Meny

Lathund till vilken HDMI-förlängare man ska välja?

HDMI är en utbredd standard för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler. Men då kabelns maxlängd ligger på runt 15 meter för 1080p (full HD) och betydligt kortare för 4K krävs ofta en signalförlängning

Direktronik marknadsför flera olika HDMI-förlängare (extender). Självklart får vi en rad frågor runt de olika modellerna, bland annat om överföringshastighet, komprimering, hur HDCP behandlas, stöd för fullfärg 4:4:4, och om de har PoE-matning. Det är dels för att tillgodose önskemålen bakom frågorna som vi har flera snarlika modeller att välja på.

För att skicka HDMI på annat sätt än genom HDMI-kabel behövs som sagt en förlängare/omvandlare med stöd för den befintliga eller önskade informationsbäraren, i form av koppar, fiber eller SDI. När man valt gränssnitt kan man behöva en förlängare med extra uttag för till exempel IR, RS232, USB-tangentbord och mus (KVM), och/eller fibermoduler (SFP). Sen behöver man fundera på om enheten klara 4K eller om det räcker med en upplösning på 1080p.

För att besvara de vanligaste frågorna och för att hitta rätt HDMI-förlängare tog vi fram en produktöversikt och jämförelsematris. Klicka på bilden eller länken för att komma till Lathunden.

Finner du inte vad du söker i lathunden, kontakta oss så försöker vi ta fram det med kort varsel.

En inte helt ovanlig situation är utbyte av befintliga skärmar/projektorer med VGA-anslutning mot nya HDMI-projektorer och storbildsskärmar med stöd för 4K Ultra HD. I dessa fall blir kabelavstånd en viktig parameter, då HDMI-kablar inte klarar avstånden mellan sändande och mottagande enhet.

En annan parameter är antalet sändare (källor). Om det tex är två sändare och om man skall man visa en i taget, alternativt bägge samtidigt. Behövs flera mottagare och finns behov av att seriekoppla enheter? Räcker det med matning på ena sidan, tex strömanslutning av endast sändar- eller mottagarenhet?

Informationsbärare (gränssnitt) för att förlänga HDMI-signaler

Fiber

Snabb, störningsokänslig, stor kapacitet, lång livslängd och framtidssäker, det är några av orsakerna till att fiber tar över som informationsbärare även inom A/V. Alla med behov av störningsfri bildöverföring och presentation har mycket att vinna på att välja fiber - hög stabil prestanda med högsta kvalitet. Tillämpningsområdena är många och inte sällan kritiska. I miljöer med speciella krav såsom sjukhus, industriella kontrollrum, reklamskärmar, platser där elektromagnetisk störning förekommer eller kanske bara vid långa avstånd mellan informationskällan och själva bildskärmen. Fiberoptisk kabel tillåter nodavstånd mellan 200 meter och 100 km, beroende på typ.

Koppar

Den vanligaste typen är partvinnad Cat5e/6-kabel som även kallas ”RJ-45”, har ett maximalt nodavstånd på 120 meter. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att använda det befintliga nätverket som förlängare av HDMI-signalen. Denna typ av kabel finns i tre varianter;

  • Lösning där man använder Cat-kabeln som bärare av signalen och man använder ett eget dataprotokoll, är alltid punkt till punkt och signalkvalitet ofta god.
  • Lösning där man kör trafiken över IP i Cat-kabel. Det ger en generell lösning som kan passa väl in i befintlig nätverksinfrastruktur och tillåter mycket långa sträckor då man kan repetera signalen i Switchar och bryggor. Dock kräver installationen god kunskap om hur nätverk fungerar speciellt om många sändare/mottagare används samtidigt. Kvalitet kan vara från acceptabel till mycket god och samma gäller signalfördröjning från acceptabelt till kort.
  • Sen kan Cat-kabel användas till HDBaseT-system där ett speciellt standardiserat protokoll används, vilket överför signalen med mycket bra kvalitet och utan fördröjning. Maximalt avstånd är beroende på typ av moduler men generellt 40 – 150m.

Idag kan vi erbjuda en stor variation av lösningar som alla spränger 120m-vallen för Ethernet, men med olika balans mellan hastighet, avstånd, trådpar, topologi och kapsling. Det blir ditt användningsområde som bestämmer vilken lösning som passar bäst.

Med DSL (Digital Subscriber Line) kan man nyttja telefonkabeln för överföring av data. Tekniken finns som ADSL, SHDSL, mDSL, xDSL, VDSL, etc., där samtliga är varianter med syfte att köra Ethernet längre än maximala ett hundra meter.

Ethernet kan implementeras över 100/1000BaseT och fiberoptik, i hastigheter från 10 Mbps till 100 Gbps.

SDI

Hittas främst i studiomiljön på kameror och inspelningsutrustning och är ett seriellt gränssnitt för videoöverföring på koaxialkabel (BNC). SDI erbjuder en rad fördelar gentemot konkurrerande gränssnitt för professionell överföring av video och ljud. Broadcasting-tekniken utvecklas fortfarande och kablar av högsta kvalité klarar tio gånger mer bites jämfört med ursprungliga SDI. 12G-SDI hanterar 4K/Ultra HD-signaler, med dess höga bildrutehastighet och färgdjup, över en enda kabel.

HDMI-förlängare jämfört med hybridkabel

AOC-kabeln är precis som en vanlig HDMI-kabel en ren punkt-till-punkt-överföring i fasta kabellängder. AOC-kabelns HDMI-kontakter kan även vara för breda för dragning genom hål och rör. En HDMI-förlängare är mer flexibel när det gäller fiberkabelns längd, flera och skilda portar, samt önskemål om extrafunktioner som seriekoppling, PoE, KVM eller komprimering.

På Direktroniks YouTube-kanal finns en kortare film runt skillnaden på vanlig HDMI-kabel och Aktiv Optisk HDMI-kabel (AOC).

OBS, hybridkabeln kopplar jordspänning och några av datakanalerna i kopparledare så den kabeltypen är inte galvaniskt isolerarad, om galvanisk isolering är nödvändig avvänd förlängare med bara fiber eller nätverksversioner där isolation ligger i implementeringen av RJ45-kontakten.

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för förlängning av HDMI över fiber, Ethernet, SDI eller något annat område med höga krav på hastighet och tillförlitlighet, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

 
Skicka 4K över HDMI2.0 i upp till 100 meter via denna fiberoptiska hybridkabel. Kabeln finns i flera längder och har stöd för 18G, 4K@60Hz 4:4:4 och HDCP1.4/HDCP2.2. Stöd för ARC-funktion upp till 100 meter!
629 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Optisk HDMI-kabel med speciell låskoppling, som säkerställer att kontakten inte lossnar och ger en starkare anslutning jämfört med andra HDMI-kablar. Med sina” lås-pinnar" i mitten av kontakten låser den med hög friktion mot chassi-uttaget. Skicka 4K över HDMI 2.0 i upp till 100 meter via dessa fiberoptiska specialkablar. Kablarna har stöd för 18G, Ultra-HD 4K@60Hz 4:4:4 och HDCP1.4/HDCP2.2
714 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skicka 4K över HDMI ända upp till 100 meter. Denna fiberoptiska HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon i ena änden är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln kan anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D), vilket gör att en och samma kabel kan användas som en HDMI till HDMI, eller HDMI till Micro-HDMI-kabel. Kabeln finns i flera fasta längder mellan 10 och 100 meter
771 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Detta HDMI sändare/mottagare paket baserade på HDBaseT ger HDMI2.0 okomprimerad 4K@60Hz YUV 4:4:4, CEC, EDID, HDR10, 3D, HDCP1.4/2.2, med IR och RS-232, allt detta sänds över en upp till 100m lång nätverkskabel av Cat5e/Cat6 kvalitet.
5 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
4K HDMI/KVM och USB över IP Extender, 1xSFP+, 1xRJ45, KVM, USB, ställbart ID, versioner med PoE matning. Lösningen har stöd för point till punktförlängning, Unicast, Multicast och VideoVägg-system (Max 8x16)
6 090 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-0564
18Gbit/s, RS232, 60km Sändare/mottagare
7 690 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4842
SFP HDMI Type D, HD Video (3G) sändare, MSA
5 730 SEK exkl. moms
 
33-8001 är en 16-kanalers aktiv våglängds-multiplexer främst för Video. Enklare beskrivet, den tillåter användaren att kombinera upp till 16 olika källor av data över ett ensamt fiberpar. Varje kanal kan länkas via fiber med hjälp av Direktroniks SFP-moduler med FOM, FOI eller TD, eller faktiskt med de flesta SFP från 155Mbps upp till 3 gigabit per kanal och ger totalt upp till 48Gbps.
217 900 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-0353
HDMI EDID-emulator
341 SEK exkl. moms
 
Genomgångsdon eller skarvdon om man så vill, gör att du kan ansluta en färdigkontakterad kabel på bägge sidor och slipper såldes kontaktera på plats. Donen passar det rektangulära hålet i 19" paneler men även till väggdosor.
52,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu finns den avancerade HDMI-hybridkabeln i en armerad version för dragning genom fuktiga, smutsiga och utsatta platser. Denna armerade fiberoptiska HDMI-kabel använder en OM3 850nm optisk fiber för att överföra HDMI 2.0-signaler över långt avstånd utan signalförlust.
913 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skicka 4K över HDMI ända upp till 100 meter. Denna fiberoptiska HDMI-kabel med löstagbart självlåsande kontaktdon i ena änden är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen. Kabeln kan anslutas till enheter med olika uttag, som HDMI (Typ A) eller Micro-HDMI (typ D), vilket gör att en och samma kabel kan användas som en HDMI till HDMI, eller HDMI till Micro-HDMI-kabel. Kabeln finns i flera fasta längder mellan 10 och 100 meter
771 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
USB-C till HDMI – 4K via Aktiv Optisk Kabel. En högprestandakabel för att koppla samman en sändarenhet/källa med USB-C-port (USB Typ-C), med en mottagarenhet (tex. en TV) med vanlig HDMI-port
1 820 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Olika typer av ändutrustning är numera, mer än någonsin tidigare, tillgängligt med SFP/SFP+ formatet som anslutningsmöjlighet. Tillämpningarna blir då fler och fler samtidigt som både fibertyper, dataströmmar och protokoll kan skilja sig åt en del. Resultatet av det blir att nät och länkar samt dess protokoll integreras i varandra allt mer, vilket gör att behovet av multifunktionella omvandlare ökar. För detta har vi produkter från Fiberplex till hjälp. Enheten hjälper dig helt sonika att transportera vad du vill, när du vill och hur du vill.
6 320 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter