Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Molnet eller datamolnet är ett uttryck som refererar till data, programvaror och information tillgänglig via en nätverksanslutning, oftast genom att komma åt ett datacenter via en Internetanslutning.
Nästan alla IT-resurser kan "leva" i molnet: Ett program eller en applikation, en tjänst eller en företags hela IT-infrastruktur. Om ett företag exempelvis vill bygga en IT-infrastruktur, skulle det normalt installera de servrar, programvaror och nätverksresurser som behövs i sin egen lokal eller serverrum, men nästan alla dessa tjänster och resurser kan nu istället bli tillgängliga genom en tredje part som erbjuder dem i molnet, som Amazon eller Google. I stället för att lagra dina semesterbilder på en lokal dator, kan du låta din iPhone automatiskt spara dem i Apples datacenter genom molntjänsten iCloud. Molnet är ett gemensamt serverrum och lagringsplats som du delar med många andra och där du hyr den kapacitet som du behöver, istället för att äga utrustningen själv.
Serverrum är en för småskalig term egentligen. Vi pratar om gigantiska datacenters och ändlösa rader av servrar i den skalbara nätverksinfrastrukturen hos jättar som Google, Amazon, Apple och Alibaba. Och inte bara enstaka datacenters. För både skalbarhet, driftsäkerhet och lokal kapacitet byggs datacenters strategiskt runtom i världen. Kanske har du läst om Facebooks sex fotbollsplaner stora datacenter i Luleå, men de är inte ensamma. Bara under 2017 rapporterade SVT om flera investeringar i svenska datacenters, här är några av artiklarna:
Google har köpt mark i Horndal - 106 hektar!!
Klart för bygge av Amazons datacenter - bygglov för fyra datacenters
Sverige är attraktivt, inte minst på grund av tillgången på kyla och vårt behov av att växla det mot värme, utan även den välutvecklade IT- och elnät-infrastrukturen samt ett stabilt politiskt klimat. Mark Zuckerberg, Facebooks VD och grundare, lär ha uppgett att anläggningen i Luleå är 10 procent effektivare och konsumerar 40 procent mindre ström än traditionella datacenter.
Så här ger Google sin bild av datacenters:
Och så här vill Microsoft förklara molnet:
Datormoln och sk. Cloud computing har många fördelar. De är ofta snabbare på att tillhandahålla en tjänst, och i många fall kan du få tillgång till den direkt. Ett mindre företag slipper ta höga initiala kostnader för IT-infrastruktur och ett större bolag kan minska sina fasta personalkostnader och samtidigt öka servicegraden mot användarna. Fjärrvändare kan få tillgång till molnresurser från vilken plats som helst bara de har en anslutning, snarare än att vara begränsad av fysisk geografi.
Molnen delas ofta in i tre kategorier: privat, offentlig och hybrid, med hänvisning till vem som har tillgång till tjänsterna eller infrastrukturen. Offentliga molntjänster tillhandahålls för alla som vill köpa eller hyra tjänsterna. Privata molntjänster byggs av företag för användning av deras anställda och partners. Hybrid-molntjänster kombinerar de två.
Konceptet har vuxit över tid och växer kontinuerligt för att nu inkludera nästan alla tjänster som kan tillhandahållas snabbt via en nätverksanslutning, ofta med hjälp av webb- eller mobilapplikationer. Idag kan en kund lätt beställa webbhotell i molnet eller konsumera digitala medietjänster som filmer och musik från iTunes och Netflix, lagra data hos Dropbox eller Google Drive, sköta sin epost med gMail eller till och med skriva kontrakt för bostads- och transporttjänster med AirBnB eller Uber. Affärsprogramvara som Microsoft Outlook till exempel, som uteslutande fanns lokalt i nätverk och datorer, migrerar nu till applikationer som är tillgängliga i molnet.
För dig som livnär dig på att sälja eller underhålla datanät är det givetvis en stor fördel att fler behöver tillgång till nätverk och i allt högre hastighet. Illustrationen från Ethernet Alliance visar prognosen över kommande hastighetsklasser och får ses som stöd till resonemanget om fortsatta uppgraderingar i datanätens kapacitet.
Det är givetvis läskigt att tappa kontrollen över var man har sitt data. Blotta tanken på vad som kan hända om man skulle hindras att komma åt kritisk information på grund av händelser utanför ens kontroll skrämmer säkert. Du hamnar också i händerna på ett annat företags support och får sannolikt den service ditt abonnemang ger dig rätt till, vilket kan göra att fel inte korrigeras lika snabbt som om du kunnat prioritera själv. Till sist får man nog lägga den långsiktiga kostnaden till listan över potentiella nackdelar. Den initiala investeringen blir förvisso lägre, jämfört med att skaffa infrastrukturens själv, men du betalar en löpande avgift för tjänsten istället. Det blir lite som att gå med i EU, en del sin suveränitet lämnar man ifrån sig i utbyte mot starkare internationella relationer där många är beroende av varann vilket gör helheten stark och hållbar.
Smarta lösningar för övervakning, kontroller och automatisera kritiska miljöer. Temperaturövervakning, managering av otillgänglig utrustning, kyl och frysrum.
Specialskåp för de flesta områden, säkerhet, förvaring och utomhusbruk. Vi kan leverera det du söker.
MPO-fiberkablage för alla behov
MPO-kablage är en praktisk optisk lösning när behovet av allt större bandbredd har ökat i datacenter. MPO-kablage är en praktisk optisk lösning när behovet av allt större bandbredd har ökat i datacentren. Ett effektivt sätt att tillhandahålla 40Gb och 100Gb med hög prestanda.
Grenuttag, strömlister och PDU
Från 10-250 Ampere Strömlister och PDU(power distribution unit) eller MPDU (Metered Power Distribution Unit). 1 eller 2 matanade ingångar för den mest kritiska datautrustning, kryptoserverparker eller webservers, sitter ofta i ett rack i datahallen. Det är värt en extra funderare innan man bestämmer hur och av vad de skall strömförsörjas.