Meny

Välj rätt IR-belysning till din övervakningskamera

Tyvärr är det inte lika enkelt att välja nattlampa till övervakningskameran som det är att köpa en ficklampa till sommarstugan. Låt oss belysa några intressanta fakta runt det osynliga infraröda ljuset och förhoppningsvis bidra till ett lyckat val av IR-belysning.

Det är lätt att tänka på det infraröda ljuset som osynligt och därför inte vara lika noggrann vid installation av IR som vid vanligt synligt ljus. Men det är ju bara för vårt mänskliga öga som IR verkar osynligt. För din IP-kamera med inbyggt IR-filter är det infraröda ljuset i stort sett lika synligt som vårt vanliga dagsljus. Osynligt är det förresten inte ens för vårt mänskliga öga. Eller rättare sagt, de IR-strålkastare som tillverkas för ändamålet har inte tillräcklig våglängdsprecision. Dioderna man använder läcker lite av de våglängder som det mänskliga ögat kan uppfatta och därför ser man oftast ett svagt glödande rött sken från IR-kransen på en kamera eller en separat IR-strålkastare när de är påslagna.

IR-belysning läckage av synligt ljus

Bländad av osynligt ljus?

Alla vet ju hur svårt det är att se något överhuvudtaget när någon lyser en rätt i ansiktet med ficklampa eller slår på helljuset för tidigt vid möte i trafiken. Likaså om du placerar en övervakningskamera mittemot en skarp utebelysning, så inser du att det bländande skenet kommer att påverka bilden negativt. Exakt på samma sätt måste du tänka också när det gäller IR och här har du nog den första fallgropen för en ovan installatör. Den andra blir att placera en kamerna med IR innanför ett fönster, det går i princip aldrig bra och slutar med bländad bild och värdelös video. 

IR-belysning motljus

Utöver att se på IR som på vilken annan belysning som helst, behöver du också känna till att infrarött ljus inte är en precis definition utan endast namnet på ett vågländsintervall mellan 740 nanometer och 1 millimeter i det elektromagnetiska spektrumet. Till det elektromagnetiska strålningsspektrumet hör också det synliga ljuset, ultraviolett, röntgen med flera. Mer om detta har vi skrivit tidigare i Kunskapsbanken men då med avseende på våglängderna 1310/1550nm inom fiberbaserat bredband och flerdubblad bandbredd genom multiplexing. Det kan du läsa mer om här.

Längre våglängd = mindre synligt läckage

När du väljer bland olika IR-belysningar så finner du att de flesta erbjuder IR i våglängden 850nm. Det är den vanligaste våglängden för både de fristående lamporna och de som är inbyggda i olika kameror. Det är också den våglängd som IP-kamerornas IR-filter är bäst anpassat för. Sett från IP-kameran får du störst upplyst yta när du använder 850nm. Men det är också den våglängd som läcker mest synligt ljus. Väljer du istället en belysning med 940nm eller 980nm har du nästan inget synligt läckage alls, men på bekostnad av räckvidden. Jämfört med 850nm får du bara ungefär halva ytan upplyst med samma effekt. Du måste alltså dubbla effekten om du vill täcka samma yta med 940nm jämfört 850nm. Om det är viktigt att en betraktare inte kan upptäcka att IR-belysningen är påslagen, välj då minst 940nm, men var medveten om att du belysningen blir dyrare i inköp och drar mer energi om du vill tacka samma område, än om du väljer 850nm.

IR FOV field of view

FoV (Field of View) - belys inte sådant som ändå inte syns

Istället för att ge sig in i komplicerade formler för att beräkna "Field of View" som är kamerans synfält, dvs den maximala ytan du får in i bilden, så utgår vi från att du redan valt kamera. Då behöver du nämligen bara konsultera databladet, för där står vanligtvis vilken FoV som kameran har, om det är en kamera med fast optik. I annat fall får du använda dig av de online-kalkylatorer som finns på nätet för att hitta rätt. Ett bra verktyg är Vivoteks mjukvara för planering och design som täcker många behov för den professionelle installatören.

En bra tumregel för optimal belysning är att halvera IR-lampans maximala räckvidd i förhållande till ditt övervakade objekt, samt att låta lampan ha exakt samma vinkel mot objektet som kameran. Då får du en bra balans mellan intensitet och avstånd samt minskar risken för skuggor som försvårar uttolkningen av innehållet. Alternativt placerar du lampor också på bägge sidor om kameran, men välj då "smarta" lampor som själva mäter och anpassar sig efter ljusförhållandena så slipper du problem med överexponering.

IR alla ära men vanligt ljus är ändå bäst

Glöm inte bort att IR endast skall väljas om du inte vill att området du bevakar skall se upplyst ut. För synligt ljus är ju annars det bästa. Det avskräcker obehöriga och ger bäst bildkvalité men kanske stör det grannar, dig själv, drar till sig flygfän eller ger andra oönskade effekter och därför inte passar på alla ställen. Dagens mycket ljuskänsliga kameror klarar annars att ge fina färgbilder med mycket lite extra ljus och bör vara förstahandsvalet om inte finns några särskilda invändningar.

värmekameran IR på riktigt

Värmekameror - IR på riktigt!

I nästa artikel inom "tryggare miljöer" kikar vi på värmekameran som ger IP-kameran helt nya användningsområden men är du nyfiken på detta redan nu eller har funderingar kring övervakning generellt och hur man bäst planerar en installation, kontakta oss redan idag för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
När inte ljuset räcker till och man ändå behöver kunna se vad som händer när det är mörkt då är lösningen IR belysning! Vi kan idag erbjuda IR belysning för de flesta våglängder, avstånd, strålnings vinkel och miljöer. Här får du en IR belysning för 850nm med 6st 2W High Power Led som är anpassad för utomhusbruk ned till -30° och är även IP66-klassad. Passar självklart även för inomhusbruk.
869 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När inte ljuset räcker till och man ändå behöver kunna se vad som händer när det är mörkt då är lösning IR belysning! Vi kan idag erbjuda IR belysning för de flesta våglängder, avstånd, strålnings vinkel och miljöer. Här får du en IR belysning för 850nm med 6st 2W High Power Led och PoE som är anpassad för utomhusbruk ned till -30° och är IP66-klassad.
858,50 SEK 1 010 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smart IR ger bättre resultat. När kraven är extra stora och behovet av en säkrare och bättre IR så ska man välja IR belysning som går att justera. Här får du en IR-teknik för att dämpa IR ljuset, sprida och fokusera ljuset automatiskt.
4 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 128-9062
AW-GET-083A-120-4xGE PoE+ 30W, 2x GE TX, 2xGE SFP
10 060 SEK exkl. moms
Best.nr 20100218
RJ45 hona till BNC hona
1 850 SEK exkl. moms
Best.nr 122-1075
RJ45 till F-kontakt hona
1 300 SEK exkl. moms
Best.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (Passiv) 24V/1A
3 140 SEK exkl. moms
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
17 230 SEK exkl. moms