Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Antalet värmepumpar i Sverige antas uppgå till ungefär 1,3 miljoner enligt Energimyndighetens statistik från 2019. Tänker man att de har en livslängd på 15-20 år får man anta att ganska många där ute saknar appar och andra lättförstådda sätt för pumpen att meddela användaren om problem uppstår. Även om också äldre värmepumpar har sätt att kommunicera med extern utrustning på, som via M-BUS, är det inte riktigt möjligt för vem som helst att tillgodogöra sig. Och de modernare som erbjuder olika former av styrning är långt ifrån så användarvänliga som man skulle önska. Dessutom är det olika tillvägagångssätt beroende på vilket fabrikat man har.
Det är ju värme som pumpen ska ge (eller kyla på sommaren) och det enklaste sättet att ta reda på om värme tillverkas är ju att mäta temperaturen på vattnet (eller luften) som cirkulerar i systemet. Det finns en mängd orsaker till att din värmepump har slutat producera värme; strömavbrott, cirkulationsproblem i värmekretsen, problem med avfrostning, filter som satt igen och många fler anledningar. Men spelar det egentligen någon roll av vilken anledning den stannat? Ja, efterhand gör det såklart det, men är inte det viktigaste att du får reda på när det sker? För vad hjälper det dig (om du inte är värmepumpstekniker) om du får beskedet "7H-06 Problem med vattenflöde under kylning/avfrostning". Inte mycket, eller hur? Den har stannat och det är vad du vill veta för att kunna vidta nästa åtgärd; fixa själv eller ringa servicetekniker.
Som vi har varit inne på är det temperaturen vi fokuserar på, oavsett om det är luft eller vatten som kommer ur pumpen. En luft/vatten-pump har ju bara två anslutningar; utgående (uppvärmt) vatten och inkommande (avkylt) returvatten och det enda du behöver göra är att fästa en givare på utgående ledning samt ansluta den till en nätverksansluten "apparat". Dessa apparater finns i diverse utföranden för olika antal givare, så att du kan övervaka såväl inkommande som utgående ledning men också lufttemperaturen i omgivningen eller andra parametrar om du vill.
Detta är precis lika okomplicerat. Samma givare placeras istället direkt i luftflödet, men här kan det vara smart med två givare; en i luftflödet från pumpen och en som mäter rumstemperaturen. Detta för att man ofta har inställningar för vid vilken rumstemperatur pumpen slår på och därmed inte vill får larm så fort önskad rumstemperatur är uppnådd och pumpen/fläkten slår av. Däremot vill du veta om det inställda gränsvärdet för när den ska slå på med marginal har underskridits utan att pumpen slagit på. Och det kan du enkelt ställa in.
Bergvärmepumpen uppför sig i princip som luft/vatten, det vill säga har en inkommande och en utgående ledning. Övervakningen sker därmed på samma sätt.
De flesta av våra "apparater" för den här typen av användningsområde har både inbyggd webbserver och koppling mot en molntjänst. Beroende på om din fastighet är en privatbostad, flerbostadshus eller industrifastighet har man olika komplex miljö och önskemålen skiftar därför. I kommersiella fastigheter har man kanske flera värmepumpar och även andra system vars status man vill övervaka och då väljer man "apparater" med uttag för flera olika sensorer. Oavsett ändamål kan vi hjälpa dig att hitta rätt lösning.
Eftersom det kräver viss data/nätverkskunskap för att öppna upp rätt port i brandväggen/bredbandsroutern är molntjänsten att föredra. Då rapporterar "apparaten" själv sitt data till molnet och därmed behövs ingen speciell ingång till ditt lokala nätverk. Det enda du då behöver göra är att aktivera din produkt i molntjänsten så loggas "apparaten" på med alla sina sensorer. Här kan du sedan ställa in vid vilka gränsvärden eller intervall du vill att enheten ska larma. Och vet du inte från början inom vilka intervall temperaturen varierar naturligt i systemet, så kan du bara låta den vara inkopplad någon vecka eller så för att logga all data. Då kan du kika på den grafiska kurvan över temperaturvariationen och med ledning av det ställa in dina gränsvärden.
Som vi antydde tidigare beror valat av "apparat" på hur komplex din installation är, men låt oss för överskådlighetens skull göra några generella rekommendationer.
Här är det vanligtvis bara en värmepump du vill övervaka och en "apparat" med 4 givarportar räcker väl. Vi rekommenderar gärna en modell där vår egen svenska molntjnst ingår kostnadsfritt. Servrarna finns i Sverige vilket ger dig stabil tillgänglighet och du slipper vara beroende av att en tredje part. Välj då STE2 R2 IP-termometer
Om du inte är brydd över att tredje part administrerar molntjänsten och klarar dig med en enda extern givare jämte den inbyggda, kan du med fördel välja UBI Bot som är lite billigare men också kan strömförsörjas med batteri upp till 6 månder.
Här har du vanligtvis flera värmepumpar, ofta i kombination med en elpanna för tillskott under vissa perioder. Kanske vill du också övervaka ventilationssystemet. Då behöver du apparater med flera portar, ofta en kombinaton av digitala in- och utgångar samt analoga portar. Välj någon av alla enheter som är kompatibla med vår molntjänst Sensdesk. De flesta ger dig såväl den konstnadsfria molntjänsten som SNMP och webb så att enhetena också kan integreras bland befintliga DUC:ar i en redan existerande övervakning.
Om du har några frågor runt insamling av larm och övervakning av industriella system, kontakta oss redan idag – vår rådgivning kostar inget extra utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2022-11-19, innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen.
Med 30 års IP-erfarenhet, tekniskt kunnande och stort unikt produktutbud hjälper vi våra kunder att skräddarsy smarta lösningar för att monitorera, kontrollera och automatisera kritiska miljöer. Temperaturövervakning av ett datarack, totalkontroll av flera hundra noder i en serverhall, managering av otillgänglig utrustning, kyl och frysrum. Vi har rätt