Meny

Pluggade portar pratar inte - om köksdörrar på glänt i ditt nät

Att täppa igen truten på glappande portar låter kanske värre än vad det är. Men håll med om att det är ganska konstigt att vi inte bryr oss mer om oanvända portar i switchar och routers eller andra lediga portar i vägguttag och paneler. Speciellt när så mycket i vår samtid handlar om det förändrade säkerhetsläget, intrång och hur centrala samhällsfunktioner är utsatta för spionage. Vi vill nu öppna ögonen för hur enkelt det är att skapa ett första hinder mot otillåten anslutning.

Jag antar att vi litar på de digitala skydden som finns implementerade i nätverket genom olika typer av lösenord och autentiseringar och därför inte finner det värt att bekymra oss över oanvända portar som gapar tomma, där ute på våra kontor och korskopplingsställen. Men om så är fallet, varför är det då sådan rigorös säkerhet runt datahallar och varför är man så noga med låsta rack när de står utplacerade som korskopplingsnoder i en distribuerad arkitektur?

Portpluggar RJ45

Det verkar onekligen lite ologiskt att de portar som sitter i paneler och switchar innanför rackets dörrar, skulle vara så mycket mer skyddsvärda än de portar i kontorets vägguttag som är direkt anslutna till panelerna i racket. Det är ju liksom samma anslutning, bara olika ändar.

Visst ska vi ha digitala skydd men varför strunta i de fysiska

När det gäller digitala skydd verkar det inte finnas någon över gräns för varken komplexitet eller kostnad. Vi tycker givetvis att de digitala skydden är helt nödvändiga, men vi begriper inte varför man struntar i de fysiska. Speciellt när de är så enkla att använda. Sitter det ett lås på något, så måste tjuven först bryta upp låset. Det är inte svårt för den som har verktygen och är van att bryta lagar för att stjäla det man vill ha, men det avhåller de allra flesta av oss från att ens försöka. Och inte minst. Man upptäcker att porten har brutits upp och får en signal om att ett intrångsförsök har genomförts och kan vidta säkerhetshöjande åtgärder.

"Tillfället gör tjuven" heter det ju. Om risken att bli upptäckt är minimal då är det fler av oss som kan göra ett litet avsteg från regelboken, men krävs det någon fysisk åverkan för att bryta sig in då räcker det bra som ett första skydd. Och även om tilltaget inte upptäcks när det sker, så avslöjar det uppbrutna låset händelsen i efterhand.Portlås USB

Inte bara intrång - skyddar mot driftstörningar också

En pluggad port ger en tydlig signal om att porten är skyddad. Det kan också erbjuda en installatör värdefull vägledning kring vilka anslutningar som kan göras och på så sätt undviker man att felkopplingar som kan orsaka driftstörningar och onödiga avbrott. Genom färgkodade pluggar med olika nycklar kan man se till att installatören endast har nycklar för de uttag som skall anslutas.

Kabellås RJ45

Portpluggar för lediga och kabellås för upptagna

Givetvis ska vi inte glömma bort de kablar som sitter ansluta. De levererar ju funktionen vi är så beroende av och bör kanske också de erbjudas ett bättre skydd. För vad ställer det till för skada för verksamheten om en central anslutning rycks ut av misstag. Ja, oftast är det misstag faktiskt och inte uppsåtligt sabotage. Det är lätt hänt. Man är lite stressad, dokumentationen är bristfällig eller så missförstår man bara varann när uppdraget levereras och så är olyckan skedd. Sällan en större skada, men på en central förbindelse kan det orsaka störningar och irriterande driftavbrott. Inte minst gäller detta inom industrin där produktionslinjer inte alltid är lika förlåtande som vi människor.

Vi talar förvisso i egen sak, men tycker att varje överbliven port borde förses med någon sorts hinder mot anslutning. Vi tycker också att centrala anslutningar bör förses med ett lås. Det är en billig försäkring mot oönskade avbrott och sett till den potentiella skadan, en försumbar investering.

Direktronik har givetvis massa låsbara kablar, lås till befintliga kablar och olika pluggar för nätverksporten, USB, serieporten, fiberportarna och SFP-uttagen m.fl. som vi härmed vill bjuda in i rampljuset. Och saknar du något, hör av dig till oss genast. Kanske är det redan på gång eller så tar vi snabbt fram det du behöver. Vi är lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Relaterade komponenter

 
Portlåset för USB-C täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter. Men också boka portar och förenkla användarinstruktioner.
460 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skydda dina öppna portar och USB-kabel med Padjack.En enkel och kostnadseffektiv lösning som ger dig ett fysiskt skydd mot intrång och obehörig anslutning. Padjack finns för RJ45, USB-port och kabel, DB9, DB25.
862 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ett smart lås för RJ45-porten som skyddar fysiskt och förhindrar olovlig anslutning till utrustning och uttag.
65,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skydda kritiska förbindelser med låsbara S/FTP nätverkskablage, så slipper du riskera allvarliga driftstörningar på grund av oaktsamhet eller uppsåt. Ett utmärkt sätt att tydligt signalera vikten av att en förbindelse inte kopplas ur.
98,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Portlåset för USB täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter.
246 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I många dataskåp/rack finns det extra känsliga kablar eller utrustning som inte får flyttas eller göras omkopplingar i. Med hjälp av säkerhetskåpan hindrar du obehöriga att nå utrustningen och du får därmed ett extra fysiskt skydd lokalt inne i dataskåpet.
1 170 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Säkra strömförsörjning till din konstruktion. De chassimonterade apparatkontakterna har samma finurliga låsning som de färdiggjorda kablarna och passar alla anslutningskablar på marknaden.
35,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den populära låsbara strömkabeln har nu fått sin motsvarighet i en strömlist med samma teknik. Med ett lås också i strömlisten kan du säkra bägge ändar och slipper riskera oavsiktliga strömavbrott.
534 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skydda också fiberutrustning som paneler, vägguttag och SFP:er mot olovlig anslutning. En plastplugg med fjädrande hullingar snäpps fast i LC-kontakten och avlägsnas med ett fiffigt verktyg.
243 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den låsbara kontakten är universell och passar alla hane-kontakter oavsett i vilken produkt de sitter. Det gör det enkelt uppgradera befintliga installationer med en ny säkrare strömförsörjning utan annat besvär än att byta ut strömkabeln.
99,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den vinklade låsbara kontakten är universell och passar alla hane-kontakter oavsett i vilken produkt de sitter. Det gör det enkelt uppgradera befintliga installationer med en ny säkrare strömförsörjning utan annat besvär än att byta ut strömkabeln.
77,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Gör din Keystone installation mer säker med hjälp av låsningsbara kontakter. Nu kan du enkelt använda dina standard kablage men ändå vara säker på att ingen råkar dra ut fel kabel vid fel tidpunkt.
44,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Säkra din förlängning med lås-funktion. Smidig adapter som kan användas på den flesta platser där man behöver skarva sitt kablage.
55,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter