Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Nuförtiden behöver man väl knappast berätta att datacenter är en kritisk komponent i modern IT-infrastruktur. När vi läser om dem i media beskrivs de ofta som gigantiska byggnader använda för att husera servrar och annan utrustning som hanterar och lagrar enorma mängder data. Det som inte får så stor del av rampljuset är de många fler, mindre datacenter, som styr fastigheter, trafiksystem och andra digitala knutpunkter.
När Facebook, Google, Amazon, Ericsson och andra giganter bygger datacenter på olika håll i Sverige sker det med den senaste tekniken och med full kontroll på driftmiljön också utifrån energieffektivitet och miljöhänsyn. Här har vi (sannolikt) mycket lite att tillföra avseende optimal driftmiljö. Vänder vi istället blicken mot de tiotusentals små utlokaliserade mikro-datacenters, där man tänker att det räcker att ha koll på temperaturen, har vi däremot mer att bidra med. Väger man in inställelsetiden för en tekniker och kostnaden för både det och avbrottet i den tjänst som levereras, frågar man sig varför inte fler har koll på daggpunkten?
Daggpunkten är den temperatur vid vilken luftens fuktighet kondenseras till vatten. För datacenter är det kritiskt att hålla daggpunkten under kontroll för att undvika kondensation på känslig utrustning. Om daggpunkten är för hög kan fukt kondenseras på kylflänsar, kretskort och andra elektroniska komponenter, vilket kan leda till korrosion, kortslutningar och andra allvarliga skador. För att undvika dessa problem bör datacenter upprätthålla en optimal daggpunkt. Detta kan uppnås genom att använda avfuktningssystem och genom att noggrant övervaka och reglera luftfuktigheten.
Det är väl känt att höga temperaturer accelererar åldrandet av elektriska komponenter. Ett vanligt intervall för drifttemperatur är 0-50 grader Celcius och stänger man in ett antal enheter i en kapsling ligger man snart i den övre delen av intervallet. Därför är temperaturkontroll en annan avgörande faktor för att säkerställa tillförlitlig drift och få tidiga varningssignaler om kommande problem. Är temperaturen för hög minskar livslängden på hårdvaran kontinuerligt vilket leder till överhettning som i förlängningen orsakar driftstopp. Å andra sidan kan för låg temperatur öka energikostnaderna och påverka effektiviteten av kylsystemen. Genom kontinuerlig övervakning kan du hitta optimal balans mellan livslängd och energieffektivitet.
Enligt ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) bör temperaturen i datacenter hållas inom ett intervall på 18-27 °C för att balansera energieffektivitet och driftsäkerhet. Det är också viktigt att undvika snabba temperaturförändringar, då dessa kan stressa utrustningen och leda till problem över tid. I Sverige finns det ingen direkt motsvarighet till ASHRAE, men det finns flera organisationer och standarder som ger riktlinjer och rekommendationer inom området för värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) som kan vara relevanta för datacenter, exempelvis Svensk ventilation, SIS (Svenska institutet för standarder), BBR (Boverkets byggregler) och REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations).
Temperatur och daggpunkt är nära relaterade och måste hanteras tillsammans för att skapa en stabil miljö. Om den relativa fuktigheten är för hög kan det resultera i kondensering även om temperaturen är inom det rekommenderade intervallet. Detta kräver ett balanserat system som kan justera både temperatur och fuktighet samtidigt. Enligt ASHRAE rekommenderas som sagt ett temperaturintervall på 18-27 °C. Liknande rekommendationer finns i svenska och europeiska riktlinjer och som ett sammanvägt typiskt värde för luftfuktigheten bör den ligga på 40-60% för att undvika problem med både för hög och för låg fuktighet. Eftersom för låg luftfuktighet å andra sidan ökar risken för statisk elektricitet (ESD) och skadlig urladdning mot utrustningen är det helt centralt att hålla sig på rätt sida om dessa två ändar av skalan.
För att upprätthålla en stabil daggpunkt och temperatur använder moderna datacenter avancerad teknik för luftkontroll. Exempel på sådan teknik inkluderar:
Alla är de utrymmeskrävande och dyrbara enheter som givetvis inte alltid passar varken utrymmet eller budgeten, så vad gör man då? Jo, man nöjer dig med att övervaka och logga. Det är nämligen varken utrymmeskrävande, kostsamt eller svårt att installera teknik som övervakar de centrala parametrarna. Med en lättavläst logg över temperatur, luftfuktighet och daggpunkt kan du få tidiga varningssignaler om förestående problem och någorlunda pricksäkert utse den utrustning som står i kö att falera. Data från sådan övervakning ger dig också viktig information om mikro-datacentrets placering. Gäller det en utomhuskapsling kanske det räcker att byta placering till skuggsidan av väggen för att förlänga livet på utrustningen med flera år!
Att hantera daggpunkt och temperatur i datacenter är en komplex men nödvändig uppgift för att säkerställa pålitlig drift och förlänga livslängden på utrustningen. Genom att noggrant kontrollera dessa faktorer kan datacenteroperatörer minimera risken för skador på utrustningen och säkerställa en effektiv och driftsäker miljö. Men även om inte datacentrets storlek motiverar en investering i aktiv styrning, kan mycket göras för att förebygga framtida fel enbart genom att övervaka och logga temperatur, luftfuktighet och daggpunkt.
PS. Bara för att en produkt kan mäta både den relativa luftfuktigheten och temperaturen, är det ingen garanti för att den kan räkna fram daggpunkten. Den relativa luftfuktigheten är just relativ och daggpunkten är en funktion av temperatur och luftfuktighet. Vet man både temperaturen och den relativa luftfuktigheten så kan man dock räkna fram dagpunkten själv via en komplicerad formel, men man kan också ta genvägen via någon annans räknare. DS.
Om du vill veta mer om övervakning och datainsamling eller har konkreta projekt du vill diskutera, kontakta oss idag. Vi har lång erfarenhet av datacentermiljön och kan hjälpa dig med en komplett lösning eller bara några goda råd.
Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2024-06-04 , innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Välkommen till Sensdesk.se, portalen för alla dina IoT-insamlingsenheter från vår tillverkare HWg. Här kan du på ett enkelt sätt få överblick och administrera alla dina insamlingsenheter. Historik, larm på det sätt du önskar, multigrafer, pdf rapporter, daschboards mm. Skapa ett konto och testa att ansluta dina insamlingsenheter utan kostnad i 30 dagar
Oavsett om du söker gateway för inomhusmiljö eller tuff industriell utomhusmiljö så har vi rätt LoRaWAN gateway för dig. Nu kan du få våra speciellt utvalda gateways från Browan levererade Netmore-ready, dvs förkonfigurerade att out-of-the-box ansluta mot Netmores server och LoRaWAN-nät Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.
Ordet LoRa står för Long Range och är en teknik för att trådlöst överföra data över långa sträckor med låg energiförbrukning. I ett LoRaWAN-nät har du sensornoder samt gateways som samlar in data och som i sin tur pratar med server. Protokollet är tänkt för IoT och trådlös överföring av sensordata. Kommunikationen är dubbelriktad och krypterad med AES12
Modulära styrsystem låter dig anpassa lösningen efter den funktion du önskar istället för att använda en statisk produkt med en bestämd konfiguration.