Meny

Skärmat eller oskärmat - vad ska jag välja?

Den eviga frågan och lika svår att svara på som den om man ska köra dubbat eller ej. Som med vinterdäcken beror det på ändamålet och hur förutsättningarna ser ut. Inget alternativ är alltid bättre och inget är heller alltid sämre, det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Läs om de olika typerna och vad som skiljer dem åt för ett tryggare val vid nästa installation.

Låt oss först definiera spelplanen. Vi talar alltså om datanät, Ethernet, och syftet med skärmad kabel. Generellt kan sägas att skärmen i en nätverkskabel har till uppgift att skydda datasignalerna innanför skärmen. För kabeln till en elmotor exempelvis är syftet oftast det omvända, dvs att skydda utrustningen utanför skärmen.

Skärmad kabel för datanät erbjuder i huvudsak två nivåer av skärmning; gemensam skärm och parvis skärm. Det har förekommit någon variant där skärmen omfattar två par, en sk twisted quad, men den verkar inte efterfrågas längre.

Gemensamma skärmen - strumpa, folie eller både och

Den gemensamma skärmen förekommer antingen som en tunn lindad plastfodrad aluminiumfolie eller en flätad strumpa av förtent koppar. Ibland förekommer både fläta och folie. Att man har olika och ibland dubbla beror på att de bidrar till skärmningen med sina olika egenskaper. Folien vinner på att den till 100% täcker ledarna innanför, medan strumpan som är vävd bara erbjuder ca 70% täckning. Strumpan å andra sidan innehåller koppar med bättre ledningsförmåga än aluminium och den består också av mer massa per meter vilket ger lägre motstånd när störningar skall avledas. Dessutom bidrar strumpan till kabelns fysiska styrka och hållfasthet, som kontrast till den skörare folien som kan spricka upp med tiden. Samtidigt ökar vikten och diametern på kabeln vilket påverkar komplexiteten för installatören. Ja ni ser, man kan förmodligen debattera länge om detaljerna men landar nog ändå i slutsatsen att det beror på de lokala förutsättningarna och ekonomi.

Parvis skärmning - viktigare för högre hastigheter

Den parvisa skärmningen är alltid en folie och har som uttalat syfte att minska störningar mellan paren, sk Cross Talk. Ju högre frekvens (läs datahastighet) desto mindre är marginalerna och risken för överföringsfel ökar med stigande hastighet, men blir påtaglig först över 10Gbps. Folien är också mer effektiv som skärm just för högre frekvenser, dessutom både lättare och tunnare än flätan.

Oskärmad UTP

Fördel oskärmat

Att oskärmat är enklare att installera och kan ske till lägre kostnad inser de flesta, men färre tänker på att alternativet med skärmad kabel utgör en potentiell felkälla eftersom man genom skärmen lätt riskerar att sammanfoga all utrustning galvaniskt. I en fastighet med flera våningsplan eller områden med många byggnader har man gärna olika el-centraler, var och en med sin egen jordning. Den potentialskillnad som kan finnas här kommer med hjälp av skärmen i kabeln att utjämnas vilket då ger upphov till jordströmmar. Detta fenomen kan ge svårdiagnosticerade störningar och fel i dataöverföringen.

• Enklare att göra rätt
• Lägre kostnad, både material och installation
• Klarar kraven upp till 10Gbps i "normal" kontorsmiljö
• Slipper alla risker med jordströmmar och den komplexa installationen med skärmat

Skärmad kabel S/STP

Fördel skärmat

Ett korrekt utfört skärmat nät har bättre förutsättningar att klara både höga överföringshastigheter och utifrån kommande störningar. För att motivera det högre priset och den ökade komplexiteten vid installation samt riskerna som nämnts ovan, bör skärmat användas bara där man kan förutse en extra ogynnsam miljö. Vad är då det? Tung industri som gjuterier, plåtindustrier och massafabriker har ofta mycket kraftiga elektriska processer och är självklara kandidater för skärmat kabelnät. Andra ställen där du bör överväga skärmat är i hisschakt och då främst i närhet till hissmotorn. Ett tips är att göra en kontinuitetsmätning med ett certifieringsverktyg för datanät över ett dygn eller så och på en förmodat utsatt länk med både skärmad och oskärmad kabel och utvärdera resultatet. En kabel med individuellt skärmade par är också en förutsättning för att klara prestandakraven för 40Gbps Cat8-nät.

• Klarar högsta prestanda, över 10Gbps
• Bästa immunitet mot störningar utifrån och mellan par i kabeln
• Mer hållfast kabel
• Lättare att bygga framtidssäkert

Om du ändå väljer skärmat - tänk på jordningen

Det räcker tyvärr inte att bara tänka på den, man måste göra rätt också. Regeln är enkel. Skärmen får endast anslutas till byggnadens jord på ett enda ställe, men detta är lättare sagt än gjort i praktiken. Ett nätverk hinner se många olika installatörer under sin livstid och risken är därför stor att disciplinen med skärmningen vittrar sönder med tiden och till sist får du ett nätverk med många olika jordplan sammanfogade.

Channel Link

Flera av er har säkert hört att man "endast ska ansluta skärmen i ena änden", men många missförstår vad man egentligen menar med det och låter helt enkelt bli att ansluta skärmstrumpan eller folien till RJ45-uttaget i ena änden. Ordet som fattas här är "till jord". Man ska bara ansluta skärmen till jord i ena änden, skall det vara. Standarden för skärmat nät kräver nämligen att skärmen är intakt i hela "Channel Link", dvs all kabel, från switchport till nätverkskort inklusive patchkablar. Konsekvensen av det är att du måste försäkra dig om att det inte finns en galvanisk koppling mellan det skärmade höljet i nätverkskortets RJ45-uttag och jordplanet i byggnaden, för annars kommer du inte lyckas åstadkomma jordning bara i ena änden.

Priset också en faktor

Någonstans i köpbeslutet kommer priset in i bilden. Man bör vara medveten om att ett skärmat nät inte bara innebär skärmad kabel, utan att hela länken behöver skärmas, från vägguttag till patchpaneler och all anslutningskabel. Givetvis blir hårvarukostnaden högre, räkna med upp till dubbla priset. Men glöm inte att också monteringen går långsammare och är mer komplicerad, vilket också skall läggas till totalsumman.

Hur lätt blev det nu då?

Det är lätt att börja gilla oskärmat, eller hur? Med det oskärmade nätet slipper du hela komplexiteten och eftersom ett kontors- eller hemmanätverk vanligtvis inte är utsatt för den typen av störningar som motiverar skärmning på grund av yttre omständigheter, rekommenderar vi därför oskärmat till alla vanliga kontorsmiljöer upp till 10Gbps.

skärmat_prat_800.JPG

Vill du veta mer om kabelnät, test och certifiering eller diskutera några utmaningar du har? Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Med den verktygslösa RJ45-pluggen slipper man skaffa dyrbara (eller billiga och dåligt fungerande) krimptänger bara för att göra ett fåtal kontakteringar. Passar också perfekt i olika "gör-det-själv-kit" till bredbands- och kabelTV-paket
26,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Installationskabel för nätverk koppar med högsta prestanda. Du köper på 305m trumma eller på 100m trumma. Kablaget går också att köpa som metervara. Merparten av vår nätverkskabel är LSZH = Low Smoke Zero Halogen vilket gör den lämplig i offentliga miljöer. CPR certifierad.
1 310 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Idealisk förlängning för tillfälliga nätverkskablar som används vid evenemang, presentationer, utbildningar, konferenser, mässor, sändningsfordon och nödsituationer mm. En måste produkt för alla tekniker som sysslar med kortvariga LAN-anslutningar över långa avstånd. såsom mät sektioner eller i utvändiga sändningsfordon. Integrerat uttag Cat.6A 1 x RJ45 med damm lock och 1 x Cat.6A RJ45.
2 720 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103384
UTP, 100m, Vit
921 SEK exkl. moms
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6 patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor. För en större färgpalett titta på Cat.6A S/FTP.
76,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6 patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor. För en större färgpalett titta på Cat.6A U/UTP.
52,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6A patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor.
60,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Optimera din kabelhantering i trånga skåp och datacenter med smidigare Ethernet-kablage. Cat6 slim är en extra tunn kabel som förbättrar ventilationen i fullbestyckade rack genom att minska kabelbuntarnas tjocklek. Dessutom blir det enklare att läsa av märkning på paneler och switchar när tjocka kablar inte längre skymmer sikten.
44,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103557
Startpaket, RJ45 med klippfunktion
1 420 SEK exkl. moms
Best.nr 20103783
kabeltvinnare
72,60 SEK exkl. moms
 
Verktyg för smidig och enkel anslutning av RJ45 kontakter. Här behöver du endast ett verktyg för alla moment, avskalning, pressning och klippning.
811 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Modularkontakt för RJ45 Cat6 som snabbar på din kontaktering. Här får du en lösning där du slipper att fundera på om rätt ledare kom på rätt plats. Dra bara de 8 ledarna rakt igenom kontakten och verifiera därefter att allt sitter rätt.
3,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med den verktygslösa RJ45-pluggen slipper man skaffa dyrbara (eller billiga och dåligt fungerande) krimptänger bara för att göra ett fåtal kontakteringar. Passar också perfekt i olika "gör-det-själv-kit" till bredbands- och kabelTV-paket
26,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När du väljer att använda vår slim-kabel (tunnare ledare) installationskabel så måste du även välja rätt Keystone kontakt för din panel eller uttag.
49,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du även göra dina egna Cat6A kablage och vara garanterad att det kommer att fungera enligt standard.
3,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104034
Cat6A verktygslöskarv
111 SEK exkl. moms
 
Säkra din förlängning med lås-funktion. Smidig adapter som kan användas på den flesta platser där man behöver skarva sitt kablage.
51,43 SEK 60,50 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du enkelt skydda din nätverkskabel utomhus. Med hjälp av denna skyddskåpa så får du en vattentät kapsling som skyddar din installation.
90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter