Meny

Skärmat eller oskärmat - vad ska jag välja?

Den eviga frågan och lika svår att svara på som den om man ska köra dubbat eller ej. Som med vinterdäcken beror det på ändamålet och hur förutsättningarna ser ut. Inget alternativ är alltid bättre och inget är heller alltid sämre, det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Läs om de olika typerna och vad som skiljer dem åt för ett tryggare val vid nästa installation.

Låt oss först definiera spelplanen. Vi talar alltså om datanät, Ethernet, och syftet med skärmad kabel. Generellt kan sägas att skärmen i en nätverkskabel har till uppgift att skydda datasignalerna innanför skärmen. För kabeln till en elmotor exempelvis är syftet oftast det omvända, dvs att skydda utrustningen utanför skärmen.

Skärmad kabel för datanät erbjuder i huvudsak två nivåer av skärmning; gemensam skärm och parvis skärm. Det har förekommit någon variant där skärmen omfattar två par, en sk twisted quad, men den verkar inte efterfrågas längre.

Gemensamma skärmen - strumpa, folie eller både och

Den gemensamma skärmen förekommer antingen som en tunn lindad plastfodrad aluminiumfolie eller en flätad strumpa av förtent koppar. Ibland förekommer både fläta och folie. Att man har olika och ibland dubbla beror på att de bidrar till skärmningen med sina olika egenskaper. Folien vinner på att den till 100% täcker ledarna innanför, medan strumpan som är vävd bara erbjuder ca 70% täckning. Strumpan å andra sidan innehåller koppar med bättre ledningsförmåga än aluminium och den består också av mer massa per meter vilket ger lägre motstånd när störningar skall avledas. Dessutom bidrar strumpan till kabelns fysiska styrka och hållfasthet, som kontrast till den skörare folien som kan spricka upp med tiden. Samtidigt ökar vikten och diametern på kabeln vilket påverkar komplexiteten för installatören. Ja ni ser, man kan förmodligen debattera länge om detaljerna men landar nog ändå i slutsatsen att det beror på de lokala förutsättningarna och ekonomi.

Parvis skärmning - viktigare för högre hastigheter

Den parvisa skärmningen är alltid en folie och har som uttalat syfte att minska störningar mellan paren, sk Cross Talk. Ju högre frekvens (läs datahastighet) desto mindre är marginalerna och risken för överföringsfel ökar med stigande hastighet, men blir påtaglig först över 10Gbps. Folien är också mer effektiv som skärm just för högre frekvenser, dessutom både lättare och tunnare än flätan.

Oskärmad UTP

Fördel oskärmat

Att oskärmat är enklare att installera och kan ske till lägre kostnad inser de flesta, men färre tänker på att alternativet med skärmad kabel utgör en potentiell felkälla eftersom man genom skärmen lätt riskerar att sammanfoga all utrustning galvaniskt. I en fastighet med flera våningsplan eller områden med många byggnader har man gärna olika el-centraler, var och en med sin egen jordning. Den potentialskillnad som kan finnas här kommer med hjälp av skärmen i kabeln att utjämnas vilket då ger upphov till jordströmmar. Detta fenomen kan ge svårdiagnosticerade störningar och fel i dataöverföringen.

• Enklare att göra rätt
• Lägre kostnad, både material och installation
• Klarar kraven upp till 10Gbps i "normal" kontorsmiljö
• Slipper alla risker med jordströmmar och den komplexa installationen med skärmat

Skärmad kabel S/STP

Fördel skärmat

Ett korrekt utfört skärmat nät har bättre förutsättningar att klara både höga överföringshastigheter och utifrån kommande störningar. För att motivera det högre priset och den ökade komplexiteten vid installation samt riskerna som nämnts ovan, bör skärmat användas bara där man kan förutse en extra ogynnsam miljö. Vad är då det? Tung industri som gjuterier, plåtindustrier och massafabriker har ofta mycket kraftiga elektriska processer och är självklara kandidater för skärmat kabelnät. Andra ställen där du bör överväga skärmat är i hisschakt och då främst i närhet till hissmotorn. Ett tips är att göra en kontinuitetsmätning med ett certifieringsverktyg för datanät över ett dygn eller så och på en förmodat utsatt länk med både skärmad och oskärmad kabel och utvärdera resultatet. En kabel med individuellt skärmade par är också en förutsättning för att klara prestandakraven för 40Gbps Cat8-nät.

• Klarar högsta prestanda, över 10Gbps
• Bästa immunitet mot störningar utifrån och mellan par i kabeln
• Mer hållfast kabel
• Lättare att bygga framtidssäkert

Om du ändå väljer skärmat - tänk på jordningen

Det räcker tyvärr inte att bara tänka på den, man måste göra rätt också. Regeln är enkel. Skärmen får endast anslutas till byggnadens jord på ett enda ställe, men detta är lättare sagt än gjort i praktiken. Ett nätverk hinner se många olika installatörer under sin livstid och risken är därför stor att disciplinen med skärmningen vittrar sönder med tiden och till sist får du ett nätverk med många olika jordplan sammanfogade.

Channel Link

Flera av er har säkert hört att man "endast ska ansluta skärmen i ena änden", men många missförstår vad man egentligen menar med det och låter helt enkelt bli att ansluta skärmstrumpan eller folien till RJ45-uttaget i ena änden. Ordet som fattas här är "till jord". Man ska bara ansluta skärmen till jord i ena änden, skall det vara. Standarden för skärmat nät kräver nämligen att skärmen är intakt i hela "Channel Link", dvs all kabel, från switchport till nätverkskort inklusive patchkablar. Konsekvensen av det är att du måste försäkra dig om att det inte finns en galvanisk koppling mellan det skärmade höljet i nätverkskortets RJ45-uttag och jordplanet i byggnaden, för annars kommer du inte lyckas åstadkomma jordning bara i ena änden.

Priset också en faktor

Någonstans i köpbeslutet kommer priset in i bilden. Man bör vara medveten om att ett skärmat nät inte bara innebär skärmad kabel, utan att hela länken behöver skärmas, från vägguttag till patchpaneler och all anslutningskabel. Givetvis blir hårvarukostnaden högre, räkna med upp till dubbla priset. Men glöm inte att också monteringen går långsammare och är mer komplicerad, vilket också skall läggas till totalsumman.

Hur lätt blev det nu då?

Det är lätt att börja gilla oskärmat, eller hur? Med det oskärmade nätet slipper du hela komplexiteten och eftersom ett kontors- eller hemmanätverk vanligtvis inte är utsatt för den typen av störningar som motiverar skärmning på grund av yttre omständigheter, rekommenderar vi därför oskärmat till alla vanliga kontorsmiljöer upp till 10Gbps.

skärmat_prat_800.JPG

Vill du veta mer om kabelnät, test och certifiering eller diskutera några utmaningar du har? Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

Relaterade komponenter

 
CableMaster 500 är konstruerad för att testa och mäta längderna på alla vanliga lågspänningskablar som finns i dagens nätverk, video- eller telefonsystem. Den kartlägger också platserna för kabeländarna genom att skicka en ton på kabeln som kan spåras med en tonspårare eller genom att blinka LED-lampan på portuttaget.
3 220 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
NetXpert XG kvalificerar kapaciteten i ditt datanät upp till 10Gbps och ger dig kraftfulla verktyg för felsökning. Ett smart och mångsidig instrument för nätverksteknikern som vill klara akut felsökning på fiber eller koppar, kvalificering av kabelnätet och dokumentera resultaten. NetXpert XG erbjuder både SFP/SFP+ och RJ45-anslutning och kan även användas över WiFi.
31 780 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1370
Certifieringsinstrument, komplett med väska
111 550 SEK exkl. moms
 
Skydda kritiska förbindelser med låsbara S/FTP nätverkskablage, så slipper du riskera allvarliga driftstörningar på grund av oaktsamhet eller uppsåt. Ett utmärkt sätt att tydligt signalera vikten av att en förbindelse inte kopplas ur.
96,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6A patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor.
44,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-1550
Remote Power Switch & Auto Reboot, 2DI, 2DO, 3 Tempsensorer
3 030 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0462
Poseidon2 4002, 12DI, 4DO, 6+16 sensorer (wire &RS-485)
9 520 SEK exkl. moms
Best.nr 104-4150
Patchbox Plus+, ram inkl. skenor och 6st Patchcatch
2 300 SEK exkl. moms
 
Ett smart lås för RJ45-porten som skyddar fysiskt och förhindrar olovlig anslutning till utrustning och uttag.
65,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Lås fast RJ45-kabeln så slipper du onödiga avbrott på viktiga förbindelser. Kabellåset är en sorts plasthylsa som träs ovanpå RJ45-kontakten och låses med en specialnyckel. Ett smart sätt att förhindra avbrott på kritiska anslutningar som IP-telefonen, övervakningskameror eller uttag och paneler i publika miljöer.
532 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 104-4035
24 portars vinklad Keystone panel
266 SEK exkl. moms
 
Modularkontakt för RJ45 Cat6 som snabbar på din kontaktering. Här får du en lösning där du slipper att fundera på om rätt ledare kom på rätt plats. Dra bara de 8 ledarna rakt igenom kontakten och verifiera därefter att allt sitter rätt.
2,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Cat6A Keystone som passar de flesta paneler och dosor. Många gånger så är det svårt att veta vad som passar var när många kontaktdon ska in på mindre yta.
47,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter