Låt oss först definiera spelplanen. Vi talar alltså om datanät, Ethernet, och syftet med skärmad kabel. Generellt kan sägas att skärmen i en nätverkskabel har till uppgift att skydda datasignalerna innanför skärmen. För kabeln till en elmotor exempelvis är syftet oftast det omvända, dvs att skydda utrustningen utanför skärmen.
Skärmad kabel för datanät erbjuder i huvudsak två nivåer av skärmning; gemensam skärm och parvis skärm. Det har förekommit någon variant där skärmen omfattar två par, en sk twisted quad, men den verkar inte efterfrågas längre.
Den gemensamma skärmen förekommer antingen som en tunn lindad plastfodrad aluminiumfolie eller en flätad strumpa av förtent koppar. Ibland förekommer både fläta och folie. Att man har olika och ibland dubbla beror på att de bidrar till skärmningen med sina olika egenskaper. Folien vinner på att den till 100% täcker ledarna innanför, medan strumpan som är vävd bara erbjuder ca 70% täckning. Strumpan å andra sidan innehåller koppar med bättre ledningsförmåga än aluminium och den består också av mer massa per meter vilket ger lägre motstånd när störningar skall avledas. Dessutom bidrar strumpan till kabelns fysiska styrka och hållfasthet, som kontrast till den skörare folien som kan spricka upp med tiden. Samtidigt ökar vikten och diametern på kabeln vilket påverkar komplexiteten för installatören. Ja ni ser, man kan förmodligen debattera länge om detaljerna men landar nog ändå i slutsatsen att det beror på de lokala förutsättningarna och ekonomi.
Den parvisa skärmningen är alltid en folie och har som uttalat syfte att minska störningar mellan paren, sk Cross Talk. Ju högre frekvens (läs datahastighet) desto mindre är marginalerna och risken för överföringsfel ökar med stigande hastighet, men blir påtaglig först över 10Gbps. Folien är också mer effektiv som skärm just för högre frekvenser, dessutom både lättare och tunnare än flätan.
Att oskärmat är enklare att installera och kan ske till lägre kostnad inser de flesta, men färre tänker på att alternativet med skärmad kabel utgör en potentiell felkälla eftersom man genom skärmen lätt riskerar att sammanfoga all utrustning galvaniskt. I en fastighet med flera våningsplan eller områden med många byggnader har man gärna olika el-centraler, var och en med sin egen jordning. Den potentialskillnad som kan finnas här kommer med hjälp av skärmen i kabeln att utjämnas vilket då ger upphov till jordströmmar. Detta fenomen kan ge svårdiagnosticerade störningar och fel i dataöverföringen.
• Enklare att göra rätt
• Lägre kostnad, både material och installation
• Klarar kraven upp till 10Gbps i "normal" kontorsmiljö
• Slipper alla risker med jordströmmar och den komplexa installationen med skärmat
Ett korrekt utfört skärmat nät har bättre förutsättningar att klara både höga överföringshastigheter och utifrån kommande störningar. För att motivera det högre priset och den ökade komplexiteten vid installation samt riskerna som nämnts ovan, bör skärmat användas bara där man kan förutse en extra ogynnsam miljö. Vad är då det? Tung industri som gjuterier, plåtindustrier och massafabriker har ofta mycket kraftiga elektriska processer och är självklara kandidater för skärmat kabelnät. Andra ställen där du bör överväga skärmat är i hisschakt och då främst i närhet till hissmotorn. Ett tips är att göra en kontinuitetsmätning med ett certifieringsverktyg för datanät över ett dygn eller så och på en förmodat utsatt länk med både skärmad och oskärmad kabel och utvärdera resultatet. En kabel med individuellt skärmade par är också en förutsättning för att klara prestandakraven för 40Gbps Cat8-nät.
• Klarar högsta prestanda, över 10Gbps
• Bästa immunitet mot störningar utifrån och mellan par i kabeln
• Mer hållfast kabel
• Lättare att bygga framtidssäkert
Det räcker tyvärr inte att bara tänka på den, man måste göra rätt också. Regeln är enkel. Skärmen får endast anslutas till byggnadens jord på ett enda ställe, men detta är lättare sagt än gjort i praktiken. Ett nätverk hinner se många olika installatörer under sin livstid och risken är därför stor att disciplinen med skärmningen vittrar sönder med tiden och till sist får du ett nätverk med många olika jordplan sammanfogade.
Flera av er har säkert hört att man "endast ska ansluta skärmen i ena änden", men många missförstår vad man egentligen menar med det och låter helt enkelt bli att ansluta skärmstrumpan eller folien till RJ45-uttaget i ena änden. Ordet som fattas här är "till jord". Man ska bara ansluta skärmen till jord i ena änden, skall det vara. Standarden för skärmat nät kräver nämligen att skärmen är intakt i hela "Channel Link", dvs all kabel, från switchport till nätverkskort inklusive patchkablar. Konsekvensen av det är att du måste försäkra dig om att det inte finns en galvanisk koppling mellan det skärmade höljet i nätverkskortets RJ45-uttag och jordplanet i byggnaden, för annars kommer du inte lyckas åstadkomma jordning bara i ena änden.
Någonstans i köpbeslutet kommer priset in i bilden. Man bör vara medveten om att ett skärmat nät inte bara innebär skärmad kabel, utan att hela länken behöver skärmas, från vägguttag till patchpaneler och all anslutningskabel. Givetvis blir hårvarukostnaden högre, räkna med upp till dubbla priset. Men glöm inte att också monteringen går långsammare och är mer komplicerad, vilket också skall läggas till totalsumman.
Det är lätt att börja gilla oskärmat, eller hur? Med det oskärmade nätet slipper du hela komplexiteten och eftersom ett kontors- eller hemmanätverk vanligtvis inte är utsatt för den typen av störningar som motiverar skärmning på grund av yttre omständigheter, rekommenderar vi därför oskärmat till alla vanliga kontorsmiljöer upp till 10Gbps.
Vill du veta mer om kabelnät, test och certifiering eller diskutera några utmaningar du har? Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
- Visitor25604
- Emmanuel
- Olof
- Visitor16970
- Visitor4982
- Visitor24877
- Visitor14484
- TB
- Jonas
- Visitor25127
- Visitor25133
- Karl-Erik
- Visitor24968
- Mattias
- Ingemar K
- Visitor25475
- Tim
- Visitor14535
- Visitor9034
- Visitor6354
- Visitor18830
- Visitor16351
- Visitor25388
- Oskar S
- Visitor5196
- Visitor25150
- Flash Back
- Erik
- Lars
- Hilding G
- Niklas
- Ulrik
- Lalo R
- Visitor9870
- Visitor5208
- Johan B
- Visitor246467
- Rolf A
- Visitor15526
- Visitor25952
- Frej E
- Visitor16710
- Visitor16816
- Visitor14809
- Kjell
- Visitor9587
- Kjell
- Visitor17797
- Visitor4595
- Visitor7453
- Marcus T
- Visitor11063
- Anders B
- Johnny
- Visitor4171
- Tomas
- Martin F
- Visitor25912
- Visitor4079
- Visitor24862
- Visitor12394
- Visitor26035
- Visitor16292
- Torbjörn V
- Visitor24644
- Visitor6453
- Bert E
- Visitor18239
- Marcus
- Visitor17857
- Anton
- Visitor4299
- Klas E
- Joakim
- Johnny
- Viktor
- Visitor18128
- Visitor25888
- Nilsson J
- Visitor13556
- Johan N
- Visitor17145
- Per V
- Nisse
- Mikael
- Mats N
- Johan B
- Visitor7217
- Gustav C
- Tomas N
- Visitor10621
- Visitor4299
- Per H
- Jan Ö
- Tim
- Gustav C
- Visitor9941
- Visitor8448
- Joakim
- Lejla
- Visitor14809
- Christian P
- Visitor13792
- Jocke
- Hans
- Ola
- Olle F
- Robert
- Visitor6216
- Pop
- Ragnar
- Mikael J
- Jonas S
- Joakim S
- Joakim
- Visitor24828
- Thomas L
- Martin L
- Visitor6754
- Per S
- Visitor18766
Bästa största TP-kabelsortimentet i lager på den nordiska marknaden!
Nätverkskabel metervara - Cat.5 & Cat.6 - Direktronik AB
Välj att köpa den som 305 meters förpackning eller de antal meter du är i behov av. ✓Fri rådgivning ✓Snabb leverans ✓Lång garanti