Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Utan UDP, ingen internetradio. Och utan TCP inga bankärenden eller andra transaktioner där det måste bli exakt rätt. Eller för att ta ett mer alldagligt exempel, Som att antingen få ICA:s senaste direktreklam i brevlådan (UDP) eller ett personligt brev skickat som rek med snigelposten (TCP). Så olika men ändå så nödvändiga.
Exakt hur mycket data som transporteras per dag i vårat globala nätverk som kallas Internet finns det ingen exakt siffra på. Men däremot så uppskattas trafiken till att vara tiotals exabyte (1 exabyte = 1,048,576 terabyte). Helt ofattbar mängd data som dagligen skyfflas igenom vår uppkopplade elektronik och liv.
När vi skickar data över såväl Internet som internt inom vårat egna LAN så använder vi i huvudsak två transportprotokoll. TCP (Transmission Control Protocol) samt UDP (User Datagram Protocol). Många känner nog främst igen fortkortningen TCP/IP. TCP/IP är ett samlingsnamn för TCP och IP (Internet Protocol). Vi kommer i denna artikel titta på TCP och inte IP protokollet.
TCP utvecklades under 70 - 80 talet då det behövdes något för att kunna hantera kommunikationen mellan olika delar av Arpanet, som var det första paketförmedlande datanätet. Snart 60 år senare så lever detta fantastiska protokoll kvar, om än i modernare form då utvecklingen aldrig avstannar.
Precis som namnet antyder (Transmission Control Protocol) så kontrolleras kontinuerligt att sändningen av paketen kommit fram. Det innebär att i första ledet så kommer en dator/enhet fråga en annan dator/enhet om att skapa en anslutning. När datorerna har sagt hej och genomfört en så kallad handskakning så kommer datan flöda mellan dessa. Om ett paket skulle försvinna på vägen så kommer mottagande dator efterfråga paketet igen och alla andra efterföljande paket som redan har skickas får snällt vänta på sin tur. Det förlorade paketet måste komma fram innan efterföljande paket får komma fram. Detta påverkar såklart överföringshastigheten. Paketet behåller helt enkelt sin plats i kön trots att den kommit på villovägar. Inga andra paket accepteras av mottagaren innan det saknade paketet har kommit fram och har korrekt innehåll.
Ps. Vi på Direktronik har inga köer och svarar inom tre signaler. Du når oss på 08 52 400 700 ds.
Detta är ypperligt när man behöver vara säker på att all data kommer fram i exakt samma skick som det skickades.
Exempel när detta är viktigt:
Kontroll av paketen är dock inte alltid positivt utan det kan finnas vissa funktioner som inte är behjälpta av detta. Det var så det kom sig att behovet av UDP uppstod och blev en del av TCP/IP, trots att det fungerar väldigt annorlunda.
UDP är raka motsatsen till TCP, Det finns ingen kontroll på vilka paketet som kommer fram eller vilka som tar emot dom. Vid första anblick kan det låta lite märkligt att vem som helst kan ta emot dom? Känns nästan direkt farligt?
UDP används endast när man vill uppnå snabbare kommunikation och om man tappar ett par paket på vägen så är inte det hela världen. Det i sig gör ju att UDP inte lämpar sig för kommunikation vid internethandel eller liknande. Men är fantastiskt gällande radio/spel/streaming överlag.
Undertecknad sitter i detta nu och lyssnar på internetradio medans detta skrivs. Man märker inte om några paket försvinner på vägen. Utan min dator fångar upp den UDP ström (Även kallad Multicast) som radiostationen skickar ut. Min dator behöver inte skaka hand med radiostationen för att inleda en TCP kommunikation. Då det inte heller finns några köer så sker kommunikationen mycket snabbare,
Detta gör även att radiostationen inte behöver ha en datahall för att kunna servera alla kommunikations förfrågningar TCP skulle generera. Nu klarar dom sig på en mycket mindre hårdvara för att servera alla sina lyssnare.
Fler exempel där UDP är perfekt att använda
Så båda dessa hörnstenar är otroligt viktiga för dagens samhälle men fungerar på två helt olika sätt.
Det har dock kommit något av en hybridversion utvecklad till Google Chrome och Youtube som kallas QUIC (Quick UDP Internet Connection). Det är en egentligen en vidareutveckling av UDP men med TCP pålagt över UDP, så du har snabbare kommunikation men samtidigt mer pålitlig än UDP eftersom TCP är inbakat.
Ett exempel på hur det går till är att istället för att det finns ett kö-system så sker flera nedladdningar samtidigt och skulle ett paket hamna på villovägar så fortsätter efterföljande paket att tas emot utan att behöva vänta på sin tur. Samtliga paket måste dock i slutändan ha kommit fram som dom ska för att överföringen ska lyckas.
Dessutom finns kryptering osv inbyggt i protokollet direkt och används tex för WhatsApp. Idasgläget används QUIC av Facebook, Google, Cloudflare och andra CDN-tjänster.
Nej, Det behöver du inte. Alla standard switchar stöder både UDP och TCP. Det är enbart om du vill tillgodogöra dig olika prioriterings-, övervaknings eller regleringsfunktioner som du behöver kika lite noggrannare på switchens detaljerade specifikation. Läs gärna mer här: Vilken Nätverksswitch ska jag välja
Vi du veta mer om framkomlighet och hur man öppnar upp flaskhalsar i nätverket, var sig det beror på TCP eller UDP, kontakta oss redan idag. Vi har erfarenhet från datanät sedan mitten på 80-talet och vet att rekommendera rätt lösning. Dessutom är vi lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2025-02-20, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Nätverkskort för fiber, koppar eller flexibla för SPF-modul erbjuder vi i flera olika utföranden.