas in.
Den "dumma" switchen är istället en barnlek att installera och saknar i stort sett alltid funktioner för optimerad framkomlighet och säkerhet. Istället för digitala säkerhetsfunktioner får du antingen låsa in enheten eller förse den med portlås för att hindra åtkomst.
# |
Övervakningsbara switchar |
Icke övervakningsbara switchar |
Funktioner |
VLAN, redundans, DHCP, port-spegling, QoS, SNMP, etc. |
Få funktioner, mestadels en fast konfiguration |
Prestanda |
Många inställningsmöjligheter, finkalibrering av framkomlighet via trafik- eller användarbaserade parametrar. Tillåter fjärrmässig felsökning. |
Plug and play. Vissa medger enklare QoS-inställningar och statiska VLAN |
Säkerhet |
Olika säkerhetsprotokoll för såväl data som övervakning i olika nivåer. |
Endast fysisk säkerhet om enheten låses in eller portar/kablar låses fast |
Kostnader |
Dyrare i inköp, högre kostnader för installaton och underhåll |
Billigare |
Tillämpning |
Större nätverk och sådana där 24/7-kontroll är nödvändig |
Små kontor, labb, hem, klassrum och liknande |
Det finns egentligen ingen bra benämning på de switchar som avviker from de klassiska för rackmontage eller sådana vi har på skrivbordet. Industriella switchar brukar vara samlingsnamet för de DIN-monterade med bättre temperaturtålighet, men det är ett föråldrat uttryck som myntades då vi faktiskt inte hade fler olika användningsområden är just kontor eller industri. Idag har vi så många fler tillämningar och därmed specialegenskaper för vissa speciella ändamål att den gamla rubriceringen inte räcker till. På engelska säger man ofta Ruggedized eller Hardened, som vi försvenskar till ruggade och härdade. Ändamålet måste få avgöra vilka egenskaper som krävs och idag finns det ju gott om sk industriswitchar med exakt samma format som skrivbordsmodeller och rack-monterade motsvarigheter.
Var de ska monteras blir ofta en tidig urvalsfaktor. Likaså vilket utrymme som rent fysiskt finns tillgängligt. Med DIN-montering menar vi att enheten snäpps fast i en ofta befintlig plåtskena. Du har sett den i din elcentral hemma. Det är den 35mm breda skenan som moderna automatsäkringar sitter monterade i. Är det i den miljön man jobbar så blir det givetvis snyggt och praktiskt att också switchen sitter på samma sätt som övrig elektronik. Lika givet blir det att välja de rackmonterade när ett 19" dataskåp är platsen för montaget. Lite svårare blir det när switchen ska sitta ensam, utan varken elskåp eller rack. Då får man helt enkelt höra av sig till oss på Direktronik, så kan vi ta fram väggmonteringslösningar för de flesta modeller eller göra anpassningar för att du ska få den montering du vill ha.
Idag väljer många att ersätta gamla switchar med nya för att kunna nyttja PoE (Power Over Ethernet), men glömmer ofta att ta hänsyn till den ökande totaleffekten och därmed värmeutvecklingen. Effektskillnaden mellen en PoE-switch och en utan kan vara flera hundra watt och sitter switchen i ett trångt eller dåligt ventilerat utrymme kommer livslängden och driftstabilitet påverkas markant. I en övervakningsbar switch är ibland temperaturen en sådan parameter du kan läsa av och sätta larm för. I annat fall kan det vara vettigt att mildra oron genom en separat tempgivare som du låter nyttja en av nätverksportarna och därmed kan läsa av fjärrmässigt.
Redundant strömförsörjning brukar man kalla den funktion i en switch som ger dubbla ingångar för strömförsörjning och automatiskt kan välja från vilken ingång strömmen skall tas. Låter man dessutom de bägge ingångarna matas från helt separata elkällor så bygger man bort en del störningsrisker som skulle kunna komma av oförutsedda strömavbrott. I vissa fall har man olika ingångsvärden, exempelvis 230V AC på den ena och 12-48V DC på den andra. Detta är praktiskt då man vill direktansluta switchen till en batteribank utan att gå via separata UPS-enheter. Har inte switchen den här möjlighet så skyddar du dig bäst med en UPS (Uninterruptible Power Supply).
Om du vill veta mer om switchar och nätverk generellt kontakta och genast! Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2023-04-17, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.